Heyecanlı anneler! Bebeğiniz büyüyor. Hamilelikte 9. hafta birinci trimester döneminde üçüncü aya girdiğinizi gösterir. Artık ilk 3 aylık dönemin içindesiniz. Sizi bu dönemde halsizlik, yorgunluk, bulantı, sürekli idrara çıkma isteği gibi problemler karşılayabilir. Bu problemlerin zirve olduğu dönem özellikle 3.ayın içindedir diyebilirim. Hemen panik yapmayın! Hamilelikte 3.ay geride kaldıktan sonra mutlaka rahat bir nefes alacak ve bebeğinizle birlikte değişim yaşamanın keyfini çıkarmaya başlayacaksınız.
Gebelikte 9. hafta, bebeğiniz hızla gelişiyor ve büyüyor. Üreme sistemi 9. hafta gelişecek. Fakat cinsel organlarının gelişmesine daha zaman var. ‘’Dolayısıyla bebeğin cinsiyeti en zaman belli olur?’’ diye merak ediyorsanız öğrenmek için ilk trimesterin bitmesini beklemeniz gerekiyor. Şu an bebeğiniz bir embriyo olarak ilk trimesterini tamamlayacak. Siz de artan kan hacminiz ve hamilelik hormonlarınızın etkisiyle bu durumdan iyi ve kötü etkileneceksiniz. Hadi, gelin birlikte bu heyecanlı 9. hafta serüveninde, daha 7 haftalık olan bebeğinizi ve sizleri nelerin beklediğine göz atalım.
Hamilelikte 9. hafta bebek gelişimi hakkında yaptığım araştırmalar eminim ki sizleri de heyecanlandıracak. Peki, bebeğinizin 9. haftada neye benzediğini merak ediyor musunuz? Gebeliğin 9. haftasında bebek boyu orta boy bir yeşil zeytin kadardır. Baş bölgesinden başlanarak kalça tarafına doğru hesaplandığı boyu 2,2 ile 3 cm arasındadır. Bebeğiniz artık bir fasulye tanesinden çok insana benziyor. Gebeliğin 9. haftasında bebeğinizde ne tür gelişmeler ve değişimler oluyor, inceleyelim;
Bebeğin iç üreme organları 9. hafta oluşmaya başlar. Dış üreme organları da ise henüz fark edilecek bir gelişme gözlemlenmez.
Ayakları ve elleri hızla gelişir. Elleri ise bileklerinden kıvrılmış durumdadır.
Bağırsakları uzar ve gelişir. Safra kesesi ve pankreas artık gelişimini tamamlamıştır.
Kol ve bacaklar uzamaya devam eder. Artık bebeğin ayakları vücudun ortasına kadar gelişir.
Ultrasonla bakıldığı zaman bebeğinizin dirseklerinin belirgin olduğunu görebilirsiniz.
Bebeğiniz yavaş yavaş hareket etmeye başlayacaktır.
Akciğerleri ve karın bölgesi gelişecek olan bebeğinizin, adrenal bezler, karaciğer ve safra kesesi de özelleşmeye başlayacaktır.
Kas sistemi gelişimine devam eder. Dolayısıyla kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. Bu hareketlenme ultrasonda görülür. Siz bu tekme hareketlerini ilk trimesterde hissedemezsiniz.
Henüz bir şeyler hissetmek için erken ancak 9. haftadan itibaren bebeğinizin kalp atışlarını duymanız mümkün.
9 Haftalık Bir Bebek Nasıl Görünür?
Hamileliğin 9. Haftasında Anne Adaylarında Görülen Değişimler
Hamilelikte 9. hafta şikâyetleri gittikçe artıyor. Anne adayları bu süreçte kendini eskisinden daha huzursuz, mutsuz, halsiz hissedebilir. Eskiden severek yediğiniz herşey midenizi bulandırabilir.
Karnınız daha da belirginleşecek. Eğer zayıf biriyseniz, henüz hamile görünmeyebilirsiniz. Hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, sabah bulantılarının ve duygu değişimlerinin neden olduğunun da farkındasınızdır.
Sürekli bahsettiğim ve sizin hamilelik boyunca yaşayacağınız ufak tefek sıkıntılardan biri de sık sık idrara çıkma olacaktır. Bunun önüne geçilemez. Çünkü rahim büyüdükçe idrar torbasına baskı yapar. Bu durumun önüne geçme düşüncesiyle su, süt, doğal sıkılmış meyve suyu gibi sıvıların tüketimini azaltmamalısınız.
Gebeliğin 9. haftasında duygusal değişim hem anne adaylarını hem de çevresindekileri şaşırtabilir, olumsuz etkileyebilir. Sabırlı ve anlayışlı davranmakta yarar var.
Bebeğiniz her geçen gün gelişim halinde. Bu durumda zamanla bedeninizde ağırlaşma, belinizde ağrı ve kasıklarınızda kramp hissetmeniz mümkün.
Eğer dinlenme imkânınız varsa bunu mutlaka değerlendirmelisiniz. Ne kadar çok dinlenirseniz, son trimesterin getirmiş olduğu olumsuzluklardan o kadar korunmuş olursunuz.
Pek çok kadın doktora varis ve basur şikâyetleri ile gidiyor. Kan dolaşımında oluşacak değişiklikler önlenebilir. Bunun için yapılacak şey sporu aksatmamaktır. Gün içinde 15 dakika yürümek bile anne ve bebek sağlığına iyi gelir.
Gebeliğin 9. haftasında yediğiniz besinler anne ve bebeği mutlaka etkiler. Bebek bu dönemde oldukça hassas olur. Tükettiğiniz besinleri özenle seçmeli, gerekirse uzman bir beslenme uzmanından destek almalısınız.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte kasık ağrısı, esasen rahmin genişlemesi ve bebeğe yer açmasından kaynaklanır. Bilindiği üzere rahmi karnın içinde tutabilen bağlar rahim kadar hızlı gelişmez. Dolayısıyla bu bağların içinden geçmekte olan sinirler gerilir. Bu gerilme anne adaylarında kasık ağrılarına neden olur. Genel olarak tüm hamile kadınlarda karşılaşılan doğal bir gelişmedir. Kasık ağrısının şiddeti önemlidir. Şiddetli kasık ağrıları mutlaka doktora bildirilmelidir. Kasık ağrısına eşlik eden bir kanama varsa bu tehlikeli bir problemin habercisi olabilir.
Hamilelik sürecinde hangi belirtilerin normal olduğunu sık sık doktorunuzla çekinmeden konuşmalısınız. Mide bulantısı, kasık ağrısı, akıntı, kanama gibi semptomlar karşısında nasıl duracağınızı bu şekilde daha net öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Kan Hacmi Neden Artar?
Hamileliğin 9. haftasında kan hacmi eskisine göre %50 artmaya devam eder. Özellikle ilk trimesterden sonra kadınlarda kan hacmi artış gösterir. Her kadında kan hacmi aynı değildir.
Kadınlarda hamilelikte artan kan hacmi sürekli büyüyen rahmin ihtiyaçlarını karşılama görevine sahiptir. Kan hacminin artması bebeğinizi ve sizi dışarıdan ve içeriden gelebilecek tehlikelere karşı koruyacaktır. Doğum esnasında yaşayacağınız kan kaybı, hamilelikte depolanan kan sayesinde herhangi bir probleme yol açmaz.
Hamilelikte 9. Hafta Anne Karnı Şişer mi?
Biliyorum, karnınızın şişmesini ve artık bebeğinizi hissetmeyi, hissettirmeyi arzuluyorsunuz. Karnınız şiştiği zaman dışarıdan bir bebek sahibi olduğunuz da anlaşılacak. Belki de bu şekilde kendinizi dışarıdan gelen tehlikelere karşı daha özgür koruyabileceksiniz. Otobüse bindiğiniz zaman size hamile olduğunuz için yer verecekler, aileniz karnınızın şiştiğini görünce bebek heyecanıyla size daha özverili yaklaşmaya başlayacak. Bunlar sürecin doğal gidişatı.
Hamileliğin 9. haftasında karın şişer mi? Hayır şişmez. Henüz karnınız dışarıdan belli olmuyor. Rahminizin içinde bebeğiniz hızlı bir şekilde büyüse de 9. haftada bu gelişim sizin karnınıza yansımaz. Önceki haftalarda bebeğiniz yumruk büyüklüğündeydi. Şimdi ise bir portakal büyüklüğüne ulaştı. Henüz leğen kemiği adı verilen pelvis kemiklerinin arkasından görülecek kadar büyümedi. Rahminiz 12. hafta sonunda leğen kemiği üzerine çıkar. Doğal olarak 12. haftadan itibaren karnınız çevreniz tarafından fark edilir.
Hamileliğin 9. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 9. haftasında dikkat edilmesi gerekenler listemde, en başta alışkanlıklarınıza ve gün içinde sürekli tekrarladığınız tehlikeli davranışlara dikkat çekmek istiyorum. Hamilelik süreci hastalık süreci değildir elbette. Ancak bebeğiniz henüz çok küçük ve hassas. İki kişilik sorumluluk aldığınız için biraz daha özverili davranmanız gerekecektir. Hamilelik döneminde sizin için tehlikeli olabilecek bazı durumlardan bahsedeceğim;
Eskiden çok cesurdunuz. Dostunuz için çiğ tavuk bile yemiş olabilirsiniz. Artık çiğ et ve tavuk tüketimine son! Et ve tavuk yemeklerinin iyice piştiğinden emin olmalısınız.
Markette satılan dondurulmuş et ürünleri yerine, güvendiğiniz bir kasaptan yapmalısınız et alışverişinizi. Bu kural balık ürünleri içinde geçerli. Özellikle dondurulmuş karides! Sizin için tehlikeli olabilir.
Pastörize edilmeyen süt ürünlerine dikkat! Peynirlerin yumuşak ve küflü olmaması gerekiyor.
Yumurta yerken az pişmiş tercih etmek biraz sakıncalı olabilir. Nitekim içinde onlarca çiğ yumurta bulunan mayonez de uzak durmanız gereken ürünler arasında.
Pastalarda kullandığınız hazır soslar, dışarıdan yediğiniz hazır yemekler ve birkaç gün bekletildikten sonra ısıtılıp yenilen yemekler bebeğinize ve size zarar verebilir.
Vücudunuzu rahatlatmak için kaplıcalara gidebilir, sıcak küvetlere ve saunalara girebilirsiniz. Bu elbet de doğal. Ancak hamilelik döneminde bebeğiniz vücut sıcaklığını korumak için size güveniyor. Sauna, kaplıca ve sıcak su küveti anne adaylarının vücut sıcaklığını yükseltebilir. Uzun süre yükselen vücut sıcaklığı bebek için kritik bir döneme denk gelirse, gelişimine zarar verir.
Hamile kadınların vücudunda gelişen dokular, çevresindeki mikrodalgalara karşı oldukça duyarlı. Uzmanlar mikrodalganın kötü etkisine karşı uyarıyor. Mikrodalga fırınlarda ısıtılan yiyecekleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Mikrodalga fırın bulunan ortamlarda bulunmamanızı tavsiye ederim.
Elektrikli battaniyelerde mikrodalga fırınlar gibi, anne adayları için tehlike saçıyor. Elektrikli battaniyeler az da olsa elektromanyetik etkiye sahiptir. Anne karnındaki cenin, elektromanyetik bir alan anneden daha duyarlıdır.
Hamilelikte araba kullanımı belli bir zamandan sonra tehlikeli olabiliyor. Ancak 9. haftada bebeğiniz bir amut büyüklüğündedir ve emniyet kemerinizi taktığınız ve kurallara dikkat ettiğiniz sürece araba sürmek bir sakınca teşkil etmez.
Gebeliğin 9. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Gebeliğin 9. haftasında nasıl beslenmeli sorusunun yanıtı sizin alışkanlıklarınızda! Hamilelik öncesinde kendinizi meyve ve sebze tüketmeye alıştırmadıysanız, gebelik döneminde kendinizi alerjiniz yoksa meyve ve sebze yemek için zorlamalısınız.
Beslenme listenize protein ve vitamin bakımından zengin gıdalar da eklemelisiniz. Temel prensibiniz tüm yiyecekleri mevsiminde tüketmeye özen göstermek olmalı. Besin değeri zengin olan gıdalar tüketmek bebeğinizin ve sizin demir, kalsiyum, folik asit, C vitamini ihtiyacını karşılamanızı sağlar.
C vitamini tüketmek anne ve bebek sağlığı açısından önemli;
C vitamini tüketmek demir emilimini sağlar. Fetal doku gelişimi için de önerilir. Yapılan araştırmalar C vitamini tüketiminin hamilelik zehirlenmesinin önüne geçtiğini gösteriyor.
C vitamini su kesesi olarak bilinen ve içinde cenin bulunan amniyotik kesenin oluşmasına yardımcı olur. Dolayısıyla erken doğum C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Çilek, brokoli, portakal suyu, kivi ve kırmızı biber C vitamini bakımından zengin ve az kalorili besinler olduğundan rahatlıkla tüketilebilir. Günde bir veya iki porsiyon meyve tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmuyor. Ancak doktor tavsiyesi dışında alınan aşırı dozda C vitamini, mide bulantısına ve kramplara yol açabiliyor.
Kilo almaktan korktuğunuz bir dönemde olsanız da her iki tarafın sağlığı için dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermelisiniz. Detoks, kalori kısıtlı beslenme ve tek yönlü beslenme gibi hatalardan uzak durmanızda yarar var.
D Vitamini Takviyesi Yapmanın Zamanı Geldi;
D vitamini de en az C vitamini kadar önemlidir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsanız D vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmeniz gerekir.
D vitamini anne karnındaki bebeklerin kemik yapısının gelişimi ve genel gelişimi için büyük önem taşıyor.
D vitaminini sadece besinlerden alabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü D vitamini takviyesi en iyi güneşten gelen UVB ışınları ile sağlanır.
D vitamini fosfat ve kalsiyum değerlerini dengeler. Haftada iki porsiyonu aşmamak kaydıyla somon balığı ya da herhangi bir yağlı balık tüketebilirsiniz.
Her sabah bir adet yumurta tüketimi D vitamini takviyesi için önemlidir. Özellikle yumurta sarısı tüketebilirsiniz.
Hamileliğin 9. Haftasıyla İlgili Uzmanlar Ne Diyor?
Hamileliğin 9. haftası uzman görüşü diğer haftalarda olduğu gibi önemli. Uzmanlar 9. hafta gebelikle ilgili şunları söylüyor;
Bebeğin göz kapakları ve kulak kepçeleri belirginleşmeye başlar.
9. hafta itibariyle meme uçları belirgin hale gelir.
Pelvik boşlukta bebeğin yumurtalıkları ve testisleri oluşur. Fakat dış genital bölge oluşum halinde olmadığı için 9. hafta cinsiyet belirlemek imkânsızdır.
Gövdesi gelişim halinde olduğundan uzayacak olan bebeğin bağırsakları henüz karnın dışındadır. Birkaç hafta sonra bağırsaklar olması gereken yerde olacaktır.
Kulak gelişimi başladı. Kulaklar başın iki yanında olmakla birlikte olması gerekenden daha aşağıdadır. Kulaklar ancak kafatası büyüdüğü zaman yukarı çıkacaktır.
Gözlerin oluşum şekli yan tarafa doğru ve birbirinden oldukça uzak. Gözler de gelişimin ilerleyen zamanlarında öne doğru doğal görünümüne kavuşacaktır.
Hamileliğin 9. Haftasında Çatlak Oluşumu Nasıl Engellenir?
Hamilelikte çatlak oluşumu her kadının korkulu rüyasıdır. Eğer cildiniz kuruysa çatlak tehdidi sizi de bekliyor. Karın, basen ve bacak bölgenize her gün zeytinyağı ile masaj yapmanız çatlak oluşumunu engelleyecektir. Bunun yanında aktarlardan satın alabileceğiniz doğal badem yağı da hamilelikte çatlak oluşumunun önüne geçmek için cildinizi rahatlatır.
Kuru ciltler özellikle hamilelik döneminde alınan kilolarla gerilir. Kadınlarda özellikle karın ve göğüs bölgesinde oluşan uzun ve kırmızı yırtıkların sonradan giderilmesi mümkün olmuyor. Ancak oluşumuna engel olunabilir. Hamilelikte cildiniz oldukça hassas olacaktır. Çatlak önleyici kremler kullanmak yerine doğal yağlarla cildinizi nemlendirebilirsiniz.
Bebeğinizden Mesaj Var!
“Merhaba annecim! İçinde mucize gibi büyüyorum. Bu harika! Önceden kımıldayamıyordum. Bugün senin benimle 9. benim seninle 7. haftam. Artık içinde kımıldayabiliyorum. Kollarımı ve bacaklarımı oynatabiliyorum. Bana yedirdiğin lezzetli yiyecekler için teşekkür ederim.”
Ezgi Dağlı. 1994 senesinde Iskenderunda doğdum. Erzincan Üniversitesi Adalet/Hukuk mezunuyum. Bugün Müjdat Gezen Sanat Merkezi Dramatik Yazarlık Konservatuarında eğitim almaktayım.