Şiddete Uğrayan Kadın Ne Yapmalı ?
Araştırmalara göre kadınların en az üçte biri fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Ancak “Kadına şiddete hayır” cümlesi bir kampanya sloganı olmaktan öteye gidemiyor. Kadına şiddetin nedenleri ve çözümleri üzerinde ne kadar durulsa da zihniyet değişmiyor. Asıl soru zihniyetin değişmesi için ne yapmak gerektiğiyle ilgili olsa da kadına şiddet bir Türkiye gerçeği olduğundan, şiddete uğrayan kadın ne yapmalı? sorusu önem kazanıyor. Ne yazık ki şiddet gören kadınların bazıları şiddete uğrayan kadın ne yapmalı sorusunun cevabını bilmiyor, bazılarıysa korkuyor… Öyle ki şiddet gören kadınların yalnızca yüzde 11’i resmi kurumlara başvuruda bulunuyor. Biz de kadınların “kol kırılır yen içinde kalır” mantığıyla hareket etmeden kanunlara sığınmasını umarak Türkiye için çok önemli olan bu soruya cevap vermeye çalıştık.
Polise veya Jandarmaya Başvurun
Şiddete uğradığınızda ve acil müdahale gerektiğinde bir sağlık kuruluşuna başvurun. Bu sayede vaka hastane polisine aktarıldığı gibi durumunuzu belgeleyebilirsiniz. Risk altındaysanız ya da şiddete maruz kaldıysanız valilik-kaymakamlık, polis merkezi, Jandarma karakolu, adli makamlar, aile ve sosyal politikalar il müdürlükleri, şiddet önleme ve izleme merkezlerine ihbarda bulunabilirsiniz. Bu tür durumlarda yardım talep edebileceğiniz acil telefon hatları şöyledir:
- ALO 155 Polis İmdat,
- ALO 156 Jandarma İmdat
- ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı (7 Gün 24 Saat Ücretsiz Hizmet Verir)
- 112 ACİL
- Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı- 0212 656 96 96
- Gelincik Hattı 444 43 06
Sığınma evi, konukevi desteği ve maddi yardım için başvurabileceğiniz acil hat ve kurumlar şunlardır:
- Alo 144
- Sivil Toplum Örgütleri ( Sığınmaevi/Konukevi Hizmeti, Destek ve Danışmanlık, Ayni-Maddi Yardım)
- ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı (7 Gün 24 Saat Ücretsiz Hizmet Verir)
- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri
- Barolar ve Baroya Bağlı Kadın Hakları Merkezleri
- Belediyeler (Sığınmaevi/Konukevi Hizmeti, Destek ve Danışmanlık, Ayni-Maddi Yardım)
- Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezleri
- Valilik, Kaymakamlık
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan yararlanabilecek olan kişiler;
- Şiddete maruz kalan eş ve çocuklar,
- Aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri (akrabalar),
- Tek taraflı ısrarlı takip mağdurları,
- Mahkeme tarafından ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan ya da evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireyleridir.
Adli yardımdan faydalanmak için talepte bulunulması halinde yardım talep edenlerden herhangi bir ücret alınmaz. Bu tür durumlarda korunan kişinin işyerinin değiştirilmesine, korunan kişinin evli olması hâlinde yerleşim yerinden ayrı bir yerleşim yeri belirlenmesine, şiddet mağdurunun aydınlatılmış rızasına dayanarak kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine karar verebilir. Şiddete uğrayan kişinin hayatının tehlikede olması durumunda şiddet mağduru koruma altına alınabilir. Vali ve kaymakam tarafından korunan kişinin çocukları için kreş imkânı sağlanabilir, gerekli görülmesi durumunda geçici maddi yardım yapılabilir. Medeni Kanun’da belirtilen şartların olması durumunda tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması da mümkündür.
Aile İçi Şiddet Yaptırımı
Türk Ceza Kanunu’nun 82. Maddesine göre eşe veya çocuğa karşı öldürme suçu nitelikli haller arasında sayıldığından kasten öldürme durumunda kişi, ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılır. Basit tıbbi müdahale gerektiren suçların eşe veya çocuğa karşı işlenmesi durumunda şikâyet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranda artırılır.