Veliler Okuma Yazma Öğrenme Sürecinde Hangi Hataları Yapıyor?
2019-2020 eğitim ve öğretim yılı başladı. Çocuklar okullar açıldığı için hem mutlu hem gerginler. Fakat bu durum yeni okula başlayan öğrenciler için biraz farklı bir boyutta. 1. sınıfa başlayan öğrenciler hem heyecanlı hem de tedirginler maalesef. Bir yandan ilk defa okuma ve yazma öğrenme heyecanları öte yandan bunu nasıl başarabilecekleri konusunda kaygıları var. Bu durum veliler için de aynı maalesef. Çocuklar için her ne kadar oyun gibi gelse de aileler çok tedirgin ve nasıl davranmaları gerektiği konusunda karasız kalabiliyorlar. Çünkü çocuklara bu yönde nasıl yardımcı olabileceklerini, neler yapabileceklerini tam kestirememek de tedirginliğe yol açıyor.
Çocuklar kendi alt yapısına ve öğrenme hızına göre okuma yazmayı öğrenmektedirler. Kimi çocuk hemen öğrenirken kimisi biraz daha zorlanabilir fakat elbette öğrenecektir. Öğretmenlerimiz bu yolda çocuklarla beraber ilerlerken velilerin bilerek ya da bilmeyerek yaşadığı sorunlar yüzünden okuma yazma süreci maalesef zorlaşabiliyor.
Yapılan araştırmalara ve öğretmenlerin yapmış olduğu analizlere göre öğrenme zorluğu çeken çocuklar bu süreçte aileleri ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Çabuk öğrenen çocuklarda da bu durum aynı. Olumlu ya da olumsuz etkileri nelerdir dersek şöyle bir sıralama yapabiliriz;
- Aile mutsuzluğu, evde düzensizlik, aşırı yüksek sesle konuşan aile fertleri, sorumsuz davranışlar, iletişim problemleri, öğretmen ile yeterli bağ kurulmaması gibi sorunlar geç öğrenme ve algı dağınıklığına sebep olmaktadır. Fakat böyle büyük sorunları olmayan ailelerin yapmış olduğu küçük hatalar da maalesef bu süreci zorlaştırmaktadır.
- Velilerin en çok yaptığı hataların başında erken okuma yazma öğrenen çocuğun zeki, öğrenemeyenin vasat olduğu düşüncesi gelmektedir. Okuma yazma öğrenmek çocuğun öğrenme hızına, çevresel etkilere ve algısına bağlıdır. Bu nedenle çocuğunuzu çabuk öğrenen çocuklarla kıyaslamamalısınız. Baskı yaparak kendi çocuğunuzun öğrenme isteğini ve özellikle kendine olan güvenini sarsmış olursunuz.
- Öğretmenle aynı anda hareket etmemek çocukta kafa karşıklığına sebep olabilmektedir. Okulda harfleri sesleri ve heceleri nasıl öğrendiğini ve evde nasıl pratik yapmanız gerektiğini öğretmenle iletişim kurarak öğrenmelisiniz.
- Çocuğunuzla arkadaş gibi konuşup yaşadığı sorunları konuşmalı, takıldığı yerlerde ona yardımcı olmalı ve en önemlisi onunla sürekli konuşarak süreci severek ve çocukta azim yaratarak geçirmelisiniz. Bağırmak kötü sözler sarf etmek, öğrenemediği için zeki olmadığı algısı yaratmak çocukta yalnızca geriye ket vurma yaşatır.
- Aşırı kontrolcü davranmanız ve üzerinde çok baskı kurmanız da çocukta olumsuz etkiler yaratabilir. En baştada söylediğimiz gibi her çocuğun öğrenme süreci farklıdır ve siz kendi çocuğunuzun öğrenme hızına göre hareket etmelisiniz.
- Son olarak velilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de öğretmenler ve çevre tarafından yapılan övgü veya eleştirilerin kendilerine yapıldığını düşünmeleridir. Bu durum da onların çocukları üzerinde daha fazla baskı yapmalarına sebep olmaktadır.