Hangisi En İyi: Psikolog mu Psikiyatr mı?

Teknolojide ilerledikçe hayatlarımızın çok daha kolay olacağını sanıyorduk. Doğru, fiziksel anlamda çok daha az yoruluyor olabiliriz ancak ruhsal veya zihinsel yönden öyle değil ve bu da her gün bir yenisi eklenen ruhsal açmazlar, problemler, kaygılar doğuruyor. Peki, bu konuda yardım almaya karar verdikten sonra kime gitmelisiniz? Eğer psikolog ve psikiyatr arasındaki farkı bilmiyorsanız öğrenmenizde fayda var. Bu arada psikiyatrist değil, psikiyatr.
Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Benzerlikler
Psikolog ve psikiyatrlar ruhsal sağlık sorunlarıyla ilgilenmek üzere eğitim alan farklı tipteki profesyonellerdir. İkisiyle de problemlerinizi konuşursunuz. İkisi de yaşadığınız problemlerle nasıl başa çıkacağınız konusunda size yol gösterir.
Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar
Eğitim
Psikiyatrlar tıp fakültesinden mezun olan tıp doktorlarıdır; bir yıl stajyer doktor olarak çalıştıktan sonra ruhsal sağlık bozukluklarının değerlendirilmesi ve sağaltılması konusunda 3 yıl ihtisas yaparlar.
Psikologlar ise psikoloji alanında tahsil görüp zihin ve insan davranışı üzerine eğitim alırlar. Tıp doktoru değillerdir. Bu alanda veya felsefe gibi diğer disiplinlerde doktora yapabilirler tabii. Genelde 1-2 yıl staj yaparlar. Psikiyatrların aksine psikologlar IQ testi veya kişilik testi gibi psikoloji testleri konusunda yetkindirler.
Tıp tahsillerinden ötürü psikiyatrlar ilaç yazabilirler ki bu durum ikisi, yani psikolog ve psikiyatr arasındaki en bilinen farktır.
Yaklaşım
İkisi de hastalarıyla problemleri hakkında konuşarak psikoterapi uygulaması yapabilir. Ancak geçmişlerindeki farklardan ve eğitimlerinden dolayı ruhsal probleme yaklaşımları aynı değildir.
Psikologlar davranışlarınıza daha çok odaklanırlar. Yani hastasına depresyon eğilimi tanısı koymadan önce hastanın uyku alışkanlıklarını, beslenme alışkanlıklarını ve de problemin kaynağında olabilecek olumsuz düşünceleri yakından incelerler.
Psikiyatrlar ise biyoloji ve sinirsel kimya üzerine yoğunlaşırlar. Yani hastasına depresyon tanısı koymadan önce vücudunda vitamin eksikliği veya tiroit problemi var mı diye bakar. Tanı koyduktan sonra çoğunlukla hastalarına ilaç yazarlar.
Hangisine gitmelisiniz?
Psikologlar da psikiyatrlar da hastalarıyla yakından ilgilenir. Psikiyatra gitmenin artılarından biri, gerçek bir tıp doktoru olduğundan, duygusal veya davranışsal bozukluk belirtilerinin altında medikal bir problem olup olmadığını değerlendirmeleridir. Üstelik bunun için aile doktorunuzla da görüşebilirler. Bunların yanında majör depresyon, bipolar bozukluk veya şizofreni gibi ciddi durumlarda psikiyatra gitmek daha akıllıca olacaktır.
Ancak nispeten ciddi olmayan ruhsal bozukluklarda insanlar önce psikoloğa görünmeyi tercih ediyorlar. Bunun sebebi ilaç almaktan, aldıkları ilaca bağımlı olmaktan korkmaları olabilir.
Önemli olan yaşadığınız probleme göre doğru kişiye başvurmaktır. Fobi için, örneğin, psikologların uyguladığı psikoterapi yeterli olabilir. Öte yandan depresyondaysanız ilaç kullanmak sizin için daha faydalı görülebilir.
Her ne veya kim olursa olsun yardım almaktan çekinmeyin, utanmayın. İlk önce kime gittiğiniz önemli değil. Gittiğiniz psikolog veya psikiyatr sizi gerekirse doğru kişiye zaten yönlendirecektir.