Susuz Kalınca Ne Olur?
Susuz kalınca ne olur merak ediyorsanız yanıtı yazımızın devamında bulabilirsiniz. Vücudun susuz kalması (dehidrasyon) susamaktan farklıdır. Dehidrasyon, vücuda giren sıvı miktarının vücudun kaybettiği vücut sıvılarından (çoğunlukla su) az miktarda olduğu durumdur ve vücutta büyük sorunlara yol açabilir.
Vücudumuzun %60’ı sudan meydana gelir; öyle ki vücuttaki her bir hücrenin doğru işleyebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Nispeten hafif dehidrasyon durumlarında biraz sıvı alarak vücudunuzu normale döndürebilirsiniz. Ancak vücut uzun aralıklarla ya da mütemadiyen dehidrasyon halinde kalırsa çok büyük problemler meydana gelebilir.
Susuz kalınca ne olur?
Kalbiniz çok hızlı atmaya başlayabilir
Vücut susuz kaldığında kan hacmi ve basıncı düşer. Kan basıncı düşerken de nabız yükselir.
Bu durumda başınız hafif dönebilir, yorgun hissedebilir ve göğsünüzde çarpıntı hissedebilirsiniz. (Sıvı aldıktan sonra da bu şekilde hissetmeye devam ediyorsanız, bir an önce doktora görünün.)
Kan basıncınız tehlikeli bir seviyeye düşebilir
Ağır vakalarda kan basıncı ve hacmi o kadar düşebilir ki vücut “hipovolemik şoka” girebilir. Hipovolemik şoka giren vücutta, kalp vücuda yeterince kan pompalayamadığı için organlar iflas etmeye başlar. Hayati tehlikesi olan bir durum olduğundan bir an önce hastaneye gidilmelidir.
Hipovolemik şok vücutta aşırı kan veya sıvı kaybı olduğunda meydana gelir. Sabahları koşu yaptığınızda da, mesela, vücudunuz sıvı kaybeder ama sizi hipovolemik şoka sokacak miktarda değildir.
(Zamanla) Böbrek hastalıklarına yakalanma riskiniz artabilir
Vücudunuz sürekli susuz kalıyorsa böbrek taşı olma riskiniz oldukça artabilir. Vücut susuz kaldığında, böbrekler daha çok ss tutmaya başladığından idrar için daha az tuvalete gidersiniz. Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen durumlardan biri de idrarın vücutta yoğunlaşmasıdır. Vücut uzun süreler ve/veya sürekli olarak susuz kaldığında idrar yolları enfeksiyonları ve böbrek yetmezliği de yaşanabiliyor.
Zihniniz bulanabilir, nöbet geçirebilirsiniz
Elektrolit, elektrik yüklü mineraller olup en çok bilinenleri potasyum, kalsiyum ve sodyumdur. Hücreler arasında iletişim sağlayan bu mineralleri beslenme yoluyla alırsınız. Ancak vücut susuz kaldığında elektrolit dengesi de etkilenir. Bu dengesizlik de zihin bulanıklığına ve ağır vakalarda nöbet geçirmenize yol açabilir.
Eğer sizde de bu belirtiler varsa ve 12 saattir idrar için tuvalete gitmediyseniz acile gitmenizde fayda var. Vücudunuza damardan sıvı verilmesi şarttır.
Uzun süre güneşte kalırsanız kalp krizi geçirebilirsiniz
Uzun süre güneşte kaldığınızda ve vücudunuz kendini serinletemediğinde, kalp hastalıklarının en ciddisi olan kalp krizi geçirebilirsiniz. Belirtileri arasında zihin bulanıklığı, baş dönmesi, yüksek nabız ve bilinç kaybı sayılabilir. Böyle bir durumda bir an önce hastaneye gidilmesi şarttır.
Vücudun kendini soğutabilmesi için terlemesi gerekmektedir. Eğer vücut susuz kalmışsa terleyemez ve kendini soğutamaz. Bu da kalp krizini tetikleyebilir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Terli Terli Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Daha Kolay Su İçmek İçin Neler Yapılabilir?
Hangi Süt En İyisi: Keçi Sütü Mü, İnek Sütü Mü?