Kına Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Geçmişten günümüze gelen, gelenek ve göreneklerimizde çokça kullandığımız kına şifalı bir bitki türüdür. Bizim için manevi değerleri de bulunan kınanın çoğu hastalığa da iyi geldiğini daha önce duymuş muydunuz? Nasıl işlemlerden geçip elimize ulaşıyor diye merak ettiyseniz sizlere kınanın nasıl üretildiğini ve kına hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtını şöylece özetleyebilirim.
Kınanın aslında asıl memleketi Hindistan’dır. Diğer isimleriyle Hınna, Henna, Henne, Lawsonia İnermis olarak da bilinir. Kına aslında bir bitkidir ve ağacı vardır. Ayrık dallı beyaza yakın kabukları olan karışık yapraklı bir ağaçtır. Çiçekleri çok keskin bir kokuya sahiptir ve beyazdır. Bu ağacın yaprakları kurutulduğunda kına elde edilir. Asıl memleketi Hindistan olsa da Arabistan’da ve Akdeniz iklimi olan yerlerde de görülmektedir.
Geleneklerimize göre evlenecek kişilerin ellerine, ayaklarına, askere gidecek kişilere, kurban bayramlarında hayvanların tüylerine bile yakılır. İnanışlara göre kına yakmak adaktır. Hatta çok eski zamanlarda evlenecek kişilerin ellerine yakıldığında onları nazarlardan ve kötülüklerden koruduğuna inanılır. Çoğu kişi saçlarını beslemesi güçlendirmesi ve parlaklık vermesi için de kına kullanmaktadır. Fakat çok bilinmese de bunların yanı sıra bazı hastalıklar için kullanılmaktadır.
Kına hangi hastalıklara iyi gelir
-Kına cilde fayda sağlar, bazı deri hastalıklarında kullanılır.
– Egzama hastalığına iyi gelmektedir. İnce ciltlerde meydana gelen kabuklanmayı önler ve derinin kalınlaşmasını sağlar.
– Dökülen ve güçsüz saçları besler. Bazı kişilerin saç yapısına uygun olmaması sebebiyle farklı sonuçlar ortaya çıkarsa da, saç problemi olmayan kişilerde sürekli uygulandığında saçları beslediği, uzattığı, parlaklık verdiği görülmüştür.
– Kına saçtaki Ph değerini dengeler, kepek ve saç derisi kuruluğunu önler.
– Saçın yumuşamasına ve ipeksi bir görünüm almasına yardımcı olur. Saçın köklerini güçlendirip koruyarak saçın dolgun görünmesini sağlar.
-Ayak mantarlarına iyi gelir ve ayak kokusunu alır. Yara çıban gibi hastalıklara da iyi geldiği görülmüştür. Ayak terlemelerine karşı etkilidir.
-Kına bitkisinin kabuğu karaciğere faydalıdır.
-Yanık için kullanılır ve ayrıca ağız içerisinde oluşan iltihabı gargara yapılarak alır.
-Sivilce, akne gibi deri hastalıklarında kullanılır.
-Genelde hayvanlar ile sürekli temas halinde olan kişilerde ortaya çıkan uyuz hastalığına iyi gelir. Uyuz hastalığı deri ile ilgili olduğu için hastalıklı olan bölgeye koyu kıvamlı hazırlanan kına sürülebilir.
-Kına çiçeğinin baş ağrılarına ve vücutta oluşan diğer ağrılara iyi geldiği görülmüştür.
-Tırnak tedavilerinde kullanılır. Tırnak üzerinde oluşan çatlak gibi hastalıklara iyi gelir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Evde Bitkisel Saç Boyası Nasıl Yapılır?
Kuru Şampuan Kullanmak İçin 5 Neden