Tanıştıralım: 10 Parmağında 10 Marifet Bitki Moringa!
Moringa Bitkisi nedir ? diye sorulduğunda çoğu kişiden daha önce hiç duymadım cevabını aldığımız için, bu sağlık ve şifa deposu bitkiyi sizler için araştırdık. Moringa Kulaklarınıza inanamayacağınız çoğu hastalığa karşı koruyan ayrıca besleyici özelliği bulunan eşsiz bir bitkidir.
Peki Moringa Nerede yetişir? Hangi besin değerlerine sahiptir? Nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Öncelikle Moringa bitkisi, aslında tam adı Moringa Oleifera olarak bilinen yaprak dökmeyen küçük bir ağaçtır. Bazı bölgelerde şigru olarak bilinir. Pakistan, Nepal, Hindistan ve çoğu Doğu ülkesinde yetişir. Kırılgan ve uzun dalları, oval broşürleri olan beyazımsı kabuğa sahiptir. Geleceğin bitkisi olarak görülen Moringa artık ülkemizin belli yerlerinde de yetiştirilmektedir. Adı şu an yeni yeni duyulmaya başlansa da önümüzdeki senelerde çaylarımızda, yemeklerimizde ve çoğu alanda kullanacağımız önemli bir besin kaynağı haline gelecektir. Ayrıca hastalıklara karşı yardımcı bir bitki olduğu için şifa bulabilmek adına evlerimizden eksik etmeyeceğimiz bir bitki olacaktır.
Bu ağacın yaprakları kurutularak toz haline getirilebilir. Vitamin ve mineral deposu olan Moringa bir muzdan 3 kat daha fazla potasyum içerirken portakaldan 4 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Ayrıca vitamin ve mineral değeri yüksek birçok sebze ile yarışabilecek güçte süper bir bitkidir kendileri.
Moringa kökleri turp gibi kullanılabildiği için salatalarınızda çiğ olarak tüketebilir, yoğurt içerisine rendeleyebilir ve yemeğini yapabilirsiniz. Moringanın yaprakları en çok tüketilen bölümü olduğu için kurutuluyor ve toz haline getiriliyor. Toz haline getirilmiş Moringa yapraklarını istediğiniz her alanda, yemeklerinizde, cilt bakımınızda, yoğurtla birlikte kullanabilirsiniz. Ayrıca Moringa bitkisinin yapraklarından çay elde edilmektedir. Bu çayın tam bir şifa deposu olduğunu söyleyebiliriz.
Moringa Bitkisinin Besin Değerlerine Bakarsak;
Moringa önemli miktarda protein vitamin ve mineral içerir. Esansiyel amino asitlerin zengin bir kaynağı olan Moringa, A vitamini, B1, B2, B3, B6 vitaminleri, folat ve askorbik asit (C vitamini) içermektedir. Ayrıca Moringa potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve fosfor gibi zengin minerallere de sahiptir. Kısaca örnek verirsek; sütten 17 kat daha kalsiyum içerirken havuçtan 10 kat daha fazla A vitamini almamızı sağlar. Yoğurttan 9 kat daha fazla protein, ıspanaktan 25 kat daha fazla demir içermektedir. Ayrıca tam bir antioksidan zengini bir bitkidir. İçerisinde kaempferol, kafeoilkinik asit, klorojenik asit, kersetin, rutin, zeatin gibi antioksidanlar bulunmaktadır.
Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
-Karaciğeri korur. Karaciğer hastalıklarında kullanılan ilaçların yol açtığı hasarların iyileştirilmesinde etkili olduğu ve bu süreci hızlandırdığı araştırmalar sonucu gözlemlenmiştir.
–Mide rahatsızlıkları ( gastrit ve ülser), kabızlık gibi hastalıklarda kullanıldığında iyileştirici özelliği olduğu görülmüştür. Bağırsaklarda oluşan bakteri ya da diğer rahatsızlara karşı hem korur hem de iyileşme sürecinde yardımcı olur.
-Ödem söktürücü özelliği bulunmaktadır.
–Şeker hastalığı olan kişilerde kullanıldığında etkisi araştırmalara göre kanıtlanmıştır. İdrar şekeri, kan glikozu ve idrar proteinlerinin azalması sayesinde olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
-Antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için mikropların büyümesini engeller. Mikroorganizmalara karşı savaş açar.
–Cilde faydalıdır. Maskesini düzenli olarak yapabilirsiniz. Nemlendirici ve detoks etkisi sayesinde cilde parlaklık verir ayrıca kırışıklıkları önleyerek erken yaşlanmanın önüne geçer. Cilt hücrelerini canlandırır. Saç bakımında kullanıldığında; kökleri güçlendirir, saçların sağlıklı uzamasını sağlar, çevresel hasarlardan ve yapılan işlemlerden sonra zarar görmesini engeller.
-Kemik yapısının korunmasında önemli rol oynar. Kemikleri güçlendirir ve kemik hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırırken iyileşmesine yardımcı olur.
-Kanser önleyici değerli bir besindir ve tümor tedavisinde etkilidir. Araştırmalara göre kanser hücrelerinin azalmasında ve gelişiminin önlenmesinde etkilidir.
–Astım bronşit gibi hastalıklara karşı iyi gelmekte;öksürük, nefes darlığı, astım ataklarının şiddetini azaltmak, hırıltı ve göğüs sıkışmalarının iyileşmesinde önemli bir etkisi vardır.
–Böbrek, rahim ve mesane taşlarının oluşmasını engeller. Taş birikintilerinin oluşumunun azalmasına yardımcı olan etkili bir bitkidir.
-Vücutta oluşan yaralara karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Yaraların daha hızlı kapanmasında ve hücrelerin kendini yenilemesinde önemli rol oynar.
–Kan basıncını dengelediği için hipertansiyon gelişimini azaltır.
-Antioksidan zengini olduğu için göz yapısını korur ve ileride gerçekleşebilecek göz hastalıklarının önüne geçilmiş olur.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
–Kolestrol düzeylerini düşürür ve dengeler.
-Moringa özleri kullanılarak Anemi hastalığının iyileşmesinde etkiliği olduğu gözlemlenmiştir.
–Obezite ile mücadele edilirken yardımcı bir besindir.
-Lifli bir yapıya sahip olduğundan sindirim sistemini düzenler.
-Anne sütünü arttırır.
Görüldüğü üzere Moringa mucizevi bir bitki olmasıyla birlikte artık çok sık duyacağımız ve kullanacağımız bir besin kaynağı olarak vazgeçilmezimiz olacak gibi duruyor.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
En Doğal Zayıflama Yöntemi: Zayıflatan Bitki Çayları
Evde Çiçek Yetiştirmek Hakkında Her Şey!