Neden Rüya Görürüz, Neden Gördüklerimizi Unuturuz?
Rüyalarınızın ne kadarını hatırlarsınız? Bütün gece çok etkilendiğinizi düşündüğünüz rüyanızı sabah kalkınca neden hiç hatırlamazsınız? Ya da tam tersi neden bazı rüyalarınızı en ufak ayrıntısına kadar hatırlarsınız? Sahi, neden rüya görürüz?
Bu durumları çoğumuz yaşarız ve etkisi altında kalırız. Fakat hatırlama durumu kişiden kişiye göre değişebiliyor. Bazılarımız gördüğü her rüyayı hatırlarken bazılarımız ise çok rüya görmesine rağmen hiçbir şey hatırlayamayabiliyor.
Hayatımızın belli bir kısmı ihtiyacımız olan uyku ile geçiyor. Ve uyku dönemlerinin hemen hemen %25 inde rüya görmekteyiz. Peki rüya nasıl oluşuyor, neden rüya görürüz? Gün içinde yaşadığımız anlar, stres, sevinçü üzüntü gece zihnimizde kaldığı için mi rüyaya dönüşür?
Rüya, uykunun REM evresi denilen hızlı göz hareketi evresi ile bağlantılı hem görsel hem de işitsel algı ve duygular bütünüdür. Bu evrede gözlerimiz çok hızlı hareket ederken vücudumuz sanki felç olmuş gibi hareketsiz kalır. Aslında her ne kadar hareketsiz kalsa da bazı kişilerde bazen etkili olmayabilir. Bu yüzden rüyasında yataktan düşen, ayağa kalkıp gezen ve tekrar yatağına yatıp hiçbir şeyi hatırlamayan kişiler de bulunuyor.
Gün içinde yaşadığımız olaylar gece uyku halinde beynimizin ana merkezine ulaşıyor. Ana merkez ise bunları harmanlayarak hayali şekilde bize sunuyor. Belki de uyanana kadar çok fazla ayrıntılı rüya görüyor olabilirsiniz. Fakat çoğu zaman hiçbirini hatırlayamazsınız. Yapılan araştırmalara göre genelde çok mutlu olduğunuz, çok etkilendiğiniz ya da sizi çok üzen rüyaları hatırlama oranınız daha yüksektir.
Her ne kadar rüyalar ile ilgili bu bilgiler kesin kanıtlanmış olmasa da, konuya dair çok farklı yorumlar var. Bu yorumlardan birine göre rüya görürken ruh bedenden ayrılıyor ve onun yaşadıkları rüya olarak bize yansıyor. Rüyalarında gördüklerinin aynısını gerçek hayatta yaşadığını iddia edenler de var. Bazı insanlarda bu durum psikolojik rahatsızlıklara bile sebep olabiliyor. Rüyasında gördüğü kötü ve olumsuz şeyleri gerçek hayatında da yaşayabileceği endişesi ile tedirgin olabiliyorlar.
Peki Neden Çoğu Rüyamızı Hatırlamayız?
İşte tam burada beynimizdeki bilgi filtreleme sistemi devreye girmektedir. Gördüğümüz rüya bizi çok etkilemediyse, dikkatimizi çekmediyse beynimiz bunu direk filtreler ve hatırlamayız. Aslında bunu gerçek hayatta da çok yaparız. Eğer bizim için önemli bir konu değilse farkında olmuyorsak duyduklarımızı ve gördüklerimizi bile hemen unuturuz. Anlık yaşarız ve bize hatırlatılanana kadar asla hatırlamayız. Rüyalarımız da tam da böyledir aslında.
Yapılan bazı araştırmalara göre gün içinde yaşadığımız olaylara göre rüya görme sayımız artabiliyor. Bazen bir gecede 7 8 rüya bile görebiliyoruz. Bu rüyaların bazıları saniyelik olurken bazıları ise uzun sürebilmektedir. Fakat rüyanın etkisi değişebilir. Uzun görülen rüya size bir şey ifade etmiyorsa beyin filtreler ve siler.Onu hatırlayamayabilirsiniz. Fakat saniyelik gördüğünüz rüya sizi o kadar çok etkiler ki uyandığınızda uzun süre etkisi altında kalabilirsiniz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Beden Dışı Deneyim: Astral Seyahat