Hangimiz Merak Etmedik: Psikolojim Bozuk Mu?
Psikolojim bozuk mu? Yoksa sağlıklı bir insan mıyım? Özellikle uzman psikologlara en çok sorulan soru budur. Aslında kişinin bu soruyu kendisine sorması iyiye işarettir. Çünkü insan kendini sorgulamalı, ruh halinin durumunu devamlı takip etmelidir.
Her geçen gün yaşadığımız sıkıntılar ve hayatın artan çilesi karşısında psikolojimiz adeta sarsılıyor. Kendimizi iyi hissetmiyoruz. Moralimiz bozuluyor, kendimizi depresyonda gibi hissediyoruz. Özellikle biraz psikoloji konusunda hassas ve yapı olarak titiz birisiysek bu kaygılarımız daha da artıyor.
Psikoloji konusunda yaptığımız yanlışlardan birisi de kendi kendimizin doktoru olmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız olaylar karşısında tamamen kendi hislerimizle tanı koymaya çalışıyoruz. Bu da bizi belki de olmayan psikolojik bozukluğun içerisine çekiyor. Aslında ümitsiz davrandıkça daha da batıyoruz. İstemeden kendi kötü hislerimizin içinde boğuluyoruz.
Psikolojik Bozukluk Belirtileri
Aslında her sıkıntı ve problem psikolojik değildir. Bir problemin psikolojik bozukluk olabilmesi için belli bir süreden uzun devam etmesi ve belli sıklıklarla tekrarlaması gerekir. Örneğin en çok rastlanılan depresyon belirtileri en az iki üç hafta devam etmelidir. Ayrıca depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Depresyon psikolojinin yanında biyolojik ve sosyal faktörleri de içeren karmaşık bir duygu bozukluğudur.
Psikolojik bozukluk belirtileri en iyi alanında uzman psikologlar tarafından anlaşılabilir. Psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin bu sıkıntıları belli yoğunluklarla devam ediyorsa uzman bir psikologdan yardım almalıdır.
En sık yaşanılan duyguları kontrol edememe, uyku düzeninin bozulması, kiloda aşırı artış/azalış, sinirlenme, öfkelenme, huzursuzluk, nefret etme, odaklanma problemi, aşırı enerji kaybı gibi sorunlarla sık sık karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeden uzman bir psikoloğa başvurmakta fayda vardır.
Psikolojik bozukluğun zamanında tedavi edilememesi durumunda artma ihtimali çok yüksektir. Normalde az bir gayret ile tedavi edilebilecek psikolojik rahatsızlıklar ihmal edilmesi durumunda daha büyük tehlikelere yol açacaktır. Örneğin stresle başa çıkamama sorunu olan birisi zamanında gerekli desteği alamazsa rahatsızlığı panik atağa dönüşebilir.
Panik atak kaygı, endişe, korku gibi duyguları içinde barındıran bir duygudur. En önemli panik atak belirtileri kişinin sık sık çarpıntı, terleme ve titreme nöbetleri geçirmesidir. Panik atak genellikle ani bir şekilde başlar ve ortalama 10-15 dakika devam edebilir. 1-2 dakika gibi kısa bir sürede bitebileceği gibi 15 dakikadan daha uzun da sürebilir.
Psikolojik Bozukluğu Önlemenin En İyi Yolu: Kişisel Gelişim
Dünya hızla dönüyor ve bir o kadar hızlı değişiyor. Her geçen gün yaşadığımız çevrenin değiştiğini görüyoruz. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” felsefesiyle kendimiz değiştirmeli ve geliştirmeliyiz. Kendimizi değiştiremeyip eskide kaldığımız zaman dünya ayaklarımızın altından kayıyor. Dünyanın gidişatına ayak uyduramayınca da bazı sorunlar yaşamaya başlıyoruz.
Günümüzde sorunlarımızın birçok kısmını da psikolojik sorunlar oluşturuyor. Psikolojik sorun yaşamamanın en önemli yöntemlerinden birisi bu konuda bilgili olmaktır. Kişisel gelişim yöntemi ile psikolojik sorunlar hakkında bilgi sahibi olurken kendimizi de geliştirebiliriz. Kişisel gelişim sayesinde çevremizle daha iyi etkileşim kurar, etrafımızdaki insanları anlarken kendi duygu ve düşüncelerimizi de daha iyi aktarabiliriz.
Kişisel gelişim için seminer, konferans, TV programı ve danışmanlık hizmetleri gibi birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak en iyi ve en etkili yöntemlerden birisi kitap okumaktır. Ülkemizde alanında uzman yazarlar tarafından yazılmış birçok kişisel gelişim eseri bulunmaktadır. Hatta farklı görüşlere sahip yazarlar tarafından kaleme alınmış eserler incelenerek ve karşılaştırılarak okunursa daha faydalı olabilir. Bu yöntemle kişi kendi karakterini ve kişiliğini daha rahat belirleyebilir. Kişisel gelişim kitapları, çoğunlukla psikoloji ile ilgili konular barındırdığından kişinin yaşamına olumlu katkılar yapacaktır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Hangisi En İyi: Psikolog mu Psikiyatr mı?
En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?
Psikolog Ayağınıza Geldi: Online Terapi Almak İçin 6 İyi Neden