Somon mu Ton Balığı mı?
Somon mu Ton Balığı mı sorusuna yanıt arıyorsanız doğru sayfadasınız. Öncelikle ton balığını konserve dışında yiyeniniz var mı? Orkinos da denen ton balığının çeşidi çoktur aslında ama konserve olarak yediğimiz genelde sarı yüzgeçli Atlas ton balığıdır (2 metreye kadar büyür). Somon ise ülkemize çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Bir de denizalası veya Karadeniz somonu denen yerli bir tür var. Lezzetleri neredeyse aynıdır ama Karadeniz somonu daha ucuzdur. Balık çok sağlıklı bir yiyecektir, etten bile daha uzun süre tok tutar. Haftada en az 1-2 kez balık yemeye bakın. Çeşidi de fark etmiyor ama ülkemizde bol bulunan hamsi en az somon kadar besleyicidir. Hamsiye devam yani!
Somon mu Ton Balığı mı?
28g somon ve 28g ton balığını karşılaştırdığımızda:
Kalori
Kalori miktarları birbirine yakındır. 28g somonda 130, ton balığında ise 110 kalori vardır.
Yağ
Ton balığı 0,5g yağ oranı ile daha yağsızdır. Somon: 4,5g yağ.
Omega-3 Yağ Asitleri
Her yağ sağlıksız olacak diye bir kaide yok! Omega-3 yağ asitleri beyni güçlendiren bileşiklerdir ve somonda 1095mg Omega-3 yağ asidi vardır. Ton balığında ise 240mg.
Protein
İki balık türünün de protein oranı çok yüksektir ama ton balığı daha ilerilere yüzüyor: %54 protein! Somonda %46 protein vardır.
B12
B12 bakımından somon açık ara önde: %168 B12! Ton balığı biraz mütevazı kaldı: %83.
B6
Yine beyne iyi gelen B6 vitamini bakımından bu sefer kupayı ton balığı alıyor: %68. Somondaki B6 miktarı: %46. Hiç fena sayılmaz gene de.
D Vitamini
Güneş kadar besleyici somon lider: %74! Ton balığının D vitamini oranı nispeten düşük: %12
Potasyum
Somon ve ton balıkları potasyum bakımından da zengin sayılır. Somon: %8. Ton balığı: %12
Selenyum
Üreme sağlığına iyi gelen selenyum bakımından ton balığı çok daha iyi bir tercihtir: %167. Somon ise %58’de kaldı.
Fosfor
Berabere diyelim: Somon: %38 iken ton balığı %40!
Sodyum
Sodyum bakımından da çok düşükler (iyi bir şey yani): Somon: %3 iken ton balığı %2.
Cıva
Balıkların neredeyse tümünde bir miktar cıva bulunur. Ama ton balığına (orta seviye) nispeten somon daha cıvasızdır (düşük seviye).
Somon mu Ton Balığı mı savaşını ton balığı kazandı diyebiliriz ama yine de iki balık da çok besleyicidir. Yani ikisinden de mümkün mertebe bol bol yiyin! Somonda çoğumuzun yeterince alamadığı Omega-3 daha yüksektir, mesela. Cıva mevzuuna gelince, 2-3 porsiyon yiyerek aldığınız riskten daha çok faydasını görürsünüz. Cıva zaten kılıçbalığı, köpekbalığı gibi türlerde aşırı yüksektir. Ama yine de gebe kadınların ve çocukların cıva konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayalım!
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Ekonomik Sağlık: Kırmızı Et Yerine Geçen Besinler
Hafıza Güçlendirici Besinler ile Unutkanlığa Savaş Açın