Sadece Aksesuar Değil Şifa Kaynağı: Değerli Taşlar
Değerli taşlar, mücevher yapımında ve bazen de sanayide kullanılan, az bulunması nedeniyle maddi değeri yüksek olan, minerallerin birleşimi taşlardır. İlk bilezikler ve kolyelerin yapımında, av seferlerinde elde edilmiş olan kabuk, kaya ve hatta kemik parçaları kullanılmıştır. Değerli taşlar, ne zaman keşfedildikleriyle ilgili sırrını korumakla birlikte tarih boyunca önemsenmiştir. İlk medeniyetler, değerli taşları muska içine koyduklarında onların kendilerine güç vereceğini düşünürlerdi. Bu inanç halen geçerlidir. Peki değerli taş çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Taş çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Değerli taşların bulunup madenden çıkarılması ve işlenerek satışa sunulması, yüksek maliyetlidir. Taşların değeri; kesimi, büyüklüğü ve parlaklığına göre belirlenmektedir. Değerli taşlar, elmaslar ve renkli mücevher taşları olmak üzere iki gruba ayrılır.
Renkli mücevher taşları kategorisinde yer alan taşlar; yakut, inci, zümrüt ve safirdir. Elmaslar, taşların en değerlisi olarak kabul edilir ve takı olarak kullanıldığı gibi cam ve diğer taşların kesiminde de kullanılmaktadır. Orijinal taşların en yaygın olarak bilinen faydalarının; psikolojik olarak daha iyi hissetmeyi sağladığı, sezgileri kuvvetlendirdiği, migreni önlediği ve mideye de faydalı olduğu bilinmektedir.
Doğal taşın oluşum süresinin ortalama 30 milyon yıl olduğu düşünüldüğünde, taşların “enerji küpü” olarak adlandırılmaları anlam kazanmaktadır.
Burçlara Göre Şifalı Taşlar
Doğal taşların yararları, çoğu bilimsel çalışmanın sonucunda doğrulanmışsa da kimilerine göre bilimsel bir gerçeğe dayanmamaktadır. Taşlar alternatif tıpta sıkça kullanılır. Ayrıca burçların niteliklerinin, gezegenin enerjisi ile birleştiğinde kişiliğe renk, önem ve boyut kazandırdığına inanılır. Taş seçerken kişisel doğum haritanızın dinamiklerini göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Burçlara göre şifalı taşlar yani gezegenlerin ve yönettikleri burçların temsil ettikleri taşlar şunlardır:
- Güneş (Aslan) : Kırmızı turnalin, Kırmızı lal, Kırmızı spinel, Korindon, Pembe jat, Kırmızı rubi, Altın, Turuncu zirkon
- Ay (Yengeç) : İnci, Beyaz zirkon, Ay taşı, Beyaz mercan
- Merkür (İkizler, Başak): Yeşil turnalin, Zümrüt, Yeşil jat, Oniks, Beril, Tsavorit, Yeşil Zirkon, Piroksen, Perido
- Venüs (Boğa, Terazi) : Pırlanta, Kaya kristali, Beyaz safir, Pembe kuvartz, Topaz, Opal, Beril ve Turkuaz
- Mars (Koç, Akrep) : Kırmızı turnalin, Kırmızı zirkon, Kırmızı lal, Kırmızı mercan, Kırmızı kehribar, Kırmızı akik, Kantaşı
- Jüpiter (Yay, Balık) : Altın rengi Topaz, Sarı safir, Sarı jat, Sarı beril, Sarı kehribar, Sarı kuvartz, Sitrin, Krisoberil
- Satürn (Oğlak, Kova) : Ametist, Lapis lazuli, Malakit, İyolit, Tanzanit, Mavi safir, Mavi zirkon, Mavi spinel
Burç taşlarının geneli şansı yükseltir, yaşamı olumlu hale getiren şeylere karşı ilgi duyulmasını sağlar.
İslam’da Şifalı Taşlar
İslam’da taşlar büyük öneme sahiptir. Çünkü İslama göre; canlı ve cansız her şey Allah’ın gücünü, ilmini ve kudretini göstermektedir. Kuran-ı Kerim’de adı geçen değerli taşlar şunlardır:
- Hacerül Esved taşı : Bu taş, Hz. Âdem’in yaratılışında, cennetin kapısından düştüğüne inanılan taştır. Rivayete göre, 4. Murad devrinde korumak için altınla kaplanan taştan birkaç parçanın kırılmıştır. Parçalar İstanbul’a getirilmiş, Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman Han’ın türbesinin girişine yerleştirilmiştir.
- Akik taşı : Hz. Muhammed’in kullandığı bilinen akik taşı, Arapların geleneklerinde ön plandadır. Bu taşın gözlere sürüldüğünde yorgunluğu giderdiği ve göze kuvvet verdiği inancı yaygındır.
- Piruze (Firuze) taşı : İsmi “aydınlık veren” anlamına gelen bu taşın, nazarı ve kötü bakışı teskin ettiğine inanılır. En kaliteli yataklarının İran’ın Nişabur kentinde olması, firuze taşının Orta Doğu’nun en makbul ve favori taşlarından biri olmasını sağlamıştır.
- Necef Dor taşı : Bu mineral, adını Irak’ın Necef şehrinden almıştır. Kristal kuvarsın en makbul olan türüdür.
- Mercan : Kuran-ı Kerim’ de ismi geçen organik minerallerden biri olan mercan, “denizlerin akciğeri” olarak bilinir. Eski zamanlarda alerjik rahatsızlıkların tedavisinde mercandan yararlanılmıştır.
- İnci : Rahman suresinin 22. ayetinde geçen inci, insanda sabrı teşkil eder.
- Sedef : İncinin kabuğu sedef, işlenmesi en kolay minerallerden biridir. Osmanlı Dönemi’nde birçok sedefkar yaşamıştır ve sarayları, çalgı aletlerini, okları ve mızrakları süslemiştir.
- Yakut taşı : Osmanlı padişahlarının taçlarını, zırhlarını ve silahlarını süslemiş taşlardan biri de yakut taşıdır. İşlenmesi en zor minerallerden biri olan taşın; güç, kudret ve şehveti temsil ettiğine inanılmıştır.
Endüstriyel kullanım amacıyla üretilen yapay elmaslar, ziynet eşyası olarak değerlendirilmez. Bu nedenle elmas satın alırken sertifika istemeyi unutmayınız.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Dünyanın En Değerli Beş Metali
Pırlanta Neden Bu Kadar Pahalı?
Kromaterapi veya Renk Trapisi Nedir?