Parkinson Hastalarında Demansla Savaşı Kolaylaştırabilecek Bir Gen Bulundu
Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda, Parkinson hastalarının %8’inin 20 yıl içinde Demans hastalığına neden olan gene neden olduğu bulunmuştur. Yeni keşifle birlikte Parkinson hastalarında Demansla mücadele umudu ortaya çıktı.
Parkinson Hastalığı: yavaş hareket etme, denge kaybı ve titremeye neden olan bir beyin bozukluğu hastalığıdır. Parkinson hastalarının %80’inin 20 yıl içinde bunama yaptığı gözlemlenmektedir.
Demans Hastalığının diğer anlamı bunamadır. Zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demans hastalığının ilerleyen süreci Alzheimer hastalığını meydana getirir. Ayrıca Demans hastalığı beyni zayıflattığı için de Demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık çeşidi ortaya çıkmaktadır. Yapılan son araştırmada deneyler, Parkinson hastalarında bunama ile mücadele için yeni bir umut oluşturuldu.
Washington Üniversitesi’nde çalışan bir grup bilim insanı belirli tipte APOE geni taşıyanların özellikle Demans riski altında olabileceğini keşfettiler. Parkinson hastalığı için alfa sinüklein adı verilen zehirli bir proteinin, beynin hareketini koorde eden bir kısmında kümelenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu kümeler beyin hücrelerine zarar verebilir ve onları öldürebilir. Bu protein aynı zamanda bunama başlangıcına da bağlıdır.
APOE’nin Bir Çeşidi Demans Riskini Arttırıyor
Bu araştırmanın yöneticisi Doç. Dr. Albert Gus Davis Demans hastalığının, Parkinson hastalarına ve onlara bakmak zorunda olanlara büyük zarar verdiğini hatırlatıyor. Albert Daviz ayrıca, Demans’ın bir Parkinson hastasının evde kalıp kalmaması veya huzurevine gönderilmesi konusunda bir karara yol açtığına dikkat çekiyor.
Parkinson hastalığı gibi Alzheimer’de beyinde biriken teknik proteinlerden kaynaklanır. APOE geninin bir varyantı olan APOE4’ün insanlarda Alzheimer riskini 5 kat arttırdığını bulmuştur. APOE4’ün Parkinson hastalığında benzer bir etkiye sahip olabileceğinden şüphelenen araştırmacılar, farklı APOE varyantlarını taşımak için bir fareyi genetik olarak değiştirdi. Deney sonucunda APOE4’ü taşıyan farelerin, bu genin diğer varyantlarını taşıyan ve almayan farelerden daha fazla alfa sinüklein kümesi taşıdığını keşfetti.
Parkinson hastalığı en yaygın olmasına karşılık, alfa sinüklein proteinin neden olduğu başka hastalıklar vardır ve çok sınırlı tedavi seçeneklerine sahiptirler. Bilim insanları APOE’nin Parkinson’u ortaya çıkarmak veya semptomlarınıgüçlendirmek için hiçbir etkisi olmadığını vurgulamaktadır. Bu nedenden dolayı APOE’yi hedefleyen bir tedavi Demans’a karşı etkili olabilir ancak Parkinson semptomlarınakarşı etkili olmayabilir.
Kaynak:
https://www.somagnews.com/gene-can-facilitate-war-dementia-found-parkinsons-patients/