Türkiye’nin En Değerli Şirketleri Hangileri?
Dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında piyasa değerine göre Suudi Arabistan’nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi olan Saudi Aramco veya resmi adıyla Saudi Arabian Oil Company ilk sırada yer alıyor. Peki, Türkiye’nin en değerli 100 şirketi arasında hangi şirketler bulunuyor, Türkiye’nin en büyük holdingleri hangileri? Yanıtları Türkiye’nin en değerli şirketleri derlemesi yaptığımız bu yazımızda bulabilirsiniz.
Tükiye’nin En Değerli Şirketleri
Ciro ve kârlılık rakamlarına göre Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralaması şöyle:
Arçelik A.Ş.
1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulan Arçelik, dünya çapında hizmet veriyor. 2015 yılından beri CEO’luğunu Hakan Hamdi Bulgurlu’nun yaptığı şirket, çok sayıda ödülü kucaklamış bulunuyor. Yıllık gelir: 26.9 milyar TL
Erdemir
2006’da özelleştirilerek OYAK’a devredilen demir ve çelik fabrikası Erdemir, dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alıyor. Şirketin CEO’luğunu 2008’den beri Salih Cem Oral yapıyor. Yıllık gelir: 27 milyar TL.
Birleşik Mağazalar A.Ş.
BİM kısaltmasıyla bilinen Birleşik Mağazalar A.Ş., Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yer alıyor. Mustafa Latif Topbaş ve Cuneyd Zapsu tarafından 1995 yılında kurulan BİM, ciro bakımından Türkiye’nin en büyük perakende kuruluşu unvanını taşıyor. Yıllık gelir: 32.3 milyar TL.
Ford Otosan
1997 yılında Koç Holding ve Ford hisselerinin eşitlenmesiyle kurulan şirket, o binin üzerinde çalışanıyla üretim yapıyor. Yıllık gelir: 33.2 milyar TL.
OPET Petrolcülük A.Ş.
2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu’nun %50’sine ortak olduğu OPET, 98 oktan kurşunsuz benzini Türkiye’ye ilk kez getirmesiyle biliniyor. Şirketin birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldığı ve birçok ödüle sahip olduğu biliniyor. Yıllık gelir: 42.9 milyar TL
Petrol Ofisi A.Ş.
Hollandalı Vitol Group’un sahibi olduğu, Petrol Ofisi A.Ş., 2017 yılından beri Selim Şiper tarafından yönetiliyor. Birçok yan kuruluşu bulunan Petrol Ofisi A.Ş., petrol ve petrol ürünleri üzerine faaliyet gösteriyor. Yıllık gelir: 49.9 milyar TL
BOTAŞ
233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu olan BOTAŞ, yıllık yaklaşık 20 Milyar TL cirosu ile Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında yer alıyor. Yıllık gelir: 51 milyar TL.
Türk Hava Yolları A.O.
Merkezi İstanbul’da bulunan Türk Hava Yolları A.O., 2016’dan beri Bilal Ekşi tarafından yönetiliyor. Uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’ya kadar uzanıyor. Yıllık gelir: 62.8 milyar TL.
EPİAŞ
12 Mart 2015 tarihinde kurulan EPİAŞ şirketi de Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yer alıyor. KLamu-özel ortaklığı olarak kurulmuş bir kurum olan EPİAŞ, Türkiye’nin enerji piyasalarını işletiyor. Yıllık gelir: 63.8 milyar TL.
TÜPRAŞ
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 2006’da özelleştirilerek Koç Holding’e devredilmiş anonim yapıda bir şirket, Türkiye’nin en büyük rafineri işletmecisi unvanını taşıyor. Türkiye’nin en değerli şirketi TÜPRAŞ, petrolü İran’dan tedarik ediyor. Yıllık gelir: 88.5 milyar TL. TÜPRAŞ’ın toplam değeri ise 88 milyar 552 milyon Türk Lirası.
Not: Değerli şirkeler sıralaması farklı araştırma sonuçlarına göre farklılık gösteriyor. Brand Finance tarafından açıklanan “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası Raporu (2020)”na göre Türkiye’nin en değerli şirketi marka değeri 1 milyar 975 milyon dolar olan THY. Listede birçok banka ile GSM operatörleri de yer alıyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Türkiye’nin En Zengin İnsanları