Türkiye’nin En Saklı Mavisi: Burdur Salda Gölü
Aslında bulunduğu coğrafyaya nispeten Türkiye göl zenginidir diyebiliriz. Türkiye’nin en sessiz şehirlerinden biri olan Burdur’da da uzun süre kendini saklamayı bilen Turkuaz mavisi bir gölümüz var: Salda Gölü. Her gün daha çok turistin akın ettiği “Türkiye’nin Maldivleri” diye anılan göl, kesinlikle görülmeye değer.
Salda Gölü
Burdur ilinin yaklaşık 60km batısındaki Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü Türkiye’nin en temiz ve en berrak gölü olarak anılıyor. Hafif tuzlu karstik bir göl olan Salda Gölü’nün yüzölçümü yaklaşık 44 km2. 184m derinliğiyle Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olup Göller Yöresi’nde konumlanır.
Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Salda Gölü şehirlerarası ana yolların üzerinde bulunmuyor. O yüzden buraya giden direkt bir otobüs veya tren yok. Ancak Burdur merkeze gidip oradan özel araçla Göl’e varabiliyorsunuz. Burdur merkezden Burdur-Hacılar-Yeşilova istikametinde ilerlediğinizde Göl’ü bulabilirsiniz.
Burdur, İstanbul-Ankara-Antalya karayolu üzerinde olduğundan otobüslerle rahatça seyahat edebilirsiniz. Demiryolu da olan Burdur’a şu anda aktif tren seferleri yapılmıyor. Ancak bir an önce varmak isteyenler Burdur’a 25km uzaklıktaki Isparta Süleyman Demir Hava Limanı’na veya 130km uzaklıktaki Antalya Hava Limanı’na uçup buralardan ister özel araçla ister otobüsle gidebilir.
Salda Gölü’nde Neler Yapılır?
Salda Gölü’nü sadece izlemek bile kâfi aslında ama gitmişken de boş durmayın. Salda Gölü’nün suyu magnezyum, soda ve kil içerdiğinden cilt hastalıklarına iyi geliyor, sivilcelerin yok olmasına yardımcı oluyor. Çevresinde kamp alanları var. İki tane de halk plajı var. Göl’ün etrafında bisiklet turları, kuş gözlemi yapılabilirken dalış da yapabileceklerinizin arasında. Çamurunda da kil olduğundan çamur banyosu yapabilirsiniz. Etrafındaki dağlarda ise dağ kekiği toplayabilirsiniz.
Sular çekildiğinde belirmeye başlayan 7 beyaz adacık da müthiş bir görüntüdür. Göl ayrıca Dünya’da Mars gezegeninin yüzey özelliklerini taşıyan 2 bölgede biridir. Yani Türkiyeliler pek bilmese de dünyada “özel” bir yerdir Salda. Aslında pek bilinmemesi sayesinde bu zamana kadar korunabilmiş. 1989 yılında sit alanı kabul edilen Göl’ün kumsalı bozulmasın diye trafiğe de kapalı.
Salda Gölü kampçı aileler için şahane bir seçenek. Göl’de yüzebilir (Göl olduğu için tedbirinizi alın), kumlasında yürüyüşe çıkabilir, çok sayıdaki kuş ve balık nüfusunu gözlemleyebilirsiniz. Yeme-içme tesisleri azdır, o yüzden kendi yemeğinizi götürmekte fayda var. Ama ne olursa olsun bu güzelliğe saygılı olun ve hiçbir kötü iz bırakmadan, “doğal anırlarla” ayrılın.