Kanser Çeşitleri ve Nedenleri Nelerdir?
Kanser, Latince “yengeç” anlamındadır. Sadece iki heceden oluşan bu sözcüğün basit anlamının altında birçok kişi için derin anlamlar ve acı vardır. Çünkü her beş ölümün birinin sebebi kanserdir. Teşhisten tedaviye kadar kişiyi ve çevresindekileri zorlu süreçlerin beklediği aşikârdır. Bu nedenle çağın korkulan hastalığı kanser çeşitleri ve nedenleri hakkında hemen herkes fikir sahibi olmak ister.
Kanser çeşitleri ve nedenleri farklı olsa da sabit olan bir gerçek vardır: Kanser, bir insan metabolizması için en ağır ve tehlikeli hastalıklardan biridir. Her yıl milyonlarca can alan, tıp dünyasının devamlı olarak üzerinde çalıştığı kanser; bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin, kontrolsüz olarak çoğalıp büyümelerinin sonucu oluşan hastalıklar grubudur.
Tedavisi ve tanısı birçok uzmanlık dallarının işbirliğini gerektiren bu illet hastalığın tedavisi kadar önlenmesi de önem taşır. Bu konuda toplumun her bireyine önemli görevler düşmektedir. Biz de oldukça geniş kapsamlı olan bu hastalıkta kısa bilgilendirmelerle farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu nedenle kanser çeşitleri ve nedenleri, korunma yolları ve tedavisi hakkında bilgiler bulabileceğiniz yazımızı okumanızı öneririz.
Kanser tarihçesi ne kadar eski?
Kanser, son yıllarda ölüm nedenleri arasında başı çektiği ve bilimsel araştırmalara konu olduğu için sürekli gündemdedir. Ancak amansız hastalık kanser tarihçesi aslında yüzyıllar öncesine dayanmaktadır.
Güney Afrika’da evrimle ilgili yapılan çalışmalar Dünyanın en eski kanser vakasının 1,7 milyon yıllık bir hominin (insansı) fosilinde bulunduğunu ortaya koymuştur. Başka araştırmacılar da Malapa bölgesinde 2 milyon yıllık iyi huylu tümör belirtisi gösteren bir fosil bulmuştur. Bu araştırmalar kanserin kökeninin sanılanın aksine yeni olmadığının ispatı niteliğindedir.
Kanser çeşitleri nelerdir?
Her hücrenin belli bir bölünebilme sayısı vardır. Kanser hücreleri kontrolsüz birikerek tümörleri (kitleleri) oluşturur. Tümörler de normal dokuları sıkıştırabilir, içine sızabilir veya tahrip edebilirler. Bu tümörlerin oluştuğu alana göre kanserin çeşitleri belirlenir. Kanserin yüzlerce çeşidi olsa da hem dünyada hem de Türkiye’de en çok görülen kanser türleri; meme, akciğer ve kolon (bağırsak) kanserleridir. En çok ölüm sebebi olan kanser ise Akciğer kanseridir.
Kanser neden olur?
Kanser, genetik bir hastalıktır. Hücrelerimizin işlev gösterme biçimini, nasıl büyüyeceklerini ve bölüneceklerini, kontrol eden genlerdeki değişiklikler, anne ve babalarımızdan kalıtım yoluyla geçerek kansere neden olur.
Kanser neden olur Sorusunun cevabı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak olası birtakım etmenlerden bahsedilebilir. Kansere neden olan etmenler şunlardır;
- Çok fazla güneş ışığına maruz kalma veya tehlikeli saatlerde (güneşin dik geldiği öğle saatleri) güneş ışığına maruz kalma
- Radyasyona maruz kalma
- Kötü beslenme alışkanlığı
- Katran, benzin, boya maddeleri vb. bazı kimyasal maddeler
- Bazı virüsler (Hepatit B ve C, T gözeli lösemi virüsü, HP virüsü, helicobacter pylori)
- Hava kirliliği
- Hormonal nedenler
- Aileden gelen genler
Kansere Neden Olan Yiyecekler
Tükettiğimiz her besin, vücudun hastalıklarla savaşması veya hastalık oluşturması açısından önem taşır. Bu nedenle bazı besinleri tüketirken tekrar düşünmemizde fayda vardır. Bu besinler; konserve kutulu gıdalar, mikrodalga fırında patlamış mısır, organik olmayan meyveler, işlenmiş etler, kırmızı et, cips çeşitleri, bitkisel yağlar (hidrojene yağlar), gazlı içecekler, çiftlikte yetiştirilmiş somon ve rafine şekerdir.
Kanserin Belirtileri Nelerdir?
Erken teşhis kanserden kurtulmamızı kolaylaştırır. Bu nedenle haberci olabilecek bazı işaretlere dikkat etmek gereklidir. Kanserin en önemli ölümcül belirtileri şunlardır;
- Beslenme ve uyku düzeninde bir değişiklik olmaksızın meydana gelen yorgunluk, halsizlik hissi
- Aniden ortaya çıkan ve 3 hafta ve daha uzun süre düzelmeyen şişlikler
- Cilt lekelerinde aniden oluşan değişiklikler ve birden bire ortaya çıkan benler
- Mide yanmaları ve midede ekşime
- Nedensiz ve ani gelişen kilo kaybı
- Gribal enfeksiyona bağlı olmaksızın ortaya çıkan ve uzun süre tekrarlayan ateş
- 6 haftadan uzun süren öksürük ve ses kısılmaları
- Midede sebepsiz oluşan ve uzun süren şişkinlik ve hazımsızlık hissi
- 4 haftadan uzun süren bağırsak sorunları
- Yeme içme esnasında boğaz ve yutak kısmında veya sırtta ağrı ve zorlanma hissi
- Göğüste sıkışma ve yanma hissi
- Cildin anormal sarılığı, gözlerin beyazının koyu renk alması
- Parmak ve parmak uçlarında şişlik ve irileşme
- Solgun ve zayıflamış tırnaklar
- Tırnakların altındaki siyah veya kahverengi lekeler
- Karnın alt kısmında oluşan uzun süreli ağrılar
- Vücudun herhangi bir bölgesinde sebepsiz oluşan ve 4 haftadan uzun süren ağrı
- Adet dönemi arası veya menopoz sonrası kanamalar
Bu belirtiler basit hastalıkların da sebebi olabileceğinden doktora danışmadan paniğe kapılmayın. Sosyal medyada kanseri çözdüğünü iddia eden ucuz ürünleri satmaya çalışanlara itibar etmeyin.
Modern tıpta kanserin kesin çözüm yolu ne yazık ki yoktur. Bu nedenle sağlığınıza özen gösterin. Sigara ve alkolden uzak durun, sağlıksız gıdaları tüketmeyin ve stresten mümkün olduğunca uzak durun. Kanser için en güçlü silahın güçlü bir moral olduğunu unutmayın.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Safra Kesesi Kanseri Nedir?
Kanser Olan Eşinizi Nasıl Desteklemelisiniz?
Son Veda Nasıl Edilir?