Sevdiğiniz Biri Mücadele İçindeyken Ne Yapmalısınız?
İster ailemizin içinden bir kız kardeş, erkek kardeş ve ebeveynlerden biri olsun ya da yakın bir arkadaş veya iş arkadaşı. Değer verdiğimiz kişilerden birinin mücadele içinde olduğunu görmek kesinlikle kolay değildir. Peki, sevdiğiniz biri mücadele içindeyken ne yapmalısınız?
Sempati ve sıkıntı içinde olan birine yardım etme isteği doğal olarak içgüdüsel tepkilerdir. Darwin, sosyal içgüdünün bir parçası olarak hayvanlar ve insanları bu ortak noktada buluşturmuştur. Darwin’e göre insanlar ve hayvanlar birbirlerinin gruplarında birbirlerini savunur ve birbirlerini tehditlere karşı korurlar.
Çoğu insan her zaman hayatındaki insanların bir şekilde değişebileceğini ümit eder. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu genellikle işe yaramaz. Hayatınızda incinmiş insanlar olduğunda tek mantıklı çözüm değişmelerine yardım etmeye çalışmak gibi görünüyor. Fakat çoğu kişi bunun olmayacağını uzun sürede de olsa öğrenmek zorunda kalır, çıkmazlarla karşılaşır ve diğer insanların değişmesine neden olamayacağını birçok hayal kırıklığı yaşayarak anlar.
Çünkü diğer insanları gerçek anlamda mutlu edemezsiniz. Ve herkesin hayatını kurtaramazsınız. Değiştirebileceğiniz tek kişi kendinizdir. Ve çoğu kişinin yaptığı budur. Diğer insanların sıkıntısı ile ilgili olan endişelerinizi yönetmeyi öğrenmeniz gerekir. Birisini değiştiremeyeceğinizi anlamak oldukça önemlidir. Değişmeleri için onlara ilham verebilirsiniz ya da onları değişim konusunda eğitebilirsiniz. İnsanları değişimlerinde destekleyebilirsiniz. Fakat, çevrelerinde daha rahat hissetmek için onları değişmeye zorlayamazsınız. Yardımcı olma çabalarımız iyi niyetlere dayanıyor olabilir, fakat bu iyi niyetler her zaman iyi sonuçlar vermez.
Sevdiğiniz biri mücadele içindeyken ne yapmalısınız?
Asıl yardımın ne olduğunu öğrenmeyi taahhüt eder ve diğer insanların sorunları konusundaki endişelerini yönetebilir ve zamanı gerçek çözümler hakkında düşünmeye ayırırsak cevaplarımızı değiştirebilir ve meşru olarak yararlı bir şeyler yapabileceğimizi anlamaya başlayabiliriz. Bu süreçteki ilk adım, başkalarına yardım etme konusundaki gerçek inançlarımızı, değerlerimizi ve fikirlerimizi tanımlamaya başlamaktır. Gerçekten yardımcı olmanın ne demek olduğunu bulma yolculuğunda, işler zorlaştığında arka cebimizde tutmamız gereken bazı ipuçları vardır :
İlk olarak iletişimde kalın. Yardım edemeyeceğimiz ya da durumun çok büyük olduğunu düşündüğümüz zaman, diğer yöne doğru koşmaya yönelebiliriz. Fakat sorunlar bizim için çözemeyecek kadar büyük olsa da önemsediğimiz insanlarla temas halinde olmaya çalışabiliriz. İletişimde kalmak kendimizi çözmediğimiz büyük şeyler etrafında yönetmemize ve insanları olduğu gibi kabul etmemize yardımcı olur.
İkincisi, geçmiş bir sorunu aşan kişiyi görün. İnsanların kendi sorunlarını çözme yeteneklerini ve güçlerine baktığımızda düşündüğümüzden daha esnek olduğunu gözlemleyebiliriz.
Üçüncüsü, başkalarının sınırlarına ve kendi sorunlarını çözme becerilerine saygı gösterin. Başkalarının sınırlarına saygı duyarak ve özerkliklerini destekleyerek, onlar için orada olduğunuzu hissettirebilirsiniz fakat fikirlerinize ihtiyaç duymadıkları zamanda da onlara saygı duymanız gerekir. Muhtemel çözümler için herhangi bir fikrin onlardan geleceğine emin olun. Bu yüzden en doğru şey kimseye ne yapacağını söylemeden yararlı bilgiler vermektir.
Dördüncü olarak, kendi sınırlarınızı bilin. İnsanların kendi hayatları üzerinde ne kadar az kontrol sahibi olduğunuzu bilmek önemlidir. Kendi hayatınızın gerçeği ve başkaları için ne kadar uygun olabileceğiniz konusunda daha açık ve dürüst olabilmeniz gerekir.
Beşinci olarak, daha objektif olun. Önemli ilişkilerimiz olduğunda nesnel olarak düşünmek zor. Yoğun duygusal durumlarda, geri adım atmak ve daha büyük resmi görmek yerine, her şeyi içine çekmek ve bir şeyler yapmak için baskı hissetmek daha olasıdır. Karşılaştığımız her durumda nasıl sakin olabileceğimizi ve hemen bir şeyi çözme ihtiyacını bastırabilirsek bu konuda daha objektif olabiliriz.
Kaynak
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Sahip Olduklarımızın Değerini Nasıl Bilebiliriz?
Sessiz Dostlarımız Bitkilerin Doğaya Faydaları