Yapay Yaprak Benzine Alternatif Olabilir
Bilim insanları günümüzde fosil yakıttan yaygın olarak kullanılan bir gaz üretmek için güneş enerjisini kullanan bir “yapay yaprak” geliştirdiler. Bu cihaz yakın gelecekte benzine alternatif olarak bir sıvı yakıt olarak kullanılabilecek.
Karbon – Nötr cihaz güneş enerjisi yakıtları alanında yeni bir kriter belirledi. Cambridge Üniversitesi’nde bulunan bir grup araştırmacı fosil yakıtlara benzer niteliğe sahip olan bir gazı kolayca üretebileceklerini gösterdi.
Geliştirilen yapay yaprak güneş ışığıyla beslenmekte, güneşli ve güneşsiz günlerde verimli bir şekilde çalışmaktadır. Üstelik syngas ( syngas: karbonmonoksit, karbondioksit ve hidrojenden oluşan karışım bir gazdır) üretmek için mevcut endüstriyel işlemlerin aksine yapay yaprak atmosfere herhangi bir ilave karbondioksit salmaz. Syngas günümüzde gübreler, plastikler ve farmasötikler üretmek için kullanılmaktadır.
Daha önce hiç syngas duymamış olabilirsiniz. Fakat her gün onu kullanarak oluşturulmuş ürünleri tüketiyorsunuz. Küresel karbon döngüsünü sürdürülebilir bir şekilde üretebilmek ya da sürdürülebilir bir kimyasal – yakıt endüstrisi kurmakta bu gaz kritik bir adım olacaktır. Bu amaç doğrultusunda 7 yıl aralıksız uğraşan Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Erwin Reisner ve arkadaşlarının ürettiği cihaz fotosentezden ilham almaktadır. Bu ilhamı bitkilerin enerjiyi ışıktan ve karbondioksiti ise yemeğe dönüştüren doğal bir süreç olarak tanımlamaktadır.
Işık Emiciler Yağmurlu ve Bulutlu Havada Düşük Enerjide Bile Çalışabilecek
Yapay yaprak, güneş ışığını alan bitkilerde bulunan moleküllere benzeyen iki ışık emici, doğal olarak bol element kobaltından yapılan bir katalizör ile birleştirilir. Cihaz suya batırıldığında bir ışık emici oksijen üretebilmek için katalizörü kullanır. Diğer ışık emici ise suyu karbondioksite ve karbondioksite ve karbonmonoksit ya da hidrojene indirgeyen bir reaksiyon gerçekleştirerek syngas karışımını oluşturur. Araştırmacıların verdiği bir önemli bilgi: “ışık emicilerin yağmurlu ya da bulutlu havalarda da düşük güneş ışığı altında bile çalışabileceğini” söylediler.
Yapılan bu çalışma Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümünde sürdürülebilir syngas kimyası için Christian Doppier laboratuarında gerçekleştirildi. İşini daha sürdürebilir olmanın yollarını arayan OMV ve Avusturya devleti tarafından ortaklaşa finanse edildi ve bu makale Nature Materials dergisinde yayımlandı.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191021111826.htm