Türkiye Dünya Miras Listesi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun belirlediği Türkiye Dünya Miras Listesi alanlarını merak ediyor musunuz? İşte Türkiye Dünya Miras Listesi dahilindeki alanlar…
Kapadokya ve Göreme Milli Parkı
Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini içine alan ve 250 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Kapadokya bölgesi; jeolojik ve etnolojik bakımdan dünyanın en çarpıcı ve en büyük mağara konut kompleksleri arasında yer alıyor. Bölge; 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin meydana getirdiği tabakaların, dış kuvvetler tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya, 1985 yılından beri doğal ve kültürel özelliklerinden dolayı Türkiye Dünya Miras Listesi alanlarından biridir.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
Sivas’ın Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliye olup plan tipi ve süsleme açısından benzeri olmayan bir eserdir. Mimarisi ve olağanüstü taş oymaları ile Anadolu’nun en önemli mimari eserleri arasında bulunan yapı, Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne giren ilk mimari yapısı unvanına sahiptir. Eser, listeye 1985 yılında girmiştir.
İstanbul´daki Tarihi Yerler
Kentsel tarihi yaklaşık 3 bin yıla kadar uzanan İstanbul, Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği yerde bulunan bir dünya kenti olup Türkiye’nin sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. 1985 yılında, İstanbul’da koruma altına alınan varlıklarımızın dağılımı şöyledir:
- Sultanahmet kentsel arkeolojik sit alanı (Topkapı Sarayı, Ayasofya, Hipodrom, Aya İrini ve Küçük Ayasofya Camisi)
- Süleymaniye koruma alanı (Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan bölge)
- Zeyrek koruma alanı (Zeyrek Camisi ve çevresindeki sokakları içine alan bölge)
- İstanbul kara surları koruma alanı (Marmara Denizi’nden başlayıp kuzeyde Haliç’e kadar uzanan surlar ve çevresi)
Hattuşaş: Hitit Başkenti
Türkiye Dünya Miras Listesi alanlarından biri de Çorum´un Sungurlu ilçesinin güneydoğusundaki Hitit Devleti´nin başkenti olan Hattuşaş’tır. Anadolu’nun ilk başkenti Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir.
Nemrut Dağı
Adıyaman’ın Kahta İlçesinde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, hem manzarasıyla hem de tarihi eserlere sahip olmasıyla her yıl binlerce turist ağırlıyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren nemrut dağını en çok değerli yapan özelliği; üzerinde bulunan antik mezar, anıtsal heykeller ve mimari kalıntılardır.
Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı
Antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biri de Denizli’ye 2 km. uzaklıkta bulunan Hierapolis arkeolojik kentidir. çok çeşitli rahatsızlıkları iyileştirdiğine inanılan şifalı suları ile ünlü olan alan, geç Helenistik ve erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntılar içeriyor. Bu doğal mevki, 1988 yılında Türkiye Dünya Miras Listesi alanları arasına girmiştir.
Ksantos-Letoon
Tarihte bilinen ilk demokratik birlik olan Likya Birliği’nin antik kentleri, 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil olmuştur. Aralarında yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafe bulunan bu alanlar, arkeolojik değerler açısından dünya mirasının en önemli öğeleri arasında bulunuyor.
Tarihi Safranbolu Şehri
Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan Safranbolu evleri, Karadeniz kıyılarını, Batı, Kuzey ve Orta Anadolu’ya bağlayan yol üzerinde bulunuyor. Karabük’ün ilçesi, Safranbolu, bütünü sit ilan edilmiş ender yerlerden biridir. Birçok seyyahın gezilmesi gereken yerler listesinin de başını çeken Safranbolu, 1994 yılında Türkiye Dünya Miras Listesi unsurlarından biri olarak belirlenmiştir.
Truva Antik Kenti
Çanakkale il sınırları içinde yer alan, İlyada Destanı’nda da bahsi geçen Truva Savaşı’nın gerçekleştiği antik kent, 1870’lerde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann’ın keşfidir. Truva veya Troya olarak isimlendirilen atik kent, 1998 yılından beri Türkiye Dünya Miras Listesi dahilindedir.
Selimiye Camii ve Külliyesi
Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı ve gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biri olan Selimiye Camii ve Külliyesi, büyüklüğü, teknik açıdan mükemmelliği ve olağanüstü estetiği ile 2011 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları
Konya Ovası’na hakim bir noktada yer alan Çatalhöyük, Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Cumalıkızık Köyü
2014 yılında Türkiye Dünya Miras Listesi’ne giren Cumalıkızık köyü, Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir. Osmanlı sivil mimarisinin en muhteşem örneklerinden biri olan köy, Bizans devrine ait kalıntılara sahiptir.
Bergama Antik Kenti
Helenistik Dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama’nın yerinde kurulu antik kent, 2014 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri
Dış Kale ve İç Kale olmak üzere iki bölümden meydana gelen Diyarbakır kalesi, yaklaşık 5,5 km uzunluğu ile Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun surlarına sahiptir. kökeni milattan önce 3 binlere dayanan önemli bir savunma yapısı olan kale, insan eliyle yapılmış en görkemli ve büyük anıtsal yapılar arasında bulunuyor. Kale ile bağlantısı bulunan Hevsel Bahçeleri ise, şehrin yiyecek ihtiyacını karşılayan önemli bir doğal alan konumundadır. Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri, 2015 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Efes Antik Kenti
Efes, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alan ve önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kenti olup Anadolu uygarlıklarının çeşitliliğini yansıtan eşsiz bir mirastır. Artemis Tapınağı´na ve Selçuk Meryem Ana Evi´ne ev sahipliği yapan Efes, dünyanın 7 harikası arasında sayıldığı gibi 2015 yılında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.
Ani Arkeolojik alanı
Türkiye Dünya Miras Listesi dâhilindeki miras alanlarımızdan biri de 961-1045 yılları arasında Ermeni hükümdarlarının başkenti olan Kars şehrinin güneydoğusundaki ani arkeolojik alanıdır. Alan, 2016 yılında dünya mirası sit alanları arasına girmiştir.