Hamilelikte 5. Hafta
Hamilelikte 5. hafta, bebeğiniz için henüz 3.haftanın başlangıcıdır. Birinci trimestere dâhil olan beşinci hafta bebeğin gelişiminde ve annenin vücudun da bazı değişimler yaşanmasını sağlar. Evet değerli anne adayları, bebeğiniz büyüyor. Her anne gibi siz de onu sağlıkla kucağınıza almak istiyorsunuz. Siz ne kadar koruyucu ve bilinçli olursanız hamilelik sürecini o denli rahat ve mutlu geçirirsiniz. Bu da bebeğinizin psikolojisini olumlu etkiler.
Birinci ayı geride bırakarak ikinci aya girdiniz ve artık eskisinden daha dikkatli davranmanız gerekiyor. Boğaz ağrıları, bel ağrıları, kasık ağrıları ve yorgunluk embriyo büyüdüğü için şiddetlenecektir. Her hafta da olduğu gibi bu haftada da düşük riski az da olsa var. Kendinize ve bebeğinize iyi bakmak için mutlaka dinlenmeli, doktorunuzun tavsiyesi dışında spor yapmamalı, ağır kaldırmamalı ve ilaç almamalısınız. Bugün 5.hafta hamilelik döneminde, sizi neleri, beklediğini derledim. Keyifli okumalar diliyorum.
Gebeliğin 5.haftasında erken hamilelik belirtileri görülür. Bebeğiniz büyük bir hızla gelişmeye devam eder. Bu nedenle hamileliğin size armağan ettiği değişimleri kendinizde görmeye başlarsınız. Fasulye tanesi kadar olan bebeğiniz 5.hafta da 2 milimetredir. Bebeğinizin gelişimi için üç katmandan söz edilebilir. Bunlardan ilki ektodermdir. Ektoderm, sinirler, beyin, omurilik, ve omurganın gelişme gösterdiği katmana verilen isimdir. Süt ve ter bezleri, tırnak, deri, saç ve diş minesinin gelişimini de ektoderm sağlar. İkinci katman ise mezodermdir. Mezoderm, dolaşım sistemi ve kalbin oluşumunu sağlar. Kemik, kas ve kıkırdak ve deri altı dokuları da mezoderm ile oluşmaktadır. Endoderm katmanı, bebeğin gelişimini sağlayan üçüncü katmandır. Akciğerler, böbrekler, pankreas, bağırsak ve tiroidler, boşaltım sistemi endoderm ile şekillenir. Beşinci hafta itibariyle, bebeğiniz ve sizin aranızda bağ oluşturan göbek bağı ve plasenta görevini kusursuz bir şekilde yerine getirecektir.
5 Haftalık Hamilelikte Bebek Görünür mü?
Hamilelikte 5. hafta bebek görüntüsü nasıl olur diye soracak olursanız yukarıdaki görüntüyü inceleyebilirsiniz. Henüz bir fasulye taneciği görüntüsüne sahip olan bebeğinizi beşinci haftada ancak vajinal yolla yapılan ultrason ile doktor gözetiminde görebilirsiniz.
Beşinci hafta bebeğinizi ve bebeğinizin kalp atışlarını görmeniz imkânsız. Oldukça normal olan bu durum bebeğinizin ultrasonla bile zor görülecek kadar küçük ve gelişmemiş olmasından kaynaklanıyor.
Hamileliğin 5. Haftasında Anne Adayındaki Değişimler
Bebeğiniz beşinci hafta itibariyle rahim içi tabakasına yerleşmiş durumda. Dolayısıyla vücudunuza Beta HGC olarak adlandırılan hormon salgısı ile sinyaller gönderiyor. Beta HGC hormonu sadece hamilelik döneminde salgılanır. Saptandığı yer ise idrar ve kandır.
Beşinci hafta girdiniz ve kendinizde oluşan değişimleri yavaş yavaş fark etmeye başlıyorsunuz. Gün içinde sürekli uyuma ihtiyacı duyuyorsanız, iştahsızsanız ve çevrenizde daha önce sizi rahatsız etmeyen kokulara duyarlılığınız başladıysa, hormonal değişimlerin yarattığı etkiler olduğunu bilmelisiniz.
Folik asit kullanımı, hamilelikte olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biri. Özelikle beşinci haftaya girdiğinizde asla ihmal etmemeniz gerekiyor. Doktorunuza görünmek için uygun bir süreç. Randevu almak için vakit kaybetmeyin. Siz kimseye hamileyim demediğiniz sürece, eşiniz bile beşinci hafta da hamile olduğunuzu anlamayacaktır. Bebeğinizin varlığını size haber vermeye başladığı bu süreçte doktorunuz size yardımcı olacak ve sizi yönlendirecektir.
Hamilelikte 5. Hafta Belirtiler
İkinci ayına adım atan anne adaylarının peşini asla bırakmayacak birkaç temel belirti var. Belirtileri şu şekilde sıralamak mümkün;
- Göğüs Şişliği ve Hassasiyeti: Göğüsleriniz ikinci aydan itibaren büyümeye başlar. Göğüs uçlarında ağrı ve yanma hissi duymanız mümkün. Hamilelik boyunca meme ucu koyulaşır ve etrafındaki bezeler artış gösterir.
- Sürekli İdrara Çıkma İsteği: Bebek rahme düştüğü andan itibaren anne adaylarının çoğunluğunda görülen belirtilerden biri de sık sık idrar yapma isteğidir. Bu durum hamileliğinizin geri kalan sürecinde devam edebilir. Nitekim doğum yaklaştığı zaman rahim genişlediği için idrar torbasına basınç yapar. Basınç sizi rahatsız edebilir.
- Halsizlik ve Yorgunluk: Halsizlik, sürekli uyuma arzusu ve yorgunluk hamileliğiniz boyunca devam edebilecek belirtidir. Doktorunuzun verdiği ilaçları ve vitaminleri aksatmamalı ve gün içinde yeterince dinlenmeye özen göstermelisiniz.
Hamileliğin 5. Haftasında Neden Akıntı Olur?
Hamilelikte akıntı sadece tek bir kişi de değil, tüm kadınlarda karşılaşılabilen doğal bir durumdur. Lökore adı verilen beyaz akıntı kokulu ya da kokusuz olabilir. Akıntının sebebi ise hormonların hamilelik boyunca büyük oranda genişleyen vajinaya yaptığı baskı olarak bilinmektedir. Vajinal akıntı hamileliğiniz devam ettiği sürece artış gösterebilir, şiddetlenebilir, bu durum sizi tedirgin etmesin. Çünkü akıntıdaki yüksek asit oranının bakteri oluşumunu önlemede oldukça büyük bir rolü var. Yaşadığınız bu değişimi kabul ederek önlemler alabilirsiniz. Peki nasıl?
- Duş alırken vajinaya çok fazla su tutmamaya özen gösterin.
- Pantolon giyiyorsanız rahat edebileceğiniz bol pantolonlar tercih edin.
Hamilelikte vajinal akıntı hakkında bilgi almak istiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
Hamileliğin 5. Haftasında Kanama Olur mu?
Siz de hamileliğinizin ilk 12. haftasındaysanız ufak çaplı lekeler ve vajinal kanamalarla karşılaşmanız mümkün. Kanama ve leke problemi şiddetine göre farklı mesajlar içerir. Bu durumu takip edebilmek ve altında yatan nedenini öğrenebilmek için en doğru adres doktorunuz olacaktır. Kanama yaşamaya başladığınız andan itibaren, kanın rengini, kıvamını ve ne sıklıkla aktığını doktorunuza bildirmek için mutlaka not etmelisiniz.
Hamilelikte kanama ilk 3 aylık süreçte düşük tehlikesinin habercisi olabiliyor. Bunun tam aksine sürecin normal bir parçası olarak da görülebilir. Daha öncede belirttiğim gibi, hamileliğin her haftasında doktor kontrolünde olmak bebeğiniz ve sizin için yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçer.
5. Hafta Hamilelikte Beslenme Düzeni
Sevgili anne adayları, bunu diğer yazılarımda da belirtiyorum. Hamilelikte her hafta yediklerinizin miktarı, yağı, tuzu, şekeri mide bulantısına, iştahınıza ve bebeğinizin arzusuna göre değişiklik gösterecektir. Size hamileliğin 5.haftasında hangi ev yemeklerini tüketeceğinizden ziyade hangi besinleri ve vitaminleri alabileceğinizden bahsedeceğim.
- Hamilelikte.hafta beslenme düzeninizi yaşadığınız bulantı probleminden kurtulmak için düzenlemelisiniz. Mide asidini uyarmakla görevli olan kahve, uzak durmanız gerekenler arasında.
- Beslenme düzenin de tuza ağırlık veriyorsanız, hayatınızdan bir süre çıkarmalısınız. Çünkü tuzlu besinler sizde şişkinlik hissine, sürekli acıkma güdüsüne alıştıracaktır.
- Yağlı yiyecekler seviyorsanız hamileyken yağdan uzak durmaya özen göstermelisiniz. Zeytinyağı ve kuyruk yağı gibi faydalı, sizi ve bebeğinizi besleyebilecek yağ türlerini tercih edebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmek ve yeterli yemek gereksiz yere alacağınız kiloların önüne geçerek, sizin psikolojik olarak da daha mutlu olmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında bebeğinizin sağlığı için gerekli olan vitaminleri de ancak faydalı gıdalardan alabileceğini unutmamalısınız.
- Karbonhidrat bakımından zengin olan gıdalar ancak yağ oranı düşük olduğu taktirde anneye ve bebeğe fayda sağlar. Yiyeceklerin kolay sindirilmesi önemlidir.
- En az tuz kadar baharatta aşırı tüketildiği taktirde anne adayının sağlığına zararlıdır.
- Sabahları uyandığınız zaman eşinizden size bir adet yağsız tost yapmasını isteyin. Tost yemek istemiyorsanız kızarmış ekmek ya da kraker de yiyebilirsiniz. Bu besinler mide asidinin emilimine yardımcı olacaktır.
- Herşeyden önce bol bol su içmelisiniz.
- Zencefil, tüketebileceğiniz faydalı besinler arasında yer alıyor. Zencefili çiğneyebileceğiniz gibi, suyun içinde kaynatarak da tüketebilirsiniz.
- Mideniz boş kaldığı zaman daha fazla bulantı hissine kapılırsınız. Bu nedenle gün içinde öğünlerini küçük tutmak şartıyla sürekli atıştırma halinde olmanızın bir sakıncası yok.
- Doğumdan önce aldığınız vitaminler bulantı hissini arttırıyorsa vitaminleri gece alabilirsiniz. Yemekten sonra da tüketmek mümkün.
- Yatmadan hemen önce yüksek protein içeren bir besin, kan şekerinizi dengeleyecektir.
- Beslenme düzenini tek başınıza sağlamanız biraz zor. Alanında profesyonel olan bir beslenme uzmanı ile görüşürseniz, hamilelikte beslenme düzeni takibiniz doğru bir şekilde işleyecektir.
Gebeliğin 5. Haftasında Mide Bulantısı
Gebeliğin 5. haftası mide bulantısı şikâyetleri için müsaittir. Mide bulantısına kusma güdüsünün eşlik edip etmemesi önemli değil fakat mide bulantısı erken hamileliğe işaret eder. Sabah bulantısı olarak bilinir ve kadınların %70’ine yakını sabah bulantısı yaşar. Şans sizden yanaysa, sabah bulantısı, genel olarak mide bulantısı ve kusma gibi doğal fakat can sıkıcı durumlarla karşılaşmazsınız.
Adı sabah bulantısı olsa da, bulantı hamile kadınların yalnızca sabahları karşılaştığı bir durum değil. Günün her saatinde karşılaşırsınız ancak yoğun olarak ne zaman yaşanır diye soracak olursanız, hamileliğin ilk trimesterinde, gebeliğin ilk 3 ayında diyebilirim. Kendinizde işaretlerini 5. Hafta ile 8. Hafta arasında fark edersiniz. Bulantı 13 ile 14. haftalar arasında azalabilir.
Hamileliğin 5. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin 5.haftasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, anne adayları bebeğinin sağlığı için neler yapmalıdır, soruları oldukça önemli. Bebeğiniz 5. ve 10 haftalar arasında oldukça savunmasızdır. Nitekim bebeğinizin bazı organlarının oluşacağı bu dönemde embriyoya gelecek herhangi bir hasar, kötü doğum kusurlarıyla sonlanabilir. Şimdi değerli anne ve baba adaylarına embriyoya zarar gelecek kötü alışkanlıklardan bahsedeceğim.
Enfeksiyon Riski: Enfeksiyon kapma riskinizin yüksek olduğu bir dönemdesiniz. Vücudunuzun bakteri ve virüslere maruz kalması bebeğinizin zarar görmesine yol açar. Bebeğiniz bu enfeksiyonlardan ancak sizin kanalınız yoluyla zarar görebilir. Hamilelik sürecinde doktorunuzun gözetiminde yapılması gereken aşıları ihmal etmemelisiniz. Kızamık, hepatit, kabakulak, suçiçeği, kızamık gibi hastalıklara yakalanmamak için tedbirli davranmalısınız.
Yeterli Besin Almamak: Hamilelik döneminde kötü besleniyorsanız, hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacı olan proteini, vitamini, karbonhidratı sağlayamıyorsanız bu durum iki tarafa da hasar verir. En çok tüketmeniz gereken bir besin maddesini az tüketiyorsanız bebeğinizin hücre gelişimine zarar vermeniz olası. Doktor gözetiminde folik asit almayı unutmayın. Bebeğinize bir hediye vermek istiyorsanız, hamilelik sürecinde doğru ve dengeli beslenmeye özen gösterebilirsiniz.
Toksik Maddelerin Tüketimi: En önemli maddeye geldiğimizi belirtmek istiyorum. Çünkü bebeğinize verebileceğiniz en kötü zarar hamileyken uyuşturucu, alkol, sigara gibi zararlı maddeleri kullanmak olacaktır. Bunlardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorum!
Radyasyon: Yüksek dozda radyasyona maruz kalmak bebeklerin zarar gördüğü noktadır. Aynı kanser tedavisinde yararlanılan radyoterapide olduğu gibi. Fakat doktorların tanı amaçlı yararlandığı röntgende düşük doz radyasyon kullanılır. Bebeğiniz bu durumdan olumsuz etkilenmez. Siz yine de çok gerekmedikçe hamileyken röntgen çektirmemelisiniz.
7 Adımda Sağlıklı Hamilelik Önerileri
- Hamileliğinizin ilk trimesterinde doktor randevularınızı her daim erken almalı ve randevularınızı kaçırmamalısınız.
- Doktorunuzu ziyarete gittiğiniz zaman bebeğinizde ve sizde herhangi bir sorun varsa doktorunuz tarafından tespit edilecektir. İlk önceliğiniz doktor randevusu olmalıdır.
- Daha önceden kullandığınız ve kullanımına devam ettiğiniz ilaçlar konusunda doktorunuza mutlaka bilgi verin. Piyasada reçetesiz satılan ve hamile kadınlara zararlı birçok ilaç var.
- Bilinçli olarak hamile kalacaksınız, hamilelik öncesi vitaminlerinizi önerilen dozda almaya özen gösterin. Çünkü hamilelik öncesinde kullanılan vitaminlerin çoğu standart olan multivitaminlere göre daha çok kalsiyum, folik asit ve demir içeriyor. Bu besinlere son derece ihtiyaç duyacaksınız.
- Yaşadığınız ev, sürekli uğradığınız iş yeriniz eğer bebeğiniz için sağlıklı bir durumda değilse, imkanlar dahilinde daha iyi bir yaşam koşuluna sahip olmalısınız. Çok stresli çalışma ortamları hamile kadınları olumsuz etkiliyor. Kimyasallar, ağır metaller ve yayılan radyasyonlar sizin için tehlike yaratabilir.
- Günlük hayatınızda evinizde sıklıkla kullandığınız kimyasal maddelerden bir süre uzak durmalısınız. Özellikle çamaşır suyu, yağ çözücü, böcek ilacı gibi maddeleri çevrenizde bulundurmayın.
- Evcil hayvan besliyorsanız bakımını başka birine devretmeniz doğru olacaktır.
5. Hafta Hamilelikte Cinsellik
Hamileliğinizin 5.haftasında olduğunuzu doktor kontrolünde öğrendiniz. Doktorunuz size hamilelikte.hafta cinsellik konusunda bir sıkıntı olmayacağını söyleyebilir. Hamileliği normal seyrinde devam eden kadınlar doğumun son dört haftasına kadar cinsel yaşamını sürdürebilir.
Pek çok çiftin yaşadığı endişelerden biri de ilk 3 aylık dönemde cinsel ilişkiye girmenin düşüğe yol açabileceği endişesidir. Bunun yersiz bir endişe olduğundan emin olabilirsiniz. Çünkü gebeliğin ilk trimesterinde düşük yaşanmasının ana sebebi bebekle ilgili birtakım sorunlar ve kromozomlarla ilgili anomalilerdir.
İlk 3 aylık dönemde sıklıkla yaşayacağınız hormonal dalgalanma, yorgunluk hissi ve bulantı cinsel arzunun körelmesine yol açar. Ancak ikinci üç aylık dönemde tam tersine arzu duyabilirsiniz. Hamilelikte cinsel ilişki konusunda doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Baba Adayları Nasıl Davranmalı?
- Baba adaylarının dikkatine! Hamilelik süreci, kadınların tek başına üstlenmesi gereken bir süreç değildir. Bebeğin büyüdüğü her hafta da baba adaylarına da bazı görevler düşüyor. Hamilelik eşinizi daha fazla ilgilendiriyor zannedebilirsiniz. Eşiniz bebek doğana kadar yaşadığı tüm zorlukları ancak sizin desteğinizle aşabilir.
- Eşinizle beraber bebek gelişim kitapları okuyarak bilinçlenmelisiniz. Öğrendiğiniz bilgileri eşinizle paylaştığı zaman kendini güvende hissedecek ve hamilelik boyunca yanında olduğunuzu anlayacaktır.
- Kadınlar, hamilelik dönemlerinde hormonlardan dolayı hassas olur. Eşinize bu konuda daha anlayışlı yaklaşmak gereksiz gerginliklerin de önüne geçecektir.
- Eşinizle birlikte spora gitmek ve beslenme düzenini birlikte değiştirmek aslında çok iyi bir fikir.
- Eşinizin cinsel yaşama ilk trimester döneminde uzak kalabileceğini olgunlukla karşılamalısınız. Baş dönmeleri, kramplar ve mide bulantıları cinsel hayatı bir süreliğine ertelese de, ona yapacağınız güzel sürprizler, evlilik hayatının sadece cinsellikten ibaret olmadığının farkındalığını eşinize gösterecektir.