Hangi Balık Neye Faydalı?
Vücuttaki birçok fonksiyonel işlevin gerçekleşebilmesi için balığın mutlaka haftada iki kez tüketilmesi gerektiği belirtiliyor. Peki, hangi balık neye faydalı? Sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz; fakat öncelikle en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinin fırında ve ızgarada pişirme olduğunu hatırlatalım.
Hangi balık neye faydalı?
Marmara’nın en beğenilen balığı: Uskumru
Dünyanın birçok yerinde en lezzetli balık olarak kabul edilen uskumru, Türkiye’de de fazlaca yetişiyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında iyice yağlanarak lezzeti artan yağlı balık uskumru, diğer balıklara göre daha fazla B12 ve D vitamini içeriyor. Omega 3 yağ asidi içeriği bakımından da zengin olan uskumrunun yalnızca 100 gramı bir haftada alması gereken B12 ihtiyacının tamamını karşılıyor. Uskumru balığı bilişsel, zihinsel ve fiziksel fonksiyonlara faydalı olduğundan mutlaka tüketilmesi gereken bir balık.
Omega 3 zengini büyük balık: Palamut
Siyah etli bir göçmen balık olan palamut, kıyılarımızda bolca avlanıyor. Büyük balıkların en sevilenlerinden olan palamut, Ekim ayında tezgahlarda yerini aldı. Vücutta üretilmeyen çoklu doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA’dan en zengin balık olan palamut; sülfür, fosfor ve vanadyum içeriği sayesinde kapanmayan yaraların iyileşmesini sağlıyor. Yüksek protein ve D vitamine sahip olan palamut; kan dolaşımını düzenliyor, diş ve kemik sağlığının korumasında yardımcı oluyor. Saçların sağlıklı olmasını sağlayan vitamin ve mineraller de içeren palamutu fırında pişirmenizi öneririz.
Denizlerin prensi: Lüfer
Lüfer, av yasağının sona ermesinin ardından Marmara Denizi’nde ağlara takılmaya başladı. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de bulunan denizlerin prensi lüfer, şubata kadar tüketmeniz gereken lezzetli bir balık. 100 gramı sadece 144 kalori olan lüfer, diyet yapanların tercihi oluyor. 100 gramı, bir yetişkinin günlük alması gereken omega-3 miktarına eşit olan bu balıkta yüzde 69 oranında protein bulunuyor. Lüfer içeriğindeki magnezyum sayesinde kalp ritmini düzenliyor. Hangi balık neye iyi geliyor sorusunun cevabı lüfer için bu kadarla sınırlı değil. Potasyum ve selenyum da içeren lüfer balığı, yorgunluk ve halsizlik sorununu ortadan kaldırıyor. A vitamini içeriğiyle de göz, diş ve kemik sağlığı için faydalı oluyor.
Karadenizlilerin gözde yemeği: Hamsi
Toplam balık avcılığımızın yaklaşık üçte ikisini meydana getiren hamsi, Karadeniz yöresinin en çok tüketilen, en sevilen ve en lezzetli balıklarından biri. Karadeniz’in gözde balığı, lezzeti kadar faydalarıyla da dikkat çekiyor. Ekonomik oluşu nedeniyle de en çok tüketilen balıklardan biri olan hamsi, ocak ayında en lezzetli halini buluyor. A ve D vitaminleri, doymamış yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum ve Omega-3 içeren hamsi, araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltıyor. Kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynayan lezzetli balık, iyot bakımından da zengin. Vücudunuzun ihtiyacı olan tuzu doğal yoldan almak için hamsi tüketmenizi öneririz. Üstelik hamsiyi kılçığıyla bile tüketebilirsiniz. Gelişme çağında çocuğunuz varsa zeka gelişimi açısından hamsi yeme alışkanlığı kazandırmanızı öneririz.
Ege ve Akdeniz’in balığı: Levrek
Seabass sea bass with stir fried vegetables recipe
Ekim ayında bolca bulunan ve mart, nisan, mayıs aylarında da bulunan levrek için hangi balık neye iyi geliyor sorusunun cevabı kaslardaki yağ oranını dengelemek oluyor. Balığın en güzellerinden biri olan levreği buğulama yöntemiyle pişirmenizi öneririz.
Tavuk balığı: Mezgit
Nisan ve Mayıs aylarında en lezzetli halini alan mezgit için hangi balık neye iyi geliyor sorusunun cevabı beyin sağlığını koruması oluyor. Karadeniz ve Marmara’nın derin sularında yaşayan mezgit balığı, bol miktardaki B vitamini içeriyor.
Köyceğiz’in meşhur yemeği: Kefal
Bütün denizlerimizde yetişen kefal, beyaz eti ve lezzetiyle çok sevilen balıklar arasında bulunuyor. her mevsim tercih edilen bir balık olan kefal, kemik ve iskelet yapısının oluşmasına yardımcı oluyor. Beyin sağlığında koruyan kefali çocuklarınıza mutlaka yedirmelisiniz.
Hamile kadınların tercihi: Somon
Popüler yağlı balık somon, Türkiye’deki restoranlarda en çok tüketilen balık çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Pişirilmiş yabani somon (85 gram), günlük selenyum ihtiyacının yüzde 57’sini karşılıyor. uzun zincirli omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’nın en iyi kaynaklarından biri olan somon, mükemmel bir B vitaminleri kaynağı da sayılıyor. Faydaları saymakla bitmeyen somon balığını haftada en az iki porsiyon tüketmek yaşam kalitenizi çok iyi şekilde artırabilir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Balık Tüketmede 6 Önemli Kural
Uzmanlar En Sağlıklı 20 Besini Açıkladı!