Uzay Madenciliğinin İlk Durağı: Ay
Dünya gezegeninin sınırlı kaynaklarına bağımlı olan insanoğlunun bu durumu ortadan kalkıyor mu? Tarih boyunca milletler dünya kaynakları için birbirleriyle yarışmış, katliamlar yapmıştır… Açıkçası hemen kapı komşumuzda bitmek bilmeyen savaşın temel sebebi de aslında bu. Fakat artık gözümüzü dünya dışı cisimlere diktik ve eğer planlandığı gibi giderse, bize en yakın gökcismi, biricik uydumuz Ay’la başlıyoruz. Ay görünürde içinde cevher olmayan boş bir kayaya benziyor ama içinde sandığımızdan daha değerli şeyler var.
Neden Ay’da Maden Kazıyoruz?
Jeolojik araştırmalara göre Ay’da 3 önemli element mevcut:
- SU
Dünya ötesinde de yaşam ve tarım için hayati öneme sahip olan su roket yakıtına dönüştürülebiliyor.
- HELYUM-3 (3He)
Enerji sektörünün nükleer füzyon gibi gelecekteki gelişmeleri için aranan ender bir element.
- ENDER DÜNYA METALLERİ (EDM)
15 lantanitle beraber skandiyum ve itriyum; modern elektronikte kullanılıp büyük çoğunluğu Çin’de üretilmektedir.
Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tıbbi gereçlerin tümünde bakır, alüminyum, demir ve EDM gibi değerli maddeler kullanılır. Ve EDM yeni teknolojiler için büyük öneme sahiptir.
Yeryüzündeki EDM’nin %90’ı Çin’de üretilmektedir. Çin’in kalan EDM rezervleri ise ancak 15 yıl daha yetecek kadar kaldı.
Ay Madenciliği Nasıl Yapılır?
Şu aşamada henüz kesin bilemiyoruz. Malumunuz önce Ay’a gidilmesi ve minerallerin çıkarılması gerekiyor ama bu işin nasıl yapılacağı henüz bilinmiyor ya da bildirilmiyor.
SpaceX şu anda tekrar kullanılabilen roketlerle yapıldığında ne kadara mal olacağı problemini çözmeye çalışadursun, teorik olarak Ay madenciliği şöyle olsa gerek:
3D Yazıcılar
Ay madenciliğinin yapılabilmesi için altyapı hazırlanması gerekiyor. Madde üretebilmenin yollarından biri de 3D yazıcılar ama tabii önce maddelerin Ay’a taşınması gerekiyor.
Helyum-3 Depolama Tesisi
Yüksek nicelikte Ay toprağının Dünya’ya taşınması şu anda elverişsiz gözüküyor. Ay’da gaz üretilip konteynerde depolanacak.
Robot Madenciler
Minimum insan idaresi gerektiren ve kendi kendine çalışan robotlar Ay madenciliğini daha masrafsız kılacak.
Ay Üssü
Ay’da su olduğunu hesaba katarsak, insanlar uzun süre burada kalabilecek.
Ay Madenciliğinin Ay’a Etkileri
Ay’ın kütlesi 73q tondur. Ay’dan her gün 1 metrik ton alsak bile, Ay’ın toplam kütlesinin %1’ini boşaltmak tam 220 milyon yıl sürecektir. Ve bu uydunun yörüngesinde ya da gelgit meydana getiren yerçekiminde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır.
Sonuç
1967 yılında imzalanan BM Dış Uzay Anlaşması’na göre, hiçbir devlet Ay’da mülkiyet hakkı iddia edemez. Ama bu özel şirketler için geçerli değil elbette. Bekleyelim, görelim.