Hamilelikte 8. Hafta
Heyecanlı anne adaylarına müjde! Hamilelikte 8.hafta bebeğinizin artık bir fetüs olduğu haberini vermek istiyorum sizlere. Artık bebeğiniz hareket halinde, ancak sizin bunu birinci trimesterde hissetmeniz mümkün değil. Doğum öncesinde hangi testleri yapmanız gerektiğini 8.haftadan itibaren mutlaka araştırmalısınız. İkinci ayın son haftasının tadını çıkarmaya bakın. Siz hamileliğinizde 8.haftaya hazırlanırken, bebeğiniz 6.haftasına ayak basıyor. Peki, bu hafta anne ve bebeği neler bekliyor? Gelin, hep birlikte bu heyecana ortak olalım.
Bebeğiniz çok hızlı bir şekilde büyüyor. Hamileliğin 8.haftasında bebek boyu 1,4 cm ile 2 cm arasında olur. Fasulyeyken bir barbunya tanesine dönüşen bebeğinizin ağzı, dudakları, bacakları, göz kapakları ve sırtı şekil alıyor. Kısaca artık insana benzemeye başladı. Anne adaylarının bel çevresinde değişimler yaşanır. Sebebi ise rahmin büyümesi ve bunun henüz belli olmaması olarak açıklanıyor. Doktor muayenesinde rahminizin ne kadar büyüdüğünü öğrenebilirsiniz. Kendinizi çok yormayın, üzmeyin, bebeğinizle nasıl iletişim kurabileceğinizi öğrenin. Unutmayın, bebeğiniz artık 3.aydan itibaren sizi yavaş yavaş hissetmeye başlayacak.
Hamileliğin 8. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 8.haftasında bebek gelişimi oldukça hızlı ilerler. Onun muhteşem gelişimine tanık oluyorsunuz. Birkaç hafta sonra onu gerçekten hissetmeye ve onunla konuşmaya başlayacak ve tekmeleriyle cevap verdiğini göreceksiniz. Bebeğin vücudunda hangi organları gelişiyor, şimdi onlardan bahsedelim;
- Hamileliğin 8.haftasında bebeğin kalbi ve fonksiyonu eskisinden daha iyi. Bir dakikada 150 vuruş yapan kalbi, fonksiyonlarını ilerleyen zamanlarda tamamlayacak.
- Bacakları ve kolları gelişecek bebeğinizin. Buna bağlı olarak bilekleri ve dirsekleri de netleşecek. Bilekleri ve dirsekleri bükülme pozisyonunda olacak. O minnacık ayak ve el parmakları 8.haftada oluşmaya başlayacak. Henüz perdeli olduğunu söyleyebilirim.
- Kulakları 8.hafta itibariyle belirginleşmeye başlar. Koku duyusu yani burun ucu ve üst dudağı şekil alarak güzelleşecek bu hafta.
- İlk doğduğunda gözlerinin içine sıcacık bakabilmeniz için 8.hafta da oluşuyor göz kapakları. Henüz doktora gitmediyseniz ve bebeğinizin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki görüntüye bakarak aklınızdaki resmi netleştirebilirsiniz.
Gebeliğin 8. Haftasında Annede Nasıl Değişimler Yaşanır?
Gebeliğin 8.haftasında bebek ne kadar hızlı gelişim gösterirse, kadınların vücudunda da hızlı değişimler yaşanır. Anne adayları gebeliğin 8.haftasında özellikle eskiden giydikleri dar kıyafetlerin ölçüsünde bir değişiklik olduğunu hisseder. Kıyafetler sıkmaya başlar. Çünkü çoktan kilo alımı başlamıştır. Rahim gittikçe büyür ama fark edilmez. Genişleyen rahim bel ağrılarına sebep olur ve sürekli idrar çıkma ihtiyacı doğar. Rahminizin ne kadar büyüdüğünü öğrenmek istiyorsanız doktor kontrolündeki pelvik muayeneye girmelisiniz. Bu hafta nasıl değişimler yaşayacaksınız ve sizi ne gibi sıkıntılar bekliyor, gelin birlikte inceleyelim.
Kramplarınız ve Kasık Ağrılarınız Artabilir:
- Hamilelikte kasık ağrısı sıkça görünen şikâyetlerdendir. Çünkü bebeğiniz her geçen hafta gelişmeye devam eder.
- Bu durum rahmin gerilmesine, dolayısıyla ağrıların oluşmasına yol açar. Yaşadığınız bu ağrıların şiddeti her hafta değişebilir. Çok ciddiye almamalısınız çünkü bu da doğal sürecin bir parçası.
- Şu konuda doktorunuza danışmanızı önerebilirim: ‘’ Ağrıdan duramıyorum!’’ Bu gözardı edilecek bir şikâyet değil. Ciddi sorunların belirtisi olabilir.
- Doktorunuza ağrılarınızın ve kramplarınızın şiddetini kaydederek rapor vermeniz gerekebilir.
Mide Bulantısı ve Halsizlik:
- Hamileliğin 8. haftasında halsizlik neden olur? Tıpta ki dili progesteron hormonunun yükselmesi.
- Yalnızca halsizlik değil, sabah kalktığınızda midenizin bulanmasına, çok sık görülmese de kusmanıza neden olur.
- Normal görülse de, aşırı mide bulantısı ve kusma problemi sizi gerekli besinleri almanızdan alıkoyuyor ve kilo vermenize yol açıyorsa, bu şikâyetinizi mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
- Bebeğinizin, sağlıklı doğması için özellikle ikinci aydan itibaren gerekli besinleri alması gerekiyor. Sürekli kusarsanız, bu besinleri bebeğinize iletemezsiniz.
Kilo Alımı ve Zamanla Daralan Kıyafetler:
- Vücut kitle endeksinde anne adayının düşük kilo çıkması, hamilelikte alınan 12 ile 18 kilo sınırını normal karşılıyor.
- Aynı testte çok kilolu çıkan kadınların ise 7 ile 11 kg arasında kalmaları ve bu sınırı aşmamaları tavsiye ediliyor.
- Hamilelikte 8.hafta kilo alımı için müsait bir dönem. Aynanın karşısına geçtiğiniz zaman “bu kıyafet eskiden üzerimde daha bol dururdu’’ diyorsanız kilo almaya başladınız demektir.
- Kilo almanız oldukça normal fakat biliyorsunuz ki bunun da bir sınırı var. Hamilelikte alınan gereksiz kilolar doğumdan sonra kâbusa dönüşüyor.
- Şimdiden bir beslenme uzmanından yardım alarak sağlıklı olan besinleri tüketmeli ve bebeğinizin de içeride beslenmesine katkı sağlamalısınız.
Hamilelikte Sinir Ağrısı ve Siyatik
- Gebelikte sinir ağrısı ve siyatik, anne adaylarının dizlerin yan tarafında, kalçada ve sırt altında duydukları dayanılmaz ağrılardır. Bu ağrılara siyatik ağrılar adı verilir.
- Pelvisten rahmin arka kısmından dizlere kadar uzanan siyatik sinir ağrıları her geçen hafta büyüyen rahmin sinirlere baskı yapmasından kaynaklanır.
- Ağrılarınızı azaltmak için, ağrıyan yerin tam tersine yatmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde sinir üzerindeki basınç azalacak ve ağrılarınız az da olsa hafifleyecektir.
Hamileliğin 8. Haftasında Göğüslerin Büyümesi:
Gebeliğin 8.haftasında göğüslerin büyümesi sürecin doğal gelişmesi. Göğüslerin büyüdüğü zaman kendini belli eder. Kadınlarda göğüslerdeki kanallar doğduktan sonra bebeğin beslenmesi için büyür. Göğüslerin büyümesinin nedeni doku genişlemesi ve kan akışının artması olarak biliniyor.
Gebeliğin 8. Haftasında Uyuma Güçlüğü ve Baş Ağrısı:
Hamileliğin ilk üç haftasında gece yatarken gerginlik hissedebilir ve eskisi kadar uykunuzu alamayabilirsiniz.
- Değişen hormonlar, artan ağrılar, ne olduğunu anlayamadığınız değişimler, psikolojik yapınızda yaşanan dalgalanmalar geceleri uykunuzun sürekli bölünmesine yol açabilir.
- Gebelikte uyku problemi yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan ilaç almamalısınız. Tüm bu şikâyetlerin bir süre sonra azalacağını düşünmek belki de biraz rahatlamanızı sağlar.
Hamilelikte baş ağrısı özellikle ilk aylarda peşinizi bırakmayan sorunlar arasında yer alıyor.
- Baş ağrısı, progesteron hormonunun artış göstermesiyle birlikte rahatsız edici derecede kendini belli eder.
- Kan şekerinin aniden düşmesi de baş ağrısına yol açar. Baş ağrınızdan kurtulmak için kahve tüketmek yerine, bol sıvı tüketmeli ve sağlıklı yiyeceklerle beslenmelisiniz.
Gebeliğin 8. Haftasında Ne Kadar Kilo Alabilirim?
- Hamileliğin 8. haftasında kilo oranı 2 ile 2,5 arasında değişebilir. Bu oran ilk üç ay için geçerlidir.
- İkinci üç ay için 5 ile 9 kilo almanızda herhangi bir sakınca yok.
- Son üç aya girdiğiniz zaman ise 3 ile 5 kilo arasında almanız rahat bir doğum yapmanıza da yardımcı olur.
- Kilo alırken yalnızca yağ depolamış olmazsınız Aynı zamanda vücudunuzda sıvı da biriktirmiş olursunuz. Dolayısıyla hamilelik döneminde aşırı baharatlı, acılı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Unutulmamalıdır ki bu besinler kontrolsüz kilo artışının nedenidir.
Hamilelikte Toxoplazma Enfeksiyonu:
Kuşlarda ve memeli hayvanlarda yaygın olan ve asalaklar tarafından üretilen bir hastalıktır Toxoplazma.Toxoplazma enfeksiyonu hamileliğin 8.haftası da dâhil olmak üzere her safhada görülebilir. Eskiden bu enfeksiyon çeşidiyle nadir karşılaşılırken, şimdilerde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Üstelik plasentayı aşarak bebeğe geçebiliyor. Bebek bu hastalığı taşıyarak doğabilir ya da hamileliğinizin hangi haftasında hastalığı kaptıysanız düşük riskini taşırsınız.
Bilinçli olarak hamile kaldıysanız, hamilelik öncesi testleri de yaptırmış olmanız gerekir. Hamileliğin ilk üç ayında Toxoplazma IgM’nin kontrol edilmesi gerekir.
- Doktorun size Toxoplazma enfeksiyonundan korunmanın yolları vereceği tavsiyeler arasında şunlar yer alır;
- Sokak hayvanlarına yaklaşmamak
- Et yemeklerini çok pişmiş tüketmek
- Meyve ve sebzeleri iyi dezenfekte ederek tüketmek
- Çiğ et kesiminde kullanılan bıçakların başka yiyeceklerde kullanılırken yeniden temizlenmesi
- Ellerin sürekli dezenfekte edilmesi
- Bahçe işleriyle uğraşanların ve toprağı elleyenlerin eldiven kullanması
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, ilk trimesterden son trimestere kadar karşınıza çıkacak can sıkıcı sorunlardan biridir.
- Enfeksiyon belirtileri arasında yanma görülmeyebilir. Ancak idrarda koku değişimi ve renginde değişim gözlemlenir.
- İlk 3 ayda yaşadığınız bulantı ve kusmaların nedeni idrar yolları enfeksiyonuna bağlı olabiliyor. İdrar yolları enfeksiyonu erken doğuma da yol açabilir.
- Gün içinde yanınızda devamlı bir şişe su olmalı ve devamlı tüketmelisiniz. İdrar renginiz koyu ise içtiğiniz su miktarını arttırmalısınız.
- Sizi rahatsız eden durumlarda doktorunuz idrar testleri isteyecek ve sıkıntının ana kaynağını tespit ederek çözüm üretecektir.
Hamileliğin 8. Haftasında Hangi Aşılar Yapılır?
Gebeliğin 8.haftasında yapılan aşılar Hepatit ve Tetanoz aşısıdır. Eğer bağışıklık sistemi probleminiz varsa grip aşısı da vurulabilirsiniz. Hepatit aşısının zamanı 3. aydan sonradır. Tetanoz aşısı 20. Haftadan sonra birer aylık aralıklarla en az iki kez yapılır.
Gebeliğin 8. Haftasında Hangi Testler Yapılır?
Hamileliğin 8.haftasında yapılan testler rutin testlerdir. Doktora ilk defa ya da ikinci defa gittiyseniz rutin laboratuvar testleriyle karşılaşmanız mümkün.
Yaptırmanız gereken testler aşağıdaki gibidir;
- Bazı doktorlar anne adayında diyabetin olup olmadığını kontrol etmek için kan şekeri testi isteyebilir.
- Kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklık sisteminizin güçlü olup olmadığını kontrol etmek için kızamıkçık testine tabi tutulmanız mümkün.
- Hastanede Pap Smear ile birlikte pelvik muayene yapılmaktadır. Bunun yanında frengi testi, tam kan sayımı, idrar analizi, rahim ağzı kültürü ve idrar kültürü testleri yapılmaktadır.
- Hepatit testi hamilelikte standart olan testlerden biridir. Hamileliğin 8.haftasında bu testler bir defalığına mahsus olmak üzere karşınıza çıkar. Doktora her gittiğinizde test yaptırmanıza gerek kalmaz.
- Gebelik döneminde yaptırılan testler hakkında bilgi almak için doktorunuzun çalıştığı hastaneye başvurabilirsiniz.
Hamileliğin 8. Haftasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Gebeliğin 8. haftasında beslenme düzeni anne adayları tarafından önemsenmesi gereken bir konu. Sizin ve bebeğinizin sağlığı aslında biraz da yediğiniz yiyeceklerin insiyatifine bağlı. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, doğum sonrasında canınızı sıkan gereksiz kilo oluşumlarının da önüne geçecektir. Sadece yiyeceklerle değil hamilelikte alınması gereken vitaminler ve mineraller de düzenli alınmalıdır. Şimdi, ihtiyacınız olan temel gıdalardan bahsedelim;
Çinko: Enginar, ıspanak, yoğurt, süt, kuzu eti, domates ve sığır eti tüketerek çinko ihtiyacınızı karşılamanız mümkün.
Kalsiyum: Bezelye, süt ve süt ürünleri, kuru fasulye ve yeşil yapraklı sebzelerde kalsiyum vardır.
E Vitamini: Sarımsak, ay çekirdeği, yer fıstığı, ıspanak ve bademde E vitamini bulunur.
Demir: Tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, patates, hindi ve kuzu eti, kuru erik, karpuz, uskumru, mercimek demir bakımından zengindir.
B6 vitamini: Ispanak, ay çekirdeği, kuru erik, avokado, tavuk ve hindi eti B6 vitaminini karşılayabileceğiniz yiyecekler arasında.
Magnezyum: Ton balığı, badem, ıspanak, muz ve kabak çekirdeği tüketerek magnezyum kazanırsınız.
Folik Asit: Folik asit alımı hamilelik boyunca zorunludur. Narenciye, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, mercimek, barbunya, brokoli, domates suyu ve yumurta hamilelikte folik asit alımı için ideal besinlerdir.