Hayvanlardan Daha mı Akıllıyız?
İnsanları özel yapan nedir? Bizi hayvanlardan ayıran nedir? Hem insan hem de hayvanlarla ilgili birçok çalışma gözden geçirildikten sonra, sonuç: düşündüğünüzden daha az. Onlara medeniyetler demeyi tercih etmemize rağmen, birçok hayvan – şempanzelerden tavuklara kadar – açıkça tanımlanmış bir gagalama düzenine sahip gruplar halinde yaşıyor ve birçok yetenek sergiliyor. Karıncalar ve arılar rota planlama ve bulmaca çözme testlerinde iyi bir sonuç verecektir. Diğer hayvanların insan dilini öğrenip öğrenemeyeceği uzun süren bir tartışmadır, ancak özellikle köpekler, etkileyici sayıda bireysel kelime öğrenebilir. Bilim ve mühendislik olarak adlandırmak zor olsa da, şempanzeler araçları kullanabilen birkaç hayvandan biridir.
Tabii ki, hiç kimse insanların diğer hayvanların yapamayacağı birçok şeyi yapabileceğini inkar etmiyor. Diğer hayvanlardan farklı bir şey yapmıyoruz; aynı şeyleri yapıyoruz, sadece daha iyi. İnsanlar ve diğer hayvanlar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları araştırarak, yeteneklerimizin, beğenilerimizin ve hoşlanmadığımız şeylerin ne zaman ve nasıl olduğunu anlamaya başlayabiliriz.
Güvercinler hem doğal hem de insan yapımı nesneleri kategorize edebilir ve isimlendirebilir – sadece birkaçını değil. Yeni bir çalışmada kuşlar 128 fotoğrafı 16 kategoriye ayırabildi. Hayvan bilişini araştırmak kesinlikle basit bir iş değil. İnsanlar ve hayvanlar arasındaki farklar gerçekten var olmalı: birçoğu zaten biliniyor. Ancak, benzerliklerle sayıca az olabilirler. Güvercinlerde sınıflandırma üzerine yaptığımız araştırma, bu benzerliklerin çocukların kelimeleri öğrenme şekline kadar uzanabileceğini düşündürmektedir. Güvercinlerin uzun zamandır ortalama kuşunuzdan veya diğer birçok hayvandan daha akıllı olduğu biliniyor. Birçok yetenekleri arasında, güvercinlerin gözleri kapalı olsa bile yüzlerce kilometre uzakta evlerini bulmalarına yardımcı olan bir “güdümlü içgüdüsü” vardır.
İnsanlarda beynin parietal korteks adı verilen bir bölgesi vardır – serebral korteksin bir parçası veya beynin en dış katmanı – konuşma ve karar verme de dahil olmak üzere daha yüksek düşünce süreçlerinin yeri. Bu aynı zamanda saatler veya cetveller gibi ölçüm cihazlarına erişmeden bile zaman ve mekanı anlamamızı sağlayan alandır. Araştırmacılar uzun zamandır güvercinlerin aynı parietal kortekse sahip olmadığını biliyorlardı. Bu bulgu, beynin kuşların kullandığı farklı bir bölgesi olduğunu göstermektedir.
Profesör Edward Wasserman “Bu kuş sinir sistemleri, ‘kuş beyni’ ifadesinin önerebileceğinden çok daha büyük başarılara sahiptir, şeklinde açıklamalarda bulundu. Güvercinlerin bu boyutları algılamalarına izin veren başka beyin sistemleri var. Oyunda hayvanların bu şeyleri anlamalarına izin veren başka bir sistem olduğunu değil, aynı zamanda bilim camiasında düşük dereceli türlerin (kuşlar, sürüngenler, balıklar) üst düzey karar verme yeteneğine sahip olduklarının artan bir şekilde tanınmasına katkıda bulunuyor . “Gerçekten de, kuşların bilişsel yetenekleri artık hem insan hem de insan olmayan primatlarınkine daha yakın kabul ediliyor,” diyor Wasserman. İnsanlar gibi güvercinlerin matematik ve olasılık denen bir şey kullandıklarını ve istedikleri sonucu elde etme olasılıklarının yüksek olduğunu bulmuşlardır.
Kaynak:
https://www.lifehack.org/646357/are-you-smarter-than-a-pigeon