Hava Kirliliği Saç Dökülmesine Neden Oluyor
Kirli havanın sağlığımıza olan zararlarını daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Bilim insanlarının araştırmaları sayesinde kirli havanın biz insanlara oluşturduğu tehlikeleri birçoğumuz ayrıntısı ile biliyor. Son yapılan araştırmalara göre bilim insanları hava kirliliğinin saç dökülmesine de neden olduğunu ortaya çıkardı.
Bu hafta içerisinde Madrid’de Avrupa Dermato – Zührevi Derneği’nin (EADV) düzenlemiş olduğu kongrede sunulan bir araştırmaya göre kirli havaya maruz kalan insanlarda saç dökülmesinin fazla görüldüğü ortaya çıktı.
Hava kirliliğinin saç dökülmesi üzerindeki etkilerini incelemek için araştırmacılar, saç köklerinin altında bulunan hücreleri aldıktan sonra otomobiller ve sanayi tarafında üretilen kirletici maddelere maruz bıraktılar. Tüm bu sonuçlar, PM10 denilen bir kirleticinin saç büyümesinden sorumlu olan proteinin seviyesini azalttığını gösterdi.
Bu araştırma sonucunda aynı zamanda saç büyümesini ve saçın hücrelerde bağlı tutulmasını sağlayan üç proteinin de seviyelerinde büyük bir düşüş yaşandığı ortaya çıkarıldı.
Kore Cumhuriyeti Gelecek Bilim Araştırma Merkezi’nden baş araştırmacı Hyuk Chul Kwon, “Hava kirliliği ile kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi hastalıklar arasındaki bağlantı iyi kurulsa da, belirli maddelere maruz kalmanın özellikle insan derisi ve saçı üzerine etkisi konusunda araştırma yok” dedi.
Hyuk Chul Kwon, “Araştırmamız, hava kirleticilerin insan folikül hücreleri üzerindeki etkisini açıklayarak en yaygın hava kirleticilerin saç dökülmesine nasıl yol açtığını gösteriyor” dedi.
Kore Cumhuriyeti’nden bilim sanlarının bu çalışması, saç dökülme riskinin maruz kalınan kirletici madde miktarına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini öne sürerek, daha fazla hava kirliliğinin ise aşırı derecede saç dökülmesine neden olacağı kanıtlanmış oldu.
Saç dökülmesine neden olan kirleticiler ise iki şekilde ayrılıyor. 10 mikrometre veya daha küçük çapa sahip olan parçacıklar PM10, 2.5 mikrometre veya daha küçük bir çapa sahip olan parçacıklar ise PM2.5 olarak isimlendiriliyor. PM kirleticilerinin kaynakları arasında petrol ve dizel gibi fosil yakıtlarda yer alıyor. Aynı zamanda madencilik gibi endüstrilerin yaktığı ürünler ve çimento, seramik veya tuğla gibi yapı malzemelerinin de üretimi bu sınıflandırmaya girebilir.