Yapay Zekâ Kuantum Mekaniğinin Yasalarını Öğrenebilir!
Kuantum Mekaniği: Işık ve maddenin atom ve atom altı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. Atomların, moleküllerin ve bunları meydana getiren kuark, gluon, proton, elektron, nötron gibi parçacıkların özelliklerini açıklar.
Yapay zekâ (Aİ) moleküllerin elektronik özelliklerini ve moleküler dalga fonksiyonlarını tahmin etmek için kullanılabilir. Lüksemburg Üniversitesi, Warwick Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi’nde bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen bu yenilikçi yapay zekâ yöntemi, yeni malzeme tasarımını ve ilaç moleküllerinin tasarımını hızlandırmak için kullanılabilir.
Yapay zekâ algoritmaları, insanların satın alma davranışlarını tahmin ederek insan el yazısını ve yüzünü tanımlamak için rutin olarak kullanılıyor. Warwick Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi ve Lüksemburg Üniversitesi’nin liderliğini yaptığı bilgisayar bilimcisi, fizikçi ve kimyager ekibi, moleküllerin kuantum hallerini tahmin ve analiz edebilen bir makine öğrenme algoritması geliştirdi.
Nature Communications dergisinde yayınlanan “Makine Öğrenimini ve Kuantum kimyasını moleküler dalga fonksiyonları için derin bir sinir ağıyla birleştirmek” başlıklı makalesinde olduğu gibi yapay zekâ kuantum mekaniğinin temel denklemlerini çözmeyi öğreniyor.
Bu denklemlerin konvansiyonel yolla çözülebilmesi için; endüstriyel ve tıbbi uygulamalar yeni amaçlarla oluşturulmuş moleküllerin hesaplamalı tasarımların tipik olarak tıkandığı yüksek performanslı bilgisayar kaynakları gerektirir. Yeni geliştirilen yapay zekâ algoritması sayesinde bir cep telefonu ya da bilgisayar saniyeler içerisinde moleküler hesaplamaları doğru tahmin edebilecek.
Berlin Üniversitesi Yazılım Mühendisliği ve Teorik Bilimler Enstitüsü’nden Prof. Dr. Kalus Robert Muller “Bu çalışma yapay zekâ yöntemlerinin kuantum molekülünün en zor yönlerini verimli bir şekilde yerine getirebileceğini gösteren önemli bir gelişmedir. Ayrıca önümüzdeki birkaç yıl için yapay zekâ yöntemleri kendilerini hesaplamalı moleküler fiziğin ve kimyanın keşif sürecinin önemli bir parçası olarak belirleyecektir” dedi.
Lüksemburg Üniversitesi Fizik ve Malzeme Araştırmaları Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Alexandre Tkatechenko “Bu çalışma, bir molekülün hem elektronik hem de yapısal özelliklerinin istenen uygulama kriterini elde etmek için aynı anda ayarlanabileceği yeni bir bileşik tasarım düzeyi sağlar” dedi.
Kaynak: https://techxplore.com/news/2019-11-artificial-intelligence-algorithm-laws-quantum.html