Köpek Davranışlarının Anlamı
İletişim, anlamayla başlar. Köpeğinizle iyi bir yakınlık kurmak istiyorsanız, çoğu köpeğin gösterdiği davranışların ne anlama geldiğini veya neden bu ya da şu şekilde davrandıklarını anlamanız gerekiyor. Bu yazımızda köpek davranışlarının anlamı konusuna değindik.
Köpek davranışlarının anlamı
Köpeğinin davranışlarını anlamaya çalışırken her köpeğin, tıpkı insanlar gibi ayrı kişilikleri (veya köpeklikleri) olduğunu unutmayın. Yani yürüdüğü yolda her yeri koklayan bir köpek tuhafınıza gitmesin, koklamak onlar için görmek gibidir. Nasıl ki insanlar etraflarına bakarak yürümeyi severler, köpekler de koklayarak gezmeyi severler.
Kesik Kesik Nefes Alma
Bunu her köpek yapar çünkü köpekler kesik kesik nefes alarak vücut ısılarını kontrol ederler. Yani bizdeki terlemeyle eşdeğerdir. Köpekler patilerindeki yumuşak dokulardan terler ve vücut ısılarını ağızlarından dışarı vererek düşürürler. Köpekler ayrıca ağrılarını bastırmak için veya çok korktuklarında artış gösteren nabızlarını düşürmek için de bu şekilde nefes alırlar. Yani bu illa susadıkları anlamına gelmiyor. Bir köpek çok susamışsa, dili genleşir ve ağzının yanından sarkar. Bu durumlarda bir an önce su vermeniz tavsiye edilir.
Havlama
Köpekler, yaklaşan bir tehlikeyi etraflarına haber vermek veya yeni gelen birini veya bir şeyi etrafına duyurmak için havlarlar. Nasıl ki biz birinin ilgisini çekmek için bağırıyoruz ya da kapı çalındığında “Kim o?” diyoruz, köpekler de bunu havlayarak yapıyorlar.
Çiğneme, Dişleme
Enikler tıpkı bebekler gibi büyüdükçe bir şeyleri ısırma, dişleme isterler. Yeni çıkan dişlerin verdiği acıyı dindirmek için bir şeyleri kemirmeye çalışırlar. Ancak kapı veya koltuk kenarını, oyuncağı, terliğinizi vs. kemiren, dişleyen yetişkin bir köpeğiniz varsa, bunun sebebi siz olabilirsiniz. Sizden uzun süre ayrı kalmış ve bu durumla baş edebilmek için bir şeyleri kemirmeye başlamış olabilir.
Üstüne Atlama
Oyun zannedebilirsiniz ama birçok köpek bunu sizin üzerinizde hâkimiyet kurmak için yapar. Köpekler sürü hayvanlarıdır ve liderleri olur. Köpeğinize liderin siz olduğunuzu kabul ettirmeniz şarttır yoksa sözünüz dinlenmez. Evde birden çok sahibi olan (anne, baba, çocuklar vs.) köpek, kendine lider olarak en baskın olanı seçer ve genelde o kişiden korkar veya çekinirler. Durup dururken üzerinize atladığında onu teşvik etmek yerine durdurmaya çalışın.
Isırma
Köpeğe ısırmaması gerektiği ya da ısırmanın kötü bir davranış olduğunu çok küçükken öğretmeniz gerekiyor. Köpekler korktuklarında, stres altında olduklarında ısırırlar. Ve bir köpeğin neden korktuğunun birçok sebebi olabilir. Yani siz en sevecen halinizle yaklaşıp onu sevmeye kalktığınızda birden sizi ısırabilir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Yemek Görünce Gözü Dönen Köpekler (Foto Galeri)
Sadakat Dersi Veren Köpek Hachiko