Dişi Köpek mi Erkek Köpek mi?
Çocuğun tersine köpeğinizin cinsiyetini seçebiliyorsunuz. O yüzden “Sağlıklı olsun yeter!” dediğinizi duymayalım. Yine de köpekler de tıpkı insanlar gibi çeşit çeşittir; her birinin kendine özgü karakteri, huyları vardır. O yüzden en önemli etken köpeğin karakteri ve geçmişidir.
Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi tüm köpeklere belli aşıları olduktan sonra verilir. O süre zarfında işlerini evde görürler. Dişiler oturarak yaptıklarından etrafa sıçratma daha az olur. Bir kere etrafında döner ve eğer alıştırdıysanız bir bezin üstüne yapabilir. Erkek köpekler bacaklarını kaldırarak yaptıklarından duvarlarınız batabilir.
Dişi köpekler daha çabuk olgunlaştıkları için daha kolay eğitilirler. Üstelik dişi köpeklerin dikkati daha zor bozulduğu için daha odaklı olur ve daha çabuk öğrenirler.
Erkek köpekler ise daha oyunbaz ve hareketli olduklarından odaklanmakta zorlanırlar. Dişilere nispeten daha geç olgunlaştıklarından tuvalet konusunda daha çok sürpriz yaşayabilirsiniz.
Dişi köpeklerin genel olarak belli bir bölgeyi sahiplenme güdüleri pek yoktur. O yüzden tek seferde belirledikleri bir yerde işlerini görürler. Erkek köpekler ise en az birkaç ağaç, direk vs. altına yapıp koku bırakırlar. Yani erkek köpeği bu iş için daha çok gezdirirsiniz.
İlgi ve Çocuklar
Erkek köpekleri memnun etmek daha kolaydır çünkü onlar da sahiplerini memnun etmek için daha çok çabalarlar. Tabii bu aynı zamanda sizden daha çok ilgi beklemesi demek.
Dişi köpekler ise daha bağımsızdır ve onların ilgisini hak etmeniz gerekir. Dişi köpekler de sahiplerine ilgi gösterirler ancak bu kısa sürer. Sonra kendi kendine oynarlar.
Erkek köpekler çocukları oyun arkadaşı olarak, dişi köpekler ise bebek olarak görürler. O yüzden erkek köpekler çocuklarla oynarken bazen taşkın davranabilirler.
Duygusallık ve İtaat
Erkek köpek duygusal olarak düz bir canlıdır. Dişi köpeğin duygusal dalgalanmaları olur. Ummadığınız anda veya olayda huysuzlaşabilir. Bağlantılı olarak erkek köpekler daha itaatkâr olur. Dişi köpek, ona yasakladığınız bir şeyi elde etmenin yolunu illa bulur. Manipülatif olabilirler. Bu, dişi köpeklerin problem çözme yeteneklerinin daha gelişmiş olduğunu gösterir. İki cinsiyet de sahibine sadıktır ancak dişi köpek biraz daha başına buyruktur.
Çiftleşme ve Kısırlaştırma
Yetişkin dişi köpeklerin yılda iki kez meydana gelen kızışma döngüleri olur. Bu dönemde kanarlar ve doğurgan hale gelirler. O yüzden bu sürede regl bezi takılmalıdır. Köpekler menopoza girmediğinden yaşadıkları sürece doğurgan kalırlar. Eğer çiftleştirmek istemiyorsanız bu dönemde onu erkeklerden sakınmanız şarttır. Bu dönemde ayrıca huysuzlaşabilirler.
Erkek köpekleri kısırlaştırmak daha ucuzdur. Üstelik daha çabuk iyileşirler. Dişilerin ameliyatı biraz daha masraflıdır ve iyileşmeleri daha uzun sürer.
Doğuran köpeğin yavrularının teki babaya, gerisi anneye kalır. Yani yavrularını satmayı düşünüyorsanız dişi köpek daha kârlıdır.
Bir cinsiyet diğerine üstündür diyemiyoruz. Burada verilenler genel bilgilerdir ve köpekten köpeğe farklılık gösterebilir. İlk kez köpek alanlar için erkek köpek daha makul görünüyor. Kedilere alışık biriyseniz dişi köpek size daha uygun olabilir. Eğer ikinci köpeğinizi alacaksanız, kesinlikle karşı cinsten alın. Ama cinsi, cinsiyeti, yaşı ve rengi ne olursa olsun, köpeğinizi ve bütün köpekleri her zaman sevin!