Yetersiz Gıda Tüketiminin En Yüksek Olduğu Ülkeler
Dünyanın farklı bölgelerinde ülkeler açlıkla mücadele ediyor. Binlerce insan açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Yetersiz gıda tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler ile ilgili veriler, dünyada açlıkla savaşan ülkeleri gösteriyor.
Gine
Batı Afrika ülkesi Gine’de nüfusun yüzde 48’i açlıktan etkilenmiştir. Müslüman nüfustan oluşan ülkede HIV ve AIDS çok yaygındır. Sağlık hizmetleri son derece zayıftır. Teknolojiden uzak halk çoğu zaman eğitim görmez.
Lesoto
Afrika kıtasının güneyinde yer alan Lesotho’da nüfusun yüzde 50’si açtır. Hıristiyan nüfusun çoğunlukta olduğu ülkede tarım çoğunlukla şahsi yapılır. Halk çok fakirdir. Ülkede ekonomi gibi sağlık hizmetleri de çok zayıftır. Hatta her ilacı bulmak mümkün değildir.
Nijer
Adını Nijer Nehri’nden alan Batı Afrika ülkesi Nijer’de nüfusun yüzde 55’i açlıktan etkilenmiştir. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında bulunan Nijer, Müslüman bir ülkedir. Sağlık hizmetleri yetersiz, eğitim seviyesi düşüktür. Ülke Koronavirüs’ün yanı sıra kolera ile mücadele etmektedir.
Suriye
Orta Doğu ülkesi Suriye de dünyada açlıkla savaşan ülkeler arasındadır. Nüfusun yüzde 55’i açlıktan etkilenmiştir. Suriye ekonomisi çökmüş durumdadır. Suriye, savaşın başlangıcından beri en büyük açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Nitekim ülke vatandaşları evinden, ülkesinden olmuştur.
Sierra Leone
Dünyada açlıkla savaşan ülkeler listesine yine bir Afrika ülkesi ile devam ediyoruz. Ülke uzun süreç iş savaşla fakirleşmiştir. Çoğunlukla Müslüman nüfusun oluşturduğu ülkede en son yaşanan yakıt tankeri faciası nedeniyle 3 günlük yas ilan edilmiştir. Ülkede nüfusun yüzde 55’i açlıktan etkilenmiştir.
Mali
Yetersiz gıda tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alan Mali, bir Batı Afrika ülkesidir. Müslümanların ülke nüfusunun nerdeyse tamamını oluşturduğu ülke, pek çok ülkeden yardım almıştır. Dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi olan Mali’de nüfusun yüzde 60’ı açlıktan etkilenmiştir.
Güney Sudan
Henüz 10 yıl önce Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan’da nüfusun yüzde 60’ı açlıktan etkilenmiştir. Bu genç ülke BM kriterlerine göre en az gelişmiş ülke kategorisindedir. Ülke Koronavirüs pandemisi ve açlığın yanı sıra sivrisinek ısırması sonucu bulaşan sarı humma hastalığıyla mücadele etmektedir.
Burkina Fas
Batı Afrika ülkesi Burkina Fas, yoksulluk ve açlığın en üst seviyede olduğu ülkelerden biridir. Nüfusun önemli bir kısmının Müslüman olduğu ülkede nüfusun yüzde 61’i açlıktan etkilenmiştir. Tarım ülkesi Burkina Fas’ta sıtma yaygındır.
Somali
Doğu Afrika ülkesi Somali’de halkın yüzde 68’i açlıktan etkilenmiştir. Dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olan Somali, kuraklıkla mücadele etmektedir.
Afganistan
Afganistan’da halkın yüzde 93’ü açlıktan etkilenmiştir. Afganistan, uzun yıllardır dünyadaki en tehlikeli ülkelerden biridir. Muhafazakar bir yaşam tarzı olan Afganistan’da ekonomi zayıf olduğu gibi sağlık sistemi de zayıftır. Sağlık sistemi çöküşün eşiğindedir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Her Turistin Ziyaret Etmesi Gereken 10 Afrika Ülkesi