Ölünce Ne Olur?
Bilimadamlarına Göre Öldükten Sonra Durumun Farkındayız!
Ölüm zamanı kişinin kalbinin durduğu ana göre ölçülür. Bu, kalp atışını yönlendiren elektriksel darbenin kesilmesidir. Sonuç olarak, kalp kilitlenir. Kalbin durduğu an, ölüm zamanı olarak kabul edilir. Peki ölünce ne olur? Bilimadamları bu durum için ilginç bir bulguya ulaştılar. Merak ediyorsanız okumaay devam edin.
Ölünce Aklımızdan Neler Geçiyor?
Ölümden hemen sonra aklımızdan neler geçtiğide bir başka merak konusu. Yoksa ölüm yavaşça sona eren bir süreç mi?
Bilim insanları “ölünce ne olur?” sorusuna yanıt verebilmek için, beynin ölümün üstesinden nasıl geldiğine dair içgörü kazanmaya çalışmaya yönelik ölüm deneyimlerinin üzerinde (Near Death Experience) çalışmalar yürütüyor.
Buldukları şey ise son derece dikkat çekici. Araştırmalara göre bir elektrik dalgası beyin ölümünden önce beyinde yer alan anılara giriyor. Farelerin kafalarının içindeki elektrik sinyallerini inceleyen Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir 2013 araştırması, ölümden hemen önce farelerin aşırı alarm durumuna girdiklerini tespit etti. Buda öldükten sonra ne olduğuna dair insan oğlunun kafasında ışık yaktı.
Hedeflerden biri, beynin kalp durması sırasında, ölüm süreci boyunca ve canlanma sırasında nasıl davrandığını ve tepki verdiğini gözlemlemekti. Beyni yeniden başlatmak için tam olarak ne kadar oksijen gerekir? Canlanma sonrası beyin nasıl etkilenir? Çizgilerin nerede çekildiğini öğrenmek, her yıl sayısız can kurtarabilecek canlandırma tekniklerini geliştirebilir.
Bilim adamları, NDE’nin beynin içindeki anormal elektriksel davranışla birleşmiş kan akışının azalmasından kaynaklandığını düşünmeye başladılar. Dolayısıyla klişeleşmiş beyaz ışığın sinirsel aktivitedeki bir dalgalanmadan kaynaklanabileceğini düşünüyorlar. New York , NYU Langone Tıp Okulu’nda kritik bakım ve canlandırma araştırmalarının direktörü olan Dr. Sam Parnia ve meslektaşları beynin tam olarak nasıl öldüğü üzerine araştırma ypan ekipte yer alıyorlar ve ekliyorlar:
Beyin korteksimiz muhtemelen kalp durmasından 2-20 saniye sonra aktif.
Peki Gerçekten Ölünce Ne Olur?
Araştırmacılar daha önceki çalışmalarında, ölümden önceki ve sonraki anlara bakarak hayvan çalışmaları yaptılar. Ayrıca yakın ölüm deneyimlerini de araştırdırdılar. Dr. Parnia Live Science yaptığı açıklamada NDE yaşayanların o esnada odada yaşnan her şeyin farkında olduklarını aktardığını söyledi.
Teknik olarak ölmüş olanlar, etraflarında neler olup bittiğinin farkında olabilirler.
Dr. Parnia, nefes alıp verme ve kalp atışı durduktan sonra bile yaklaşık 2-20 saniye boyunca bilinçli olduğumuzu söylüyor. Serebral korteksin oksijen olmadan devam ettiği düşünülüyor.
Bu dönemde Parnia’ya göre, tüm beyin sapı reflekslerinizi kaybedersiniz. Beyin korteksinden gelen beyin dalgaları kısa sürede tespit edilemez hale gelir. Buna rağmen, düşünce organımızın tamamen kapanması saatler sürebilir.
Genellikle, kalp atmayı bıraktığında, CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) yapılır. Bu, normal beyin işlevini gerçekleştirmek için gereken oksijenin yaklaşık% 15’ini sağlayacaktır. Parnia, “CPR’nin yapmaya çalıştığı kalp olanı yeniden başlatmayı başarırsanız, yavaş yavaş beynin tekrar çalışmasını sağlamaya başlayacaksınız.” CPR, bazı beyin fonksiyonlarının daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir.
Parnia’nın son ve devam etmekte olan çalışması, kalp durması yaşayan ve hayatta kalan çok sayıda Avrupalı ve Amerikalıyla ilgili.
Parnia açıklamasına şunları da ekliyor: İnsanların ölümden geçerken yaşadıkları özellikleri tam olarak anlamaya çalışıyoruz. Çünkü bu, öldüğümüzde hepimizin sahip olacağı evrensel deneyimi yansıtacak.
Yazımızla ilgili düşüncelerinizi ve görüşlerinizi yorumlar kısmında paaylaşabilirseniz çok seviniriz. Ölüm konusu son derece can sıkıcı olmasına rağmen bu konuyu hayatımızın bir parçası olarak kabullenmemiz şart. Bu durum bazen o kadar sıkıcı oluyor ki sevdiklerimizle geçirdiğimiz son dakikalarda ne yapabiliriz son veda nasıl edilir gibi üzücü konular hakkında bilgi sahibi olmakda son derece önemli.