Sağlıklı Uyku Düzenine Nasıl Geçilir?
Sağlıklı bir yaşam için düzenli uykunun yaşamımızda olması önemli bşr gereklilik. Doğru bir uyku, iyi dinlenmiş bir vücut ve sağlıklı, zinde bir beyin demektir. Uyku, vücudumuzdaki organizmaların kendini onarabildiği ve enerji topladığı zamandır. Zamanımızın 3’te 1’ni alan uyku saatleri sadece vücudumuzun değil, ruhumuzun da dinlendiği bir ideal dengedir. Yetersiz uyku kişinin günlük yaşantısında birçok problemlere yol açmaktadır. Günlük olarak uykusunu tam alamamış bir birey; gün içinde gergin, bitkin, yorgun, huzursuz, stresli ve mutsuz olabilmektedir. Uykuya tam doyamayan birey, iş yaşantısında ve sosyal yaşantısında uyumsuz olabilmekte ve bireysel başarısı da düşmektedir.
Uykuyla ilgili yaşanan sorunlar çoğu zaman yaşantımız içinde sahip olduğumuz alışkanlıklarla yakından ilgilidir. Sağlıklı bir ideal uyku düzenini, günlük yaşantımızda dikkat edeceğimiz püf noktalarla yaşamak mümkün!
1) İlk başta uyku düzeninizi gözden geçirerek, kendinizi gözlemlemeli ve uyku düzeninizi değiştirecek isteklerinizi belirlemelisiniz.
2) Yatak, bilgisayarda-telefonda vakit geçirmek, saatlerce televizyon izlemek, yemek yemek, uzun sohbetlere girmek ve ders çalışmak için değil; uyumak içindir. Bu tarzdaki eylemleri yatakta yapmak, sizin uykunuzu kaçırabilir ve kafanızdaki yatak kavramını değiştirebilir. Yatak kesinlikle uyumak için algısını düşünmelisiniz.
3) İdeal bir uyku düzeni kurmak için sabahları belirli bir saatte kalkma. Sabah aynı saatte uyanmak, kendinize biyolojik bir saat ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Özellikle uyku düzeniniz için akşamları aynı saatte uyumak ilk etapta sorun olabileceği için, en azından aynı zaman diliminde kalkmaya çalışmak gerekir.
4) Sabahları kalkma saatinizi ayarladıktan sonra giderek yatış saatinizi daha erkene kaydırmak. Uyku saatini bir önceki güne göre 15 dakika öne almak. Ortalama bir yetişkin bireyin günde 7-8 saat yeterli uyku saati olarak belirlenir. Böylelikle birkaç gün uyku saatini 15’er dakika öne almanız, bu ortalamayı yakaladığınız o günkü uyku saatinize standart olarak yatış zamanınız olarak belirlenecektir.
5) Kendinizi derin bir uykuya hazırlamanızı sağlayacak olan aktivite bulmak. Bedeninizi rahatlatacak, ruhunuzu dinginleştirecek bir aktivite! Ilık bir duş sonrasında; sakin ve hafif bir müzik, ılık bir bardak süt-su, ilginize göre bir kitap ile uykuya geçiş de size destek olacaktır. Televizyon seyretmek, bilgisayarda oyun oynamak gevşetici aktivite içine girmez, dikkatinizi daha canlı tutup, daha fazla uyanık kalmanıza neden olur ve sizi uykudan uzaklaştırır.
6) Uykunuz gelmeden önce asla yatağa geçmemek. Yatağa geçerek saatlerce dönüp duracaksanız yatağa kesinlikle geçmeyin.
7) Herkesin kendine ait olan yatağında yatması. Çocuklar mutlaka kendi yatağında, ebeveynler ise kendi yatağında uyumalı.
8) Bedeninizi rahat ettirecek, kişiye göre uygun yatak şeklinin sağlanması.
9) Dengeli ve düzenli beslenmek. Sağlam ve organik bir kahvaltı sizin gün içerisin de sağlıklı ve zinde olmanızı sağlar. Ayrıca akşamları ağır yiyecek tüketmemek ve uyumadan önce bir şeyler yememek dikkat edilmesi gereken konudur. Aksi durumda uykunuz kaçabilir.
11) Gün içinde ve özellikle akşamları kafeinli içeceklerden uzak durmak.
12) Yatmadan önce mutlaka egzersiz gibi hareketler yapmak.
Gündüz yapılan şekerlemeler ve öğleden sonraki uykulardan vazgeçmek. Gün içinde yapılan uyku, gece yatış saatini ileri alarak, uyku düzeninizi bozabiliyor.
Uykusuzluk probleminiz varsa günlük alışkanlıklarınız dışında biyolojik temelli olan bir sorun da olabilir. Eğer, uyku problemine neden olacak biyolojik ve ruhsal bozukluklarınız (narkolepsi, uyku apnesi, anksiyete depresyon, vb.) varsa doktora veya bir uzmana gitmekten çekinmemeniz gerekir. İdeal uykuyu sağlayabilmeniz için uyku sorunlarını çözerek ve sağlıklı uyku düzenini yakalayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir!
https://www.hangisieniyi.com/deliksiz-uyku-icin-8-aromatik-yag/
https://www.hangisieniyi.com/yetersiz-uyku-kilo-yapar-mi/