Hamilelikte 3. Hafta
Hamilelikte 3. hafta, bebeğinizin daha rahmin içinde oluşmadığı bir süreçtir. Henüz hamile olup olmadığınızı anlayamasanız da vücudunuzun içinde içten ve dıştan pek çok değişikliğin meydana geldiğini bilmelisiniz. Hamilelikte 3. hafta oldukça önemli bir süreçtir, çünkü yumurta rahme doğru yol almaya başlar. Bilindiği üzere, hamileliğin gerçekleşmesi için yumurtanın ve spermin bir araya gelmesi şart. Yumurta hücresine yerleşen sperm, dünyaya getireceğiniz o meleğin aslında ilk adımı olacaktır.
Değerli anne adayları, 3. hafta içinde hamileliğin birinci 3 ayı olarak adlandırılan trimester döneminin başlangıcına adım attınız. Genel olarak kadınlar, sürecin 2. ya da 3. haftasında regl olmadıkları için, hamile olduklarından kuşkulanabilir. Dışarıdan her ne kadar hamile gibi görünmeseniz de vücudunuzun pek çok değişime uğradığı aşikâr. Bebeğinizin büyüme süreci diğer hamilelik dönemlerine göre daha hızlıdır. Bu süreçte bebeğinizin kalbinin, omurga ve beyninin gelişimini hissedebileceksiniz. Çünkü sırt ağrısı, karın bölgesine giren kramplar ve yorgunluk gibi belirtiler bebeğinizin artık kendini belli etmeye başladığını gösterir. Bedeniniz içinde yaşanan hareketlilik artık sizi hem ruhen hem de bedenen etkileyecektir. Önemli olan sizin bu değişimlere ne kadar hazır olduğunuzdur.
Anne Karnında Bebeğin 3. Haftasında Yaşadıkları
Anne ve babanın hücreleri bir araya gelecek, birleşerek dünyaya bir mucize getirecek. Hamileliğinin üçüncü haftasına giren bu oluşum ile bebek 37 hafta rahat bir yaşam sürebilmek adına çıktığı yolculukta rahme yerleşecek.
Hamilelikte 3. hafta dokuz aylık serüvenin başladığı yerdir. Anne ile bebeğin aynı bedende vücut bulduğu bu süreçte bebek doyacak, nefes egzersizleri yapmaya başlayacak, uyuyacak ve amniyon sıvısı yutmaya başlayacak. Rüya görecek ve organları yavaş yavaş oluşmaya başlayacak. Doğana kadar geçen 40 haftalık süreçte bebek yağ dokusu ile sarıldığı dünyada yaşama tutunmak için enerji harcayacaktır. Oldukça uzun bir serüven için ilk 3 haftanın iyi geçmesi önemlidir.
Siz de hamileliğinizde 3. haftaya girdiyseniz, vücudunuza salgılanan hormonun, sizler için zaman içinde farklı sorunlara dönüştüğünü görebilirsiniz. Eğer vücudunuz kusma, iğrenme ve sürekli tekrarlanan bulantı gibi tepkiler vermeye başladıysa korkmayın, bu sadece gebelik hormonu seviyenizin arttığını gösterir.
İçinizde büyüyen embriyonun ne kadar küçük olduğunu tahmin edemezsiniz. Çünkü içinizde bazı hücreler çoğalıyor ve büyüyor bu süreçte. Zigot adı verilen bu hücre topu hücrelerin bölünmesi sürerken rahim yolundan geçerek rahme yerleşiyor. Bir toplu iğne ucu büyüklüğünde olan embriyo, henüz net bir bebek görünümüne sahip değil.
Her ne kadar siz 3. hafta da öğrenmeseniz de, bebeğinizin cinsiyeti belli olduğunu söyleyebilirim. Döllenen yumurta, 23 tanesi anneden ve 23 tanesi babadan olmak üzere toplamda 46 kromozoma sahip. X ve Y olarak adlandırılan kromozomun X olanı anneden, X ya da Y kromozomlarından biri ise babadan alınır. Eğer bebeğiniz XX kromozomlarına sahipse 9 ay sonra kucağınızda sevimli bir kız çocuğu görebilirsiniz. Eğer bebeğiniz XY kromozomlarına sahipse bir erkek bebeğe sahip olacağınızı söylemek mümkün.
Hamilelikte 3. Haftada Annede Görülen Değişimler
Anne adaylarının yumurta hücresi, yumurtalıkta gelişen folikülün çatlamasıyla birlikte oluşmaktadır. Fallop tüpünün saçakları yumurta hücresiyle aynı yönde bulunur. İçeriye saçaklar tarafından alınan hücre, tüpün iç boşluğunda yerini bulur. İlişkiden sonra, kadınların yumurta hücresinin çevresi yüzlerce sperm ile çevrilir. İkiz bebek durumu haricinde, sperm savaşını sadece bir sperm kazanabilir. Daha önce tüpün içine giren yumurta hücresi, rahmin içine doğru ilerleyerek, bu bölgede onu bekleyen sperm hücresi ile karşı karşıya gelir. Bu aşamadan sonra en kritik süreç başlar. Sperm hücrelerinden hangisi en güçlüyse yumurta hücresine doğru ilerler. Yumurta hücresi diğer spermlerin içeri girmesine engel olmak için kapanır. Artık bebeğiniz, içinizde yaşayacağı 9 aya ilk adımı atmış olur.
Anne Adaylarının Dikkatine!
Hamilelikte 3. hafta anne adaylarının kanama ihtimalinin olduğu riskli bir dönemdir. Bazı kadınlar göğüs şişmesi, yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtileri bu süreçten itibaren yaşamaya başlar. Daha önce hamile kalmamış, ilk defa bebek sahibi olacak olan kadınlar, bedenlerinde yaşanan bu değişimi adlandırmakta zorlanır. Nitekim yorgunluğu kansızlık olarak, göğüs şişkinliğini ise gecikmiş adet dönemi olarak adlandırabilirler. Anne adaylarının dikkatine! Vücudunuzu ne kadar iyi tanırsanız, bu süreçte neler yaşadığınızı da o kadar iyi adlandırabilirsiniz.
Hamileliğin 3. Haftasında Gebelik Testi Yapılır Mı?
Hamileliğin 3. haftasınının gebelik testi için erken olduğunu söylemek mümkün. Henüz 3. hafta da kadınlar, hamile olup olmadıkları hakkında kesin bir fikir öne süremezler. Beklenen regl günü yaklaşmadığı için hamilelik gibi bir şüphe de doğmaz. Eğer tüp bebek tedavisi ile hamile kalmayı tercih ediyorsanız, dölleme olayının dışarıda gerçekleşecek olmasından dolayı, döllenen yumurta, ait olduğu bölgeye yerleştirilecek ve rahme tutunması beklenecektir. Hamilelik sürecinden haberiniz olacağı için yalnızca 14 gün bekleyerek hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Birkaç Saatlik Hamilesiniz!
Şimdi 3. haftadasınız ve sadece birkaç saatlik hamile olabilirsiniz. Belki de bu süreçte bebekten haberiniz olmadığı için bebek yapma çalışmaları yapabilir, gebe kalmadığınızı düşünerek hormonlarınızın da etkisiyle kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Böyle bir planınız varsa beslenmenize mutlaka dikkat etmeli ve sporu hayatınızın başucuna koymalısınız. Diyet yapmanız henüz varlığından habersiz olduğunuz bebeğinizin sağlığı için doğru olmayacaktır.
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 3 Altın Kural
- Hamilelikte 3. hafta egzersizlerinize dikkat etmeniz gereken kritik bir süreç. Egzersiz hareketleri yaparken öncelikle vücut ısınızı doğru ayarlamanız gerekiyor.
- Anne adaylarının egzersiz hareketleri yaparken karın bölgesini yıpratmayan hareketler yapılması, ileri boyutlarda fıtık gibi sorunlarla karşılaşılmaması için uzman bir egzersiz uzmanı gözetiminde spor yapılmalıdır.
- Egzersiz yapılırken yapılan hareket doğrultusunda anne rahmine giden kan oranında azalmalar görülebilir. Yanlış egzersiz, yanlış sorunlar doğurabilir.
Spor yaparken vücut ısısı arttığı için, anne susuz kalır ve bu durum hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler. Spor yaparken bol bol su tüketmek gerekir. Özellikle yaz aylarında anne adayı spor yaparken asla susuz kalmamalıdır.
Anne Adayları İçin Sağlıklı Egzersiz Programı
- Hamileliğin 3. haftası egzersiz programı 15 dakika antrenman arası, 5 dakika da egzersiz arası şeklinde devam etmelidir.
- Isınma hareketi yapılmadan, spora başlamak bebeğiniz için de sizin için de tehlikelidir.
- Egzersiz bittikten sonra anne adayının kanama ya da sıvı kaybı olduğunu fark etmesi halinde sırtüstü yatarak dinlenmesi gerekir. Bu sıkıntı devam ederse mutlaka kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
- Nabzınızı 15 dakika da bir ölçmeniz gerekir. Nitekim nabzınız 1 dakika da 140’ı geçiyorsa sıkıntı var demektir.
- Anne adayı vücudunu sıkan egzersiz sırasında rahat hareket etmesine engel olan kıyafetler yerine, rahat kıyafetler tercih etmelidir.
- Sporu sona erdirirken bir anda kesmemeli, yavaş yavaş sona erdirmelisiniz.
Hamilelikte 3. Hafta Kanama Problemi
- Hamilelik dönemi boyunca kadınlar kanama problemiyle karşılaşabilir. Ancak hamilelik sürecinde yaşanan kanama her zaman kötü bir sonuca yol açmaz.
- Araştırmacılar, hamilelik aylarında her 5 kadından 1’inde ilk trimester döneminde kanama olabileceğini söylüyor. Kanaması olan her kadının düşük yapacağı oldukça yanlış bir kanıdır.
- Kanama rahim yüzeyinde meydana gelir. Hamile olduğunuzdan henüz haberiniz olmadığı için kanamayı erken gelen regl olarak adlandırabilirsiniz. Erken dönem adet olarak adlandırılmasının sebebi ise hamilelikte 3. hafta regl ’ın henüz gecikmediği izlenimi vermesidir.
- Rahim genişlerken şekillenen plasenta, damarlı bağlantılar oluşturur. Kanama bu oluşum da meydana gelir.
- Yorucu egzersiz hareketlerinin de kanamaya neden olduğu biliniyor. Cinsel ilişki de kanamaya yol açabilir. Yaşanan kanama sıkıntısı hamilelik sürecinde cinsel ilişkiye girmenin yasak olduğunu göstermez. Kanama, hamilelik döneminde, farklı trimester dönemlerinde farklı nedenlerden dolayı oluşabilir.
- Hamilelikte kanama sorunu hakkında daha detaylı bilgi almak ve kanamanız olduysa bunun sebebinin hangi faktöre bağlı olduğunu öğrenmek istiyorsanız uzman bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
Hamilelikte Aspirin ve Folik Asit Kullanımı
- Hamilelik döneminde ilaç kullanımı bebek için zararlı olabilir. Aspirin konusunda uyarı yapan uzmanlar, aspirin kullanımının kanamaya yol açtığını söylüyor.
- Trombosit değerlerinde değişikliklere sebep olan aspirin doktor gözetiminde reçetesiz bir şekilde ezbere kullanılmamalıdır.
- Folat, B9 vitamini ve folasin olarak da adlandırılan folik asit, hamilelik döneminde anne adayı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.
- Araştırmalar folik asit kullanımının, bebekte meydana gelebilecek nöral tüp kusurlarını önlemek ve azaltmak gibi görevlerinin olduğunu gösteriyor.
- Bebekte oluşabilecek kusurlardan biri de omurgada omurilik ve sinirlerin açıkta kalması sonucunda oluşan boşluk ve bebekte doğuştan beynin ve omuriliğin olmamasıdır.
- Hamilelikte 3. hafta ve sonrasında anne adaylarının 0,4 mg folik asit alması gerekiyor. Folik asit bebekte oluşabilecek tüm hasarların önüne geçecektir. Hamilelikte folik asit kullanımı için doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Folik asit sadece ilaçlardan karşılanmaz. Vücudunuzun folik asit alabileceği doğal gıdalarda mevcut. Kuşkonmaz, muz, brokoli, avokado, siyah fasulye, yumurta sarısı, mercimek, bezelye, turunçgiller, karaciğer, yeşil yapraklı diğer sebzeler, çilek gibi meyve sebzeler folik asit ihtiyacının karşılanması için oldukça zengin gıdalardır.
- Hangi besinden daha fazla folik asit alabileceğinizi öğrenmek için uzman bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
- Hamilelikte diyet yapmak yerine, bebeğiniz için faydalı besinlerle beslenirseniz gereksiz kilo alımının önüne geçebilir ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilirsiniz.