Kampta Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
Kamp Yapma İhtiyacı
Modern çağda insanlar şehirden uzak alanlarda vakit geçirmeye, birkaç günlük kamp kurmaya karşı eski zamanlara göre daha fazla zaman ayırmaya başlamıştır. İnsanlar için doğada vakit geçirmek bir ihtiyaçtır. Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzakta kamp yapmak isteyen kişiler her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyaç kimi zaman kalabalık bir grup eşliğinde gerçekleştirilebildiği gibi kimi zaman tek başına ya da az kişili arkadaş grubu ile yapılabilmektedir.
Kamp yaparken mevsim tercihi kişinin hangi mevsimde kamp yapmak istediği ve hangi mevsimden zevk aldığına göre değişmektedir. Bazı kişiler deniz ve göl yakınlarında ilkbahar yaz dönemi kamp yapmayı tercih ederken bazı kişiler ise sonbahar hatta kış aylarında kamp yapmayı tercih edebilir. Her mevsim yapılan kamp ayrı bir zevk verse de kampçıların, gittikleri ortam ve hava şartlarını dikkate alarak kampa hazırlık yapması gerekir.
Her mevsim yapılan kampta güvenlik önlemi almak en dikkat edilmesi gereken konudur. Kampçılar daha çok nerede daha güzel ve eğlenceli vakit geçirebilirim diye düşünürken, güvenlik önlemlerini atlayabilmektedir. Ancak güvenlik kampçı için birinci sırada önemli konu olmalıdır.
Kampta Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
İlk olarak kamp yapacak kişinin daha çok kalabalık grupları tercih etmesi kendisi için daha güvenli olacaktır. Başına gelebilecek en küçük problemde kendisine yardımcı birilerinin olması çok önemlidir. Bu nedenle en azından mümkün oldukça tek başına kamp yapmak tercih edilmemelidir. Eğer bir kişi tek başına kamp yapacak ise güvenliği bulunan kamp alanlarını tercih edebilir.
Eğer güvenliği bulunmayan ormanlık bir alanda kamp yapılacak ise kampçıların güvenliği kendisidir. Gideceği yeri önceden aile ya da arkadaşlarından birkaç kişi ile paylaşması başına gelebilecek olumsuz bir durumda kendisine daha rahat ulaşım sağlanmasına sebep olur. Ayrıca bu tarz yerler şehirden uzak yüksek kesimler olabildiği için telefon çekmeyebilir. Kampçı yanında muhakkak harita taşımalıdır.
Kampçı ya da kampçılar herhangi bir dağ köyünde kamp yapacak ise ve güvenlikli bir kamp alanı yok ise, nereye çadır kuracağı ile ilgili köy muhtarından bilgi alabilir. Bu en azından köy muhtarının sizin yerinizi bilmesini sağlayacağı için başınıza gelebilecek olumsuz bir durumda size daha hızlı müdahale edilmesini sağlayacaktır.
Kamp yaparken kişinin hava şartlarına uygun kıyafet seçimi yapması çok önemlidir. Eğer soğuk bir hava da kamp yapılacak ise uyku tulumu gibi eşyaların muhakkak bulundurulması gerekir.
Kamp yapacak kişinin çadırının sağlam olması, su almaması önemlidir. Çadırlar eğimli olmayan yerlere, göl ve deniz kenarlarından biraz uzak alanlara kurulmalıdır. Eğer yaz dönemi sahil kenarında bir kamp yapılıyor ise denize yakınlık çok fazla sorun teşkil etmeyecektir.
Kampçının kamp yapacağı gün sayısına göre yanında yeterli yiyecek içecek bulundurması gerekir. Günlük su ihtiyacı olan yaklaşık 8 bardak suyu gün içinde muhakkak tüketmelidir.
Kampçılar ateş yakarken dikkatli olmalı, ağaçlara ve yanıcı kuru otlara dikkat ederek ateşini yakmalıdır. Mümkün oldukça çadırına 500 metre uzaklıkta ateş yakmalı, yabani hayvanların dikkatini çekmemelidir. Uyumadan önce muhakkak ateş söndürülmelidir.
Kampçılar kamp süresince doğa yürüyüşlerine mümkün olduğunca dikkat etmeli, akşam saatlerinde kamp alanından uzaklaşmamalıdır. Doğa yürüyüşü yaparken rastladığı kişilere dikkat etmeli eğer yalnız kamp yapıyorsa bu bilgiyi karşısındaki kişiye vermemelidir. Yürüyüş esnasında tanımadığı kişilerin araçlarına binmekten kaçınmalıdır.
Kamp yaparken kampçılar yanlarında değerli eşya taşımamalı ya da görünür vaziyette bulundurmamalıdır. Aksi halde hırsızlık, gasp gibi tehlikeler ile karşı karşıya kalabilir.
Kamp yapan kişi ya da gruplar kamp esnasında böceklere karşı dikkatli olmalıdır. Vücutlarına böcek ya da sivrisineklerden korunmak için sprey sıkmalıdır. Yabani otlara da dikkat etmeli kesinlikle bu ot ya da meyvelerden tüketmemelidir. Zehirli olabileceğini düşünerek uzak durmalıdır.