Venüs’te Bir Okyanus Var mıydı Yok muydu?
Merhaba değerli okuyucular, bir popüler bilim makalesiyle daha karşınızdayız. Venüs gezegeni son yıllarda astrofizikçiler açısından önemli bir konu haline geldi. NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) bu yıl ve önümüzdeki on yıl içinde Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs’e 3 adet keşif aracı göndermeye karar verdi. Venüs’e yapılacak gözlemlerde gezegenin erken dönemlerinde bir okyanus olup olmadığına bakılacak. UNIGE Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Araştırmacısı ve NCCR PlanetS üyesi olan Martin Turbet liderliğindeki astrofizikçiler, Venüs’ün daha önceki zamanlarda bir okyanusa sahip miydi yoksa değil miydi? sorularına Dünya’da bulunan araçlarla cevaplamaya çalıştılar.
Dünya ve Venüs İklimi Simülasyonda Karşılaştırıldı
Martin Turbet yaptığı açıklamada “Evrimlerinin en başında, dört milyar yıldan daha uzun bir süre önce, gezegenlerin yüzeyinin hala erimiş olduğu zamanlarda Dünya ve Venüs’ün iklimini simüle ettik. Venüs’te bulunan yüksek sıcaklıklar, herhangi bir suyun devasa bir düdüklü tencere olduğu gibi buhar şeklinde mevcut olacağı anlamına geliyordu.” Dedi. Bu bilim insanlarının Dünya’nın mevcut iklimini ve gelecekteki evrimini simüle etmek için kullandıklarına benzer şekilde atmosferin sofistike üç boyutlu modelini kullanan ekip, iki gezegenin atmosferinin zamanla nasıl gelişeceğini ve bu süreçte okyanusların oluşup oluşmayacağını inceledi.
Martin Turbet, “Simülasyonlarımız sayesinde iklim koşullarının Venüs atmosferinde su buharının yoğunlaşmasına izin vermediğini gördük. Bu sıcaklıkların atmosferindeki suyun yüzeyine düşebilecek yağmur damlaları oluşturması için yeterince düşük olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, su atmosferde bir gaz olarak kaldı ve okyanuslar hiç oluşmadı. Bunun ana sebeplerinden biri, gezegenin gece tarafında oluşan bulutlardır. Bu bulutlar, Venüs’ün daha önce hiç olmadığı kadar hızlı soğumasını engelleyen çok güçlü bir sera etkisine neden oluyor” diye açıklamada bulundu.
Dünya, Venüs ile Aynı Kaderi Yaşamış Olabilir
Şaşırtıcı bir biçimde, astrofizikçilerin simülasyonları da Dünya’nın Venüs ile aynı kaderi kolayca çekebileceğini ortaya koymaktadır. Eğer Dünya’mız Güneş’e biraz daha yakın olsaydı ya da Güneş gençliğinde bugünlerde olduğu kadar parlak olsaydı, Dünyamız bugün çok farklı olurdu. Muhtemelen genç Güneş’in nispeten zayıf radyasyonları, Dünya’nın okyanuslarımızı oluşturan suyu yoğunlaştıracak kadar soğumasını sağladı. Unige Fen Fakültesi’nde görev yapan Prof. Emeline Bolmont “Bu, uzun zamandır, “Silik Genç Güneş Paradoksu” olarak adlandırılan şeye bakış şeklimizde tam bir geri dönüş bulunmaktadır. Her zaman Dünya’daki yaşamın ortaya çıkmasının önünde bu durum büyük bir engel olarak kabul edilmektedir” dedi. Simülasyonda görülen durum Güneş radyasyonunun bugünden çok daha zayıf olması durumunda, Dünya’yı bir buz topuna dönüştüreceğidir. Ancak genç ve çok sıcak Dünya için, bu zayıf Güneş’in aslında eşsiz bir fırsat olabileceği ortaya çıktı.
UNİGE Astronomi Bölümü Profesörü ve NCCR PlanetS üyesi olan David Ehrenreich yaptığı açıklamada “Sonuçlarımız, teorik modellere dayanıyor ve Venüs’ün tarihi sorusunu cevaplamada önemli bir yapı taşı olmaktadır. Ancak bu konu ile ilgili olarak simülasyondan çıkan sonuçlarla hareket etmeyeceğiz. Gelecekte üç uzay aracı ile Venüs Görevleri aklımızda bulunan soruların bir kısmına cevap verecektir. Diye açıklamada bulundu.
Kaynak: Did Venus ever have oceans? — ScienceDaily
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Venüs Gezegeni Kolonileşmek için Daha Uygun!