Hangisi Daha Zararlı Sigara Mı, Alkol Mü?

Sigara içen kişiler alkol kullanmadığı için, alkol alan kişiler de “en azından sigaram yok” diye avutur kendini. Ama çoğu zaman alkol ve sigara (tütün ürünleri) birbirine eşlik eden iki kötü alışkanlıktır. Peki hangisi sağlığa daha zararlıdır?
Baştan söyleyelim, sigara mı daha zararlı alkol mü sorusunun kesin ve net bir cevabı yok çünkü burada alkol ve sigara kullanım sıklığına, kişinin sağlık durumuna ve genetik yatkınlığına göre değişen bir bağımlılık türünden söz ediyoruz. Diğer yandan bir kadeh şarap sağlık açısından faydalıdır ancak bir adet sigaranın hiçbir faydası yoktur. Bu yüzden bu sorunun cevabını aşırı alkol tüketen, alkolizm boyutuna gelmiş ve sigara tiryakisi mertebesine yükselmiş kişiler açısından değerlendirmeye çalışacağız.
Tütün ve alkolü kıyaslayan bir araştırma yapılmamıştır ancak her ikisinin de uzun vadeli zararlarını ortaya koyan sayısız çalışma vardır. Alkol de sigara da bağımlılık yapar; bu konuda herkes hemfikirdir. Sigaranın içerisindeki arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve katran olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde, sigaradan daha çok zevk almanız için değil ona bağımlı olmanız için konmaktadır. Sigaranın başarılı olduğu tek konu budur; sizi kendine bağımlı kılması. Her yıl sigara yüzünden 6 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanmayan ama pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalan 600.000 kişi de ne yazık ki hayatını kaybetmektedir.
Sigaranın Zararları
Kısaca kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklar, akciğer ve solunum hastalıkları, kanser türleri (mesane, serviks, özofagus, böbrek, akciğer ve ağız kanserleri), inme ve felç, doğurganlığın azalması, Alzheimer ve bunama olarak sıralayabiliriz. Sigara içen kişiler henüz sağlıklı hissettikleri için uzun vadede de “bana bir şey olmaz” diye düşünebilir ancak sigaranın gözle görünür ve anında etkisini gösteren zararları da vardır; cildi yaşlandırmak, ses tonunu bozmak, dişleri sarartmak ve ağız kokusu, öksürme, nefes almada zorluk vb. gibi.
Alkolün Zararları
Aşırı alkol tüketimi her yıl 2,5 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. 60’dan fazla ciddi hastalığa yol açan alkolün kullanıldığı anda ve uzun sürede ortaya çıkacak zararları vardır. Fazla alkol tüketimine bağlı oluşan sarhoşluk hissi ile motor becerilerin zayıflaması sonucu düşme, boğulma, zehirlenme gibi kazalar; intihar ve kendine zarar verme gibi kişinin kendine bilerek verdiği zararlar; bağışıklık sisteminin zayıflaması ile virüslere karşı zayıf düşme ve daha sık hastalanma; kansere yakalanma riskinin artması (ağız, gırtlak, özofagus, akciğer, meme ve kolon kanseri gibi) ve epilepsi ve yoksunluğun neden olduğu nöbetler gibi nöropsikiyatrik bozukluklar sıralanabilir. Alkol kilo almaya da yol açtığı için, obezite kaynaklı hastalıklar da listenin devamına eklenebilir. Alkol, şiddet ve suç eğilimini arttırdığı için hem bireysel hem de toplumsal olarak iki kat daha zararlıdır.
Sonuç olarak; her ikisi de eşit derecede zararlıdır desek yanlış olmaz…
İstatistiklere göre her saat başı sigara kullanımına bağlı olarak 61 kişi hastaneye kaldırılırken, alkol kullanımına bağlı olarak 137 kişi hastaneye yatırılmaktadır. İyi tarafından bakacak olursak, sigarayı ve alkolü bırakmak kesinlikle mümkündür! Tüm bu hastalıkların ve ani ölümlerin önüne geçmek tamamen sizin elinizdedir. Eğer ailenizde alkole ya da sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden birileri varsa, alkol ve sigara alışkanlığınızı kontrol altına almak için profesyonel yardım almanızı öneririz.