Kapalı Alan Fobisi Olanlar İçin: En İyi 6 Doğa Sporu
Doğa sporu sayesinde, şehir yaşamının stresinden uzaklaşıp yüksek bir ruh sağlığına kavuşabilir ve daha iyi bir beyin-vücut koordinasyonuna sahip olabilirsiniz. Kapalı spor salonlarından bunaldıysanız içeriğimizdeki bu sporlar tam size göre. İşte en iyi 6 doğa sporu…
Yamaç Paraşütü
Uçmanın hem en ucuz hem de en eğlenceli yolu, yamaç paraşütüdür. Bu güzide spor, 1990’lı yıllarda Fethiye Ölüdeniz’ deki Baba Dağı’nın yabancı pilotlarca keşfedilmesi sayesinde ülkemizde tanınmıştır. 4 yaşından 99 yaşına kadar sağlık sorunu olmayan ve 105 kilodan az olan herkesin yapabileceği yamaç paraşütü, yamaçtan koşarak kalkış yapılmasına dayanır. Bu doğa sporu, güvenli bir uçuş için kurallara kesinlikle uyulmasını ve kaliteli malzeme kullanılmasını gerektirir.
Kurallara uyup kaliteli malzeme kullandığınız sürece güvenli bir uçuş yapabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü için ülkemizdeki en uygun yerler:
- Babadağ- Fethiye
- Munzur dağları-Erzincan
- Nemrut dağı-Adıyaman
- Asas tepesi-Kaş
- Dinamit tepesi-Pamukkale
Sörf
Sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde dengede kalıp ilerleyerek yapılan sörf, adrenalin dolu bir su sporudur. Dalga sörfü ve yelkenli sörf (rüzgâr sörfü) en yaygın sörf çeşitleri arasındadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz; bol rüzgâr alan kıyıları ve hırçın dalgalı denizleri ile sörf için uygun pek çok koya sahiptir.
Sörf için ülkemizdeki en iyi rotalar:
- Alaçatı-İzmir
- Datça-Muğla
- Akyarlar-Muğla
- Alanya-Antalya
- Şile-İstanbul
- Kerpe-Kocaeli
Dalış
Dalış sporu, aletli dalış ve serbest dalış olmak üzere iki türlü yapılır. Serbest dalış, zıpkınla balık avı ve fizyolojik sınırları zorlamak için ya da sualtında zaman geçirmek için yapılır. Serbest dalışı ülkemiz insanlarıyla tanıştıran başarılı serbest dalgıç Yasemin Dalkılıç’tır. Aletli dalış (scuba), sualtında nefes almak için özel donanımların kullanılmasıyla yapılır.
Türkiye’nin en iyi dalış noktaları:
- Ayvalık Deli Mehmet-Balıkesir
- Kaş kanyon- Antalya
- Bodrum Küçük, Büyük Reef-Muğla
- Fethiye Afkule- Muğla
- Minnoş Kayalığı-Çanakkale
- Sivriada-İstanbul
- U20 Batığı-Sakarya
Rafting
Rafting, raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirde raftı kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmeye dayanan bir spordur. 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılan bu sporun 6. Dereceye kadar zorluk dereceleri vardır.
En iyi rafting parkurları:
- Çoruh nehri -Artvin
- Fırtına Vadisi -Rize
- Dalaman çayı-Muğla
- Melen nehri-Düzce
- İkizdere nehri-Rize
- Zamantı ırmağı-Kayseri
- Munzur Çayı-Tunceli
Kaya Tırmanışı
Kaya tırmanışı; emniyet ipleri veya benzer yardımcı araçlar ile dik bir yerde yukarı doğru ilerlemeye dayanan fiziki bir faaliyettir. Eğlenmek veya ordularda profesyonel asker yetiştirmek için yapılan tırmanış; denge, estetik, esneklik ve güç gerektirir.
En iyi tırmanış rotaları:
- Aladağlar- Niğde
- Kaynaklar- İzmir
- Çitdibi- Antalya
- Kaçkarlar- Rize
- Ballıkayalar Kanyonu- Kocaeli
- Uzundere- Erzurum
- Cilo- Hakkari
Binicilik
Binicilik; atı iyi durumda kullanma sanatı olup İngiliz ve batı biniciliği olarak iki farklı kulvara ayrılır. Sporun temelinde doğa ve hayvan sevgisi vardır. Biniciliğe başlamak, at sahibi olmayı gerektirmez. Çeşitli binicilik kulüpleri bu konuda yardımcı olmaktadır.
Elbette doğa sporları listemizdeki sporlar ile sınırlı değildir. Hakkında bilgi verdiğimiz doğa sporları, en çok tercih edilen doğa sporu türleridir.