Hayatınızı İrdelemek İçin Kendinize Sormanız Gereken 7 Soru
Sokrates’in bir sözüne göre, irdelenmeyen hayat yaşanmaya değer değildir. Maalesef çoğumuzun kent meydanında oturup büyük felsefi sorulara kafa yoracak vakti yok ama yine de hayatı irdeleme konusu eskiyebilecek bir konu değil. Peki, hayat nasıl irdelenir?
Düşünüp taşınmak, tefekkür etmektir. Hayatınızdan 10, 20 adım geri gidip o ana kadar neler yaptığınızı ve bu süreçten elde ettiğiniz bilgilerle ileriyi planlamaktır. Bunu yaparken de kendinize sorabileceğiniz yedi soru var:
https://www.hangisieniyi.com/10-yil-onceki-aklim-olsaydi-dedirten-seyler/
1. Hayatım Nasıl Gidiyor?
Hiç detayına girmeden başlayalım. Sıradan bir gününüzün iyi sayılması için o günü tekrar yaşamak istemek yeterli mi mesela? Genel ruh halinizi tarif etmek için hangi duyguyu seçerdiniz?
2. Geçen 6 Ay ya da Bir Yılıma Baktığımda Hatalarımdan Ne Öğrendim?
Hayatı başarılı şekilde yaşamak hataların, ders çıkarılacak fırsatlar olarak görülüp aynı hatalara düşülmemesiyle mümkündür. Siz ne dersler çıkardınız? (Eğer cevabınız, “Ne hatası?” ise, durumunuz daha vahim demektir.)
3. Benim “Ana Çatışmam” Nedir?
İnsanların aslında hayatlarında ana bir çatışması, çelişkisi ya da mücadele verdiği bir mesele olduğunu ancak bu meselenin hayat boyunca ve her defasında farklı bir biçimde tezahür ettiğini söyleyebiliriz.
Yani her birimizin çözüme kavuşturmaya çabaladığı ana bir meselesi var ve hayat bu mesele ya da sorun etrafında dönüp duruyor. Son 5, 10, 20 yılda karşılaştığınız problemleri düşündüğünüzde, bu problemlerin hepsine payda olan ortak bir şey var mı? Neyi beceremiyorsunuz? Duygusal acziniz ne ya da? Geçmişiniz bir film olarak çekilse, adı ne olurdu?
4. Yaşadığım Hayat Değerlerimi Yansıtıyor Mu?
Bu sorudan önce sorulması gereken değerlerinizin ne olduğudur. Çoğumuzun değerleri vardır ama kesin tanımları yapılmamış olarak kalabilirler. Üstelik zamanla değişebilirler de. Eğer sizin değerlerinizin de cismi yoksa, oturup düşünün ve bunları yazın; hayatta ne önemlidir, iyi insan olmak ne demektir gibi sorularla başlayın. Sonrasında bu değerler ile günlük yaşantınıza nasıl aksettikleri arasındaki boşlukları değerlendirin.
5. Kişisel Bütünlüğüm Var Mı?
Bu soru, değerlerin bir üst seviyede değerlendirilip derinlemesine irdelenmesidir. Yani içinizle dışınız aynı mı? Kendiniz hakkında ne düşündüğünüzü ve nelere inandığınızı dış görüntünüzle ya da davranışlarınızla temsil edebiliyor musunuz? Aynılar mı mesela? Aralarında boşluklar var mı? Peki, bu boşlukları kapamak için ne yapmanız lazım?
6. Gelecek Hayalim Değişti Mi?
Bu soruya verdiğiniz cevapla iyimser ya da kötümser olup olmadığınızı, mevcut ruh durumunuzu anlayabilirsiniz. Yazılım güncellemeniz oldu mu ya da: Hayattaki öncelikleriniz ve hedefleriniz değişti mi? Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi güncellemeniz gerekiyor mu?
7. Olmak İstediğim Kişi Olmak ve Gelecek Hayallerimi Gerçekleştirmek İçin Neleri Değiştirmem Gerekiyor?
Cevabınız evet ise, somut alışkanlık değişiklikleriyle başlayın: Sigarayı bırakmak mı? Yeni hobiler edinmek mi? Hayatın meşguliyeti içinde yitip giden o “en sizden olan” özelliğinizi yeniden yüzeye çıkarmanızdır belki de.