Otonom Teknolojisi Nedir?
Otonom teknolojisi nedir, otonom teknolojisi faydaları nelerdir? Soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Otonom kelimesi, bir kullanıcısı olmadan, işlem sağlayabilme yeteneğine sahip araçlar içi kullanılır. Yapay zeka burada devreye girer ve otonom teknolojisi üzerine kurulu araçlar, yapay zeka sayesinde insana ihtiyaç duymadan bazı işlevler gösterebilen araçlardır. Pek çok alanda bu teknolojiye sahip cihazlar günümüzde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Uçaklar, otomobiller, robotlar bu teknolojiden yararlanırlar bu teknoloji sayesinde üretim, ulaşım gibi hayatımıza önemli etkileri olan alanlarda insansız işlem gerçekleştirmek mümkündür.
Yapay zekaya sahip otomobiller bir süredir hayatımızda bulunmaktadır. Şerit takip sistemi, park kontrol sistemi gibi sistemler ile sürücülerin işini kolaylaştıracak donanımlar günümüz araçlarında mevcuttur. Ancak otonom teknoloji bu sistemleri çok daha ileri bir düzeye taşır. Öyle ki, sürücü koltuğunda oturup hiçbir şey yapmazken, aracı onu belirlemiş olduğu koordinatlara ulaştırabilecek durumdadır. Otomatik şekilde giden bir araba için, trafik durumunu kontrol etmek veya kurallara uymak çok daha kolaydır. Çünkü bu araç trafikte en doğru ve kurallı şekilde hareket etmesi için donatılmıştır. Bu sebeple, otonom teknolojisi barındıran araçlar, çok daha emniyetli bir yolculuk sunabilirler.
Otonom teknoloji, insanlar tarafından komuta ve kontrol edilebilir. Yani cihaza verilen komut dahilinde, istediğiniz şeyi o araca yaptırmanız mümkündür. Ancak yapay zekanın kendi kendine gelişebilir olması, ileride bu araçların komuta ihtiyaç duymadan isteklerimizi öngörebilir ve uygulayabilir hale geleceğini de gösterebilir.
Otonom teknolojide kullanılan yazılım, araçların insanlara destekleyici olarak kullanılan yazılımlarının geliştirilmesi ile oluşmuştur. Yani örneğin başta bir araç sizlerin şeritten ayrılmamanız için direksiyona uyarı gönderiyorken, günümüzde araca gitmek istediğiniz koordinatları belirtmeniz, aracın bizi istediğimiz yere ulaştırmasını sağlayabiliyoruz.
İnsansız araçlar, otonom teknolojisinin gelişmesi ile hayatımızın her alanına dahil olmuş durumdadır. Görünüşe göre çok da uzun olmayan bir süre sonra etrafımızda, gazete okuyan sürücüler veya kahvesini yudumlarken evini temizleyen kişiler ile sıklıkla karşılaşacağız. Bu araçlar insanlar için önemli bir adım niteliğinde görülebilir. Ancak kısa sürede bunun gerçekleşebilmesi için yazılım ve donanım eksiklerini tamamlayacak çok sayıda yazılım mühendisine ve projeyi gerçek hayata aktaracak çok sayıda teknik kişiye ihtiyacımız olacak.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Türkiye’de Yapay Zekâ Alanında Neler Oluyor?
Yerli Otomobil İlk Fotoğrafı, Tanıtım Tarihi ve Özellikleri