James Webb Uzay Teleskobu İlk Sinyalini Verdi
Dünya dışı yaşamın keşfedilmesi ve evrenin sırlarıyla ilgili olarak uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, ilk gözlem noktasına ulaştıktan sonra ilk sinyalini verdi. Ancak görüntüler birkaç ay sonra Dünya’ya ulaşacak.
James Webb Uzay Teleskobu L2 Noktasına Ulaştı
24 Aralık 2021’de uzayın derinliklerine fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, 1 aylık bir yolculuğun ardından kısa bir süre önce Dünya’dan 1,5 milyon km uzakta gözlem noktası bulunan L2 noktasına ulaştı. Burada insanoğlu için evrenin daha önce görmediğimiz yerlerini araştırmaya ve bulduğu verileri bizlere aktarmaya devam edecek. Her 180 günde bir Güneş’in yörüngesindeki dönüşünü tamamlayan teleskop 6 ay sonra ilk bilimsel çalışmalara başlayacağı bildirildi.
İlk Görüntü Yakın Kızılötesi Kamera NIRcam İle Tespit Edildi
NASA tarafından bu hafta yapılan açıklamada, 3 aylık hizalama süresine başlayan teleskobun ardındaki ekipten heyecan verici bir haber geldi. James Webb Uzay teleskobu ekibinin yaptığı açıklamada teleskobun ilk sinyalini verdiği açıklandı. Ancak sinyal görüntüleri bize birkaç ay içinde gelecek. Ayrıca James Webb Uzay Teleskobunun yakın kızılötesi kamerası (NIRCam) tarafından tespit edilen ve teleskoptan geçen yıldızın ışığının ilk fotonlarını gördü.
Görüntüler Pek Net Olmayacak
Teleskobun önümüzdeki dönemde Dünya’ya göndermeye başlayacağı görüntüler ilk başta pek de net olmayacak, ancak bilim insanları zaman içerisinde teleskop üzerinde ince ayarlar yapabilecek. NASA tarafından yayımlanan raporlarda da bu süreç içerisinde teleskobun çekeceği görüntülerin, yazın çekeceklerinin aksine pek de ‘güzel’ olmayacağı; ancak bu fotoğrafların teleskobu ‘bilim’ adına hazırlamak için oldukça önemli olduğu kaydedildi.
Kaynak: The James Webb Space Telescope Just Detected Its First Signal (futurism.com)
Bu yazı da ilginizi çekebilir: