Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar ve Özellikleri

Mimarlık veya mimari; barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerin sürdürülmesini sağlamak üzere mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik imkânlar ve teknik olanaklarla bağdaştırarak yaratıcılıkla inşa etme sanatıdır. Amaç gereksinimleri karşılarken yapıya güzellik katmaktır. Bazı durumlarda bilinçli veya bilinçsizce bu amacın dışına çıkılmış ve böylece Türkiye’deki ilginç mimari yapılar ortaya çıkmıştır.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılmış alışılmışın dışındaki İlginç Yapılar Ve Özellikleri ayrı ayrı hikâyeye sahiptir.
Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar
Ters ev, kitap şeklinde tasarlanan kütüphane, gemi şeklinde inşa edilen öğrenci yurdu gibi Türkiye’deki ilginç mimari yapılar görenleri hayrete düşürüyor.
Ters Ev

Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar: Ters Ev
Türkiye’nin ilk, dünyanın 13’üncü ters evi Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde yer alıyor. Türkiye’nin ilk ve tek aksiyon parkı haline gelen ters ev, bir grup girişimci tarafından normal bir evin iki katı maliyetle yaptırılmıştır. Dış görüntüsü ve içerisindeki eşyasıyla büyük ilgi çeken ev, yaklaşık 85 metrekare alana sahip. 25 derecelik açıyla ziyaretçilerin başını döndüren bu ilginç evde tüm eşyalar taban yerine tavanda duruyor. Ters ev, son 2 yıldır yaklaşık 30 bin turist tarafından ziyaret edilmiştir.
Nuh’un Gemisi

Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar: Nuhun Gemisi
Bir derneğin Mersin’de merkez Yenişehir ilçesi Barbaros Mahallesi’nde 2014 yılında yaptırdığı gemi şeklindeki 6 katlı erkek öğrenci yurdu, çevresindeki apartmanların yanında oldukça farklı duruyor. Yurt, sosyal paylaşım sitelerinde “Nuh’un Gemisi” olarak biliniyor.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi

Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar: Erciyes Gözlemevi
Kayseri ilinde yer alan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi, 2007 yılında TC Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen bir projenin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Çok dalga boylu gözlem çalışmaları yapan ilk ve tek gözlemevi Uzaybimer, mimari yapısıyla merak duyulan İlginç Binalar ve Özellikleri arasında yer alıyor.
Sadri Kopuz’un Yapısı

Türkiye’deki İlginç Mimari Yapılar: Sadri Kopuz Rize
İstanbul’da yaşayan Sadri Kopuz’un amacı sadece Rize’de il merkezine bağlı Dağınıksu Mahallesi’ndeki arsasını değerlendirerek ev yapmaktı. Ancak eğim nedeniyle zorluk yaşayarak tapulu arsasından geçen mahalle yolunun üzerine beton kolonlar dikti ve 3 katlı ilginç yapı meydana geldi.
Ankara Gölbaşı Kültür Evi
Ankara Gölbaşı Belediyesi 2012 yılında sosyo kültürel amaçlı kültür evi yaptı ve sayfaları açılan kitap görünümüyle bina ilginç yapılar arasına girdi. Ayrıca yapı, Gölbaşı Belediyesi’nin prestij projelerinden birisi oldu.
Bilal Atasoy Rize
Rize’nin Güneysu İlçesi Gürgen Köyünde yaşamını sürdüren Bilal Atasoy, uzun zaman önce çelik halatlarla kaya yamacına asarak 6 metrekarelik tek odalı bir balkonu olan ev inşa etmişti. Evi yetersiz bulunca ilave çelik halatlar kullanarak 3 oda daha ekleyerek benzersiz bir projeyi gerçekleştirdi.
Kristal Kule
İstanbul’un Levent semtindeki 41 kat yüksekliğindeki Kristal Kule, 6 yüzeyli köşegeninden simetrik kesik bir kristal formuyla ilgi çekiyor. Tasarımının Mimar Henry N. Cobb ve José Bruguera’ya ait olduğu bina QNB Finansbank Genel Müdürlük binası olarak kullanılıyor ve adeta göz dolduruyor.
Kozyatağı Modern Mehmet Çavuş Camii
İstanbul’un Kadıköy semtinde bulunan Kozyatağı Modern Mehmet Çavuş Camii mimarisiyle büyük ilgi görüyor. 1997 yılında ibadete açılmış olan caminin ana kubbesinin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle örtülmüş.
Rönesans Tower
İstanbul’un Ataşehir semtinde bulunan 186 metre yüksekliğe sahip Rönesans Tower, Türkiye’de Rönesans Gayrimenkul Yatırım tarafından yapılan ilk çok katlı yüksek bina projesidir. Rönesans Tower, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından LEED Platinum Sertifikası’na layık görülmüştür.

Artvin Şehir Yerleşkesi Kütüphane
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Artvin Şehir Yerleşkesi’ndeki kütüphane görünümüyle dikkat çekiyor. Yapımına 2015 yılında başlanarak 4 bin 500 metrekare alana inşa edilen kütüphane, üç kitabın bir masa üzerine simetrik olarak konumlandırılmıştır.
Birkaç örnek verdiğimiz Türkiye’deki dikkat çekici yapılar genellikle camiler ve kütüphanelerden oluşuyor.
Dünya’nın En İlginç Mimari Yapıları
Nefes kesen manzaraları ve dış görüntüleri ile dikkatleri çeken Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları oldukça fazladır. Bu yapılara Çek Cumhuriyeti’ndeki Dans Eden Ev’i, ABD’nin Kansas şehrindeki rafa dizilmiş kitaplar görünümünde tasarlanan Kansas Halk Kütüphanesi’ni, Almanya’nın en büyük ticari bankalarından biri olan tamamıyla camdan inşa edilmiş Nord LB binasını, Amerika’daki tahta piknik sepeti görünümündeki Longaberger binasını örnek verebiliriz.
Dünyadaki ve ülkemizdeki bu ilginç yapılar görünümleri ve özellikleriyle turizm sektörüne katkıda bulunuyor.