Türkiye’de Yapay Zekâ Alanında Neler Oluyor?
Yapay zekâ Dünya’da 1950’li yıllara kadar uzanan araştırmalarla günümüze kadar gelişerek gelen çok önemli bir teknolojidir. Ancak özellikle son on yıldaki gelişimi diğer yıllara göre kat ve kat fazla olmuştur. Yapay zekânın gelişimi ve kullanım alanının artması insanları bazı farklı görüşlere de itmiştir. Özellikle 2018 yılında yaşamını yitiren bilim insanı Stephen Hawking yapay zekâ ile ilgili bazı şüpheleri olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini savunmuştur. Ancak Stephen Hawking’in ölümünden sonra u konudaki olumsuz yorumlar git gide azalmıştır.
Yapay zekâ Türkiye’de de son yıllarda büyük gelişim kazanmıştır. Birçok yerli girişimci firma yapay zekâ alanına destek veren çalışmalar yapmaktadır. Bu firmalar Udentify, Monument, Yapaytech, Jetlink, Anatolian Technologies & Labs ve Paymes gibi firmalardır.
Udentify ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Udentify yapay zekâ teknolojisini makinelere öğreterek bir resim üzerinde insan figürünü tüm özellikleriyle oluşturmaktadır. Kameralara öğretilen bu sistem ile takip yeteneği ortaya çıkarılarak, makinenin aynı insanı bulması amaçlanmıştır. Bu sistem geliştirilerek zamanla makinaya deneyim kazandırılmaktadır.
İnsanın yapabileceği bu özelliklerin yapay zekâlara tanımlanması ileri ki dönem için tehlikeli olsa da hayatı da kolaylaştırdığı önemli bir gerçektir.
Monument ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Monument en fazla fon toplayarak kurulmuş yerli bir girişimci firmadır. Makinalara yüz ve içerik tanıma özelliği öğretilmektedir. Monument zamanla yapay zekâ teknolojisini geliştirerek makinalara otomatik albüm yapma, resimleri benzerlerine göre gruplama, bulanık resimleri netleştirme gibi özellikleri de tanımlamayı hedeflemektedir.
Yapaytech ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Yapaytech firmasının yapay zeka alanında oluşturduğu en önemli ürünü Dahi.ai’dir. Bu ürün insanların herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan sohbet butonu oluşturmasını sağlayan bir sistem oluşturur.
Jetlink ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Jetlink firması da yine Yapaytech benzeri bir çalışma yaparak sohbet butonu geliştiren girişimciler arasındadır. Firma sahipleri yapay zekânın ilerleyen dönemde birçok iş kolunu ortadan kaldıracağını ve tamamen farklı iş kollarının ortaya çıkacağını savunmaktadırlar.
Anatolia’n Technologies & Labs ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Önemli yerli girişimcilerden olan firma otomobillere yapay zekâ teknolojisini öğretmektedir. Nasıl insanlar kendileri ile ilgili hastalık vs. gibi durumları anlayıp ifade edebilirse, otomobillere de bu özelliğin öğretilmesi amaçlanmıştır. Firmanın ilerleyen dönemde amacı otomobillere aynı bir insan gibi karakteristik bir kimlik kazandırmak olacaktır.
Paymes ve Yapay Zekâ Çalışmaları
Paymes de Jetlink ve Yapaytech benzeri özellikte sohbet butonları oluşturan girişimcilerden biridir. E-ticaret sektöründe de önemli adımları olan firma kullanıcılara karşısında bir insan varmış gibi kolaylıklar sunan bir sistem üzerinde çalışmaktadır.