İnsanlık Yeryüzünden Siliniyor Mu?
Yayın Tarihi Ocak 8, 2021
0
433 Görüntüleme
Teknolojinin hızla geliştiği çağımızda robotların dünyayı ele geçireceği, dev bir gök taşının dünyaya düşeceği gibi konular gündemde. Aslında, insanlık için büyük tehdit olan unsurlar, gözümüzün önünde. İnsanlık yeryüzünden silinebilir. Nasıl mı? İşte insanlık için en büyük tehditler ve insanlık yeryüzünden siliniyor mu sorusunun yanıtı.
Volkanlar
1815 yılında Endonezya’daki Tambora Yanardağı patlamış ve küllerini yeryüzüne saçmıştı. Felaket, 79 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu gibi güneş ışınlarının miktarının da azalmasına neden olmuştu ve o yıl, “yazsız yıl” olarak tarihe geçmişti.
75 bin yıl önce Sumatra Adası’nın bir diğer ucundaki Toba Gölü’nde de süper yanardağ patlamış, dünya üzerindeki insan nüfusu büyük oranda gerilemişti. 2019’da süper yanardağ patlaması ve Dünya’ya asteroid çarpması gibi felaketin yaşanması olasılığı elbette yüksek değil. Ancak imkansız da değil.
Büyüyen Tehditler: İnsanlık yeryüzünden siliniyor mu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Ekonomik Forumu’na göre, 2019 yılının önündeki en büyük tehlike, iklim değişikliğinin etkileri. Birleşmiş Milletler (BM), iklim değişikliği konusunda “ölüm kalım meselesi” sözleriyle uyarı yapıyor. BBC’nin tanınmış doğa belgeselcisi David Attenborough’un “İklim değişikliği dünyanın binlerce yıldır karşılaştığı en büyük tehdit. Medeniyetlerimiz çökebilir” sözleri de tehlikeyi ortaya koyuyor.
Yapay zeka da bizler için tehlike unsuru oluşturabilir. Öyle ki bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte çeşitli
zararlı yazılımlar türedi ve siber saldırılar ile güvenlik tehdidi oluştu. Ayrıca otonom algoritmaların borsayı çökertmesi söz konusu olabilir. Yapay zekanın nükleer savaşı daha da büyütmesi ve geleneksel silahlar ile nükleer silahların birleşmesi güvenliğimizi tehlikeye sokabilir.
Küresel salgınların da ne kadar büyük bir yıkıma sebep olduğu düşünüldüğünde önemli bir tehdit unsuru olduğu anlaşılıyor. Grip salgınları nedeniyle her yıl dünyada ortalama 700 bin kişinin hayatını kaybetmesi, küresel ekonominin de yılda 500 milyar dolar kaybetmesi, 1918’de 50 milyon kişinin ölümüne neden olan İspanyol Gribi salgını ve sonuçları küresel salgınların büyük bir tehlike olduğu tezini destekliyor.
İnsanlığı Bekleyen Riskler Nasıl Ölçülebilir?
Tarihsel ve jeolojik kayıtlar, yaşanan felaketler, riskin göstergesi oluyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin geleceğini gelişmiş atmosfer modellemeleri ile inceliyor ve riskleri ortaya koyuyor. Biyoçeşitlilik seviyesi azalırken, altyapı ve tedarik zincirlerinin zorlamalarıyla oluşan zarar, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri ile birleştiğinde durumun vahim olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla küresel riskleri ölçerken felaketlerin büyüklüğünü değil hasarın büyüklüğünü göz önünde bulundurmalıyız.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Sıcak Gündem
Türklerin İngilizce Konuşurken Yaptığı Hatalar
Şubat 27, 2021
Ölünce Ne Olur?
Mart 4, 2021