Önemli Telefon Numaraları: Acil Çağrı Hatları
Acil durumlar ile karşılaşıldığında acil çağrı hatları hakkında bilgi sahibi olunmaması, durumun çok daha kötü sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle acil çağrı hatları mutlaka bilinmelidir. Önemli telefon numaraları bilgisine sahip olunması, herkesin vatandaşlık görevidir. İşte en sık ihtiyaç duyulan önemli telefon numaraları…
Acil Servis (Ambulans): 112
Türkiye’de acil sağlık hizmetlerine erişim, 1-1-2 numaralarının tuşlanmasıyla sağlanır. 112 merkezindeki görevliler, yardım istediğinizde şu bilgileri ister:
- Hastanın bulunduğu yerin açık adresi
- Hastanın yaşı, cinsiyeti ve tıbbi geçmişi
- Hastanın bilinç, solunum, kanama veya göğüs ağrısının bulunup bulunmadığı
- Yaralanmanın nasıl olduğu ve yaranın yeri
Ambulans gelmeden hastanın yanından uzaklaşmamalı, durumunda değişiklik olursa çağrı merkezine bilgi vermeli, ekibe yol göstermek için çevredekilerden yardım almalı, kullandığı ilaçları varsa yanınıza almalı, alerjisi varsa ambulans ekibine bildirmelisiniz.
Sabit bir telefondan 112’yi aradığınızda, açık adres görünür. Ancak görevliler teyit amaçlı tekrar adres isteyebilir. Cep telefonundan aradığınızda, baz istasyonu sıklığına göre yer tespiti yapılır. Adresin bilinemediği durumlarda, herkesin bildiği bir bina adı belirleyerek (okul, cami veya otobüs durağı vb.) bir kişiyi ambulansı karşılaması için gönderin.
Yangın: 110
Yangın ve itfai olay gibi durumlara maruz kaldığınızda, 1-1-0 numaralarını tuşlamalısınız. Numarayı tuşladığınızda; olay yerinin açık adresini, görebiliyorsanız yangının çeşidini, yangının olduğu alanın kaç katlı olduğunu, mahsur kalan olup olmadığı ve biliyorsanız yaralılar hakkında bilgiyi (çatı yangını, üst katlarda mahsur kalanlar var vb.) anlaşılır biçimde aktarın. Bu bilgiler doğrultusunda olay yerine itfaiye ekibi sevk edilir.
Polis İmdat: 155
Emniyet teşkilatının sunduğu en önemli alanlardan birisi de 1-5-5 Polis imdat çağrı hattıdır. 7 gün 24 saat hizmet veren 155 hattına yapılan her ihbar, gerçek kabul edilerek kayda alınır ve olay yerine, ilgili ekibin sevki gerçekleştirilir. İhbarı yapan vatandaşın kimlik bilgileri, kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. Suç teşkil eden olaya karışan kişilerin eşkâlinin paylaşılması, vatandaşlık görevidir.
Elektrik Arıza: 186
Elektrik kesintisi ya da arıza durumlarında 1-8-6 numaralarını tuşlayarak ilinizdeki elektrik dağıtım şirketine telefon edebilirsiniz. Arıza hattından 7 gün 24 saat boyunca hizmet alabilirsiniz.
Gaz Arıza: 187
Doğal gaz kesintisi veya arızası durumuyla karşılaştığınızda, 1-8-7 numaralarını tuşlayarak hizmet alabilirsiniz. Acil doğal gaz hattını aradığınızda, sizden talep edilen bilgiler şunlardır:
- İsim ve telefon numarası gibi kişisel bilgiler
- Acil durum olan ya da arıza bulunan bölgenin açık adresi
- Hissedilen gaz yoğunluğunun tahmini oranı
Tüm ihbarlar, ileride karşılaşılabilecek ihbarlarda yardım alabilmek için saklanır. Alo 187, acil durumda aranılan bir numara olduğu halde, acil durum hatları gibi değerlendirilmemekte ve sabit hat sağlayıcısı ya da GSM operatörünün belirlediği tarifelere göre ücretlendirilmektedir.
Jandarma İmdat: 156
Can ve mal güvenliğinizin tehlikede olduğu veya suç şüphesinin doğduğu bir durumla karşılaştığınızda ücretsiz olarak 156 Jandarma imdat telefonuna ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz ilden başka bir il Jandarma komutanlığına ulaşmak için 0-İl kodu-156 00 00 rakamlarını tuşlamalısınız.
Alo Doktor: 113
Sağlık Bakanlığına ”Alo Doktorum Yanımda” hizmet adıyla tahsis edilen 1-1-3 acil hattı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ihbar edilebileceği numaradır.
Tüketici Hattı: 175
Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan 1-7-5 tüketici hattı, tüketicilerin sorunlarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildikleri bir çağrı hattıdır. Bu hat ile tüketiciler, risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edebilir.
Orman Yangını: 177
1-7-7 numaralı hat, Çevre ve Orman Bakanlığı’ nın Türkiye genelinde 24 saat ücretsiz hizmet veren orman yangını ihbar hattıdır. Evden, işten, her türlü GSM operatörlerinden, Ankesörlü telefondan arama yapılarak ormancılık alanlarına yapılan her türlü taciz (kaçak kesim vb.) ihbar edilebilir.
Sağlık Danışma: 184
1-8-4 numaralı hat, Sağlık Bakanlığı ile ilgili her türlü öneri ve şikayetin alındığı bir hattır.
144 – Sosyal Yardım Hattı
1-4-4 numaralı hat, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir çağrı merkezidir. Bu hat sayesinde, yardımlar hakkında yapılan her türlü talep, öneri ve şikayetler alınarak, İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yönlendirme yapılır.
159 – Alo Karayolları
1-5-9 numaralı hat sayesinde seyahat esnasında veya seyahatten önce kullanacağınız yol güzergahı ile ilgili soru ve sorunlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
168 – Türkiye Kızılay’ı
1-6-8 numaralı hat, ücretsiz olarak hizmet veren bağış ve danışma hattıdır.
183 – Alo Çocuk ve Kadın Hattı
1-8-3 numaralı hat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet verir. Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler ve için 24 saat hizmet veren 183 numaralı hattı aramalısınız.
122 – Alo AFAD
Afet ve acil durumlarda 1-2-2 numaralı hattan yardım alabilirsiniz. Hızlı hizmet alabilmeniz için, olayın türünü ve yerini ayrıntılı olarak bildirmeniz yeterlidir.
171 – Sigarayı Bırakma Hattı
Sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz, 1-7-1 numaralı hattı arayarak sigara bırakma yolculuğuna başlayabilirsiniz. Bugüne kadar, 51 bin 663 kişi 171 numaralı hattan yardım almış ve sigara bırakma
destek programına katılmıştır.
191 – Uyuşturucu ile Mücadele
24 saat ücretsiz olarak hizmet veren 1-9-1 numaralı uyuşturucu ile mücadele hattı, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyecek biçimde organize edilmiştir.
Acil durum için aranılan hatların 7’sinin (155, 156, 122, 112, 177, 110, 158) tek numarada toplanması planlanıyor. Önemli numaraların sadece %30’unun gerçek amacına uyan çağrı olduğu düşünüldüğünde bu uygulamanın faydalı olacağı açıktır.