Varlığına İnanamayacağınız İlginç Mantar Türleri
Dünyada 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 10 binden fazla mantar çeşidi bulunduğu biliniyor. Bu yazımızda görsellerini ve hakkındaki bilgileri derlediğimiz mantarlar ise dünyadaki en ilginç mantar türleri olarak dikkat çekiyor. İşte, en ilginç mantar türleri:
Şeytan Purosu Mantarı / Chorioactis Geaster
Dünyanın en nadir bulunan mantarı olan chorioactis mantarı, şeytan purosu veya Texas yıldızı olarak da biliniyor. Yalnızca Texas ve Japonya’da yetişen bu mantar türü, sporlarını salarken tıslama sesleri ve spor dumanları çıkarıyor. Yıldız kolu şeklinde ayrılmadan önce koyu kahverengi puroyu andırıyor. Bu nedenle şeytan purosu mantarı olarak biliniyor.
Aslan Yelesi Mantarı / Hericium Erinaceus
Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’ya özgü olan bu yenilebilir mantar türü; aslan yelesi, kirpi mantarı veya sakal mantarı gibi isimlerle de biliniyor. Görünüşüyle aslan yelesini andıran bu mantar, Özellikle Asya ve Uzak Doğu mutfağında düzenli olarak tüketiliyor. Mineraller ve aminoasitler açısından zengin bir mantar türü olduğundan tıp alanında da kullanılıyor. Hatta birçok kaynakta bu mantarın kanseri önlemede etkili olduğu bilgisi paylaşılmış.
Sinek Mantarı / Amanita Muscaria
Alice Harikalar Diyarında, Super Mario Kardeşler ve Şirinler ile tanıdığımız sinek mantarı esasında pek sempatik değil. Adını da sineklerin sersemlemesine neden olması nedeniyle almış. parlak kırmızı veya turuncu renkli şapkaya sahip olan sinek mantarı; ibotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içeriyor. Bu içerikler Pantherina sendromuna sebebiyet veriyor. Bu sendrom, hiperaktivite, huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Halüsünasyon gördüren mantar, dünyanın her yerinde yaşayabiliyor.
Buruşuk Şeftali Mantarı: Rhodotus Palmatus
Çürüyen sert ağaçların kütüklerinde yaşayan bu mantar türü, meyvemsi aroması ve görünümü nedeniyle buruşuk şeftali mantarı olarak biliniyor. Kuzey Amerika, Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya’da yetişiyor. Mantarın lezzetsiz olduğu biliniyor.
Turuncu Gözenekli Mantar / Favolaschia Claocera
Halk arasında gözenekli deniz kabuğu ve turuncu pinpon sopası olarak da bilinen bu mantar türü de ilginç mantar türleri arasında başı çekiyor. Bu mantar turuncu gözenekleriyle hoş görünse de istilacı bir tür olarak kabul ediliyor. Turuncu gözenekli mantar, daha çok Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşıyor.
Kabak Mantarı / Calvatia Gigantea
İlginç mantar türleri listemize futbol topu büyüklüğünde olabilen kabak mantarıyla devam ediyoruz. Koca mantar veya peri halkası olarak da bilinen bu mantar türü, ılıman bölgelerde yetişebiliyor. 20 kilo ağırlığa ulaşabilen bu mantarın lezzetli bir tür olduğu biliniyor. Yalnız kahverengi olduğunda sindirim sistemi sorunlarına sebebiyet veriyor.
Tozuk Mantarı / Geastrum Rufescens
Tozutuk ve tozatak mantarı olarak da bilinen mantar türü, ülkemizde Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Orta Fırat Bölümü ve Konya’da yetişebiliyor. Genellikle sonbahar ve ilkbaharda görülen tozuk mantarı, yağmur yağdığında 12 kollu bir yıldız gibi açılıyor.
Beyin mantarı / Gyromitra esculenta
Kuzugöbeği ailesinin sahtesi şeklinde de ifade edilen beyin mantarı, zehirli olmasına rağmen İskandinav ülkelerinde suda kaynatıldıktan sonra tüketiliyor. Hatta Finlandiya’da çorbası yapılıyor.
Mavi Süt Mantarı / Lactarius Indigo
Bu ilginç mantar türü, koyu maviden soluk mavi, griye kadar değişen gövdesi nedeniyle mavi kanlıca mantarı, mavi süt mantarı veya indigo süt mantarı gibi isimlerle de biliniyor. Lezzetli bir mantar türü olan mavi süt mantarı, Çin, Guatemala ve Meksika’da satılıyor. Kuzey Amerika, Doğu Asya ve Orta Amerika’da yetişiyor.
Kanayan Diş Mantarı / Hydnellum Peckii
Sıra geldi dünyanın en ilginç mantarı unvanına sahip olan kanayan diş mantarına. şeytan dişi veya çilek mantarı gibi isimleri de olan mantarın dışındaki salgı, atromentrin maddesi içeriyor. İlginç olan bir şey daha var ki, bu madde pıhtılaşmayı önlüyor. Bu mantar, Kuzeydoğu Amerika ve Orta Avrupa’da genellikle iğne yapraklı ağaçların diplerinde yetişiyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Trüf Mantarı Nedir? Trüf Mantarı Neden Pahalı?