Gıda Zehirlenmesi Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?
Bir kişi bakteriler veya toksinler bulaşmış yiyecek veya içecekleri tükettiğinde gıda zehirlenmesi meydana gelir. Genellikle mide ve bağırsak şikayetlerine neden olan gıda zehirlenmesi hafif geçirilmekle birlikte ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Siz de yaygın görülen ve hastalık kapsamına giren gıda zehirlenmesi sorunuyla karşılaştıysanız ve gıda zehirlenmesi tedavisi evde nasıl yapılır?
Gıda zehirlenmesi tek bir kişiyi veya aynı yiyecekten yemiş bir grup insanı etkileyebilir. Bakterilerin bazıları nem, beslenme, sıcaklık ve zaman gibi etkenlere bağlı olarak milyonlarca üreyebilirler. Bakterilerin fazlalığı enfeksiyon ve hastalık riskini yükseltir ve gıda zehirlenmesi tedavisi evde nasıl yapılır? Sorusunun gündeme gelmesi kaçınılmaz olur. Enfeksiyona sebebiyet veren en yaygın bakteriler Kampilobakter, E. Koli ve salmonelladır.
Gıda zehirlenmesi ortaya çıkaran etmenler şunlardır;
- Gıdanın yeteri kadar pişirilmemesi
- Gıdanın hazırlanması ile servisi arasındaki sürenin uzunluğu
- Gıdanın yetersiz soğutulması
- Pişmiş gıdaya enfekte kişilerin temas etmesi
- Gıdanın yetersiz sıcaklıkta saklaması
- Gıdanın yeniden ısıtma sırasında yetersiz ısıtılması
- Pişmiş gıdaya çiğ gıdadan bakteri geçişi
En çok gıda zehirlenmesine neden olan besinlerin başında yumurta gelir. Toplu tüketimlerde tavuk nedeniyle zehirlenme meydana gelir. Gıda zehirlenmesine neden olan diğer besinler ise; deniz ürünleri, uygun pişirilmeyen pirinç, uygun saklanmayan konserve gıdalardır.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
İyi pişmemiş gıdaları tükettiğinizde, gıdaları pişiren kişinin ellerini yıkamadığı yiyecekler tükettiğinizde gıda zehirlenmesi geçirebilirsiniz.
Gıda zehirlenmesi belirtileri, genellikle ilk birkaç saat veya 24 saatin sonunda ortaya çıkar. Zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresini zehirlenmenin nedeni belirler. Besin zehirlenmesinin genel belirtileri ishal, kusma, karın ağrısı ve ateştir. Bazı durumlarda bakterinin çeşidine göre kas güçsüzlüğü ve felç görülebilir.
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Besin zehirlenmelerinde genel olarak ishal ve kusmaya bağlı olarak sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle gıda zehirlenmesine ne iyi gelir noktasında doktora başvurulmadan önce en temel işlem su tüketmektir. Hipertansiyonunuz yoksa tuzlu ayran önerilebilir. Ayrıca limonlu veya sade soda, gazı çıkarılmış kola önerilebilir. İshal durumunda posalı meyve suyu içilmesi önerilmez.
Besin zehirlenmesi onlarca etkenden oluşabileceğinden dolayı tedavi için farklı yöntemlere başvurulabilir. İshalin ve kusmanın önlenmeye çalışılması doğru değildir. Böyle bir müdahale yapılacaksa doğru olan doktora başvurmaktır. Ancak ishal ve karın ağrısının neden olduğu şikâyetlerin giderilmesi için doğal birtakım gıdalardan faydalanmakta sakınca yoktur.
Çemen Tohumu ve Yoğurt Karışımı İle Karın Ağrısına Son
Anti-bakteriyel özellikler gösteren yoğurt probiyotik yani faydalı bakteri kaynağı olduğu için bakterilerin imha edilmesine yardımcı olur. Çemen tohumu ise gıda zehirlenmesi sırasında yaşanan karın ağrılarının dindirilmesini sağlar. Bu nedenle 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı çemen tohumunu karıştırarak tüketebilirsiniz.
Potasyum Kaynağı Meyve: Muz
İçeriğinde bulunan potasyum minerali sayesinde muz, gıda zehirlenmesi semptomlarının azaltılmasını sağlar.
Asit İçeren Meyve: Limon
Limon; antiviral, anti-bakteriyel, anti-iltihap ve güçlü asit içeriğine özelliklerine sahiptir. Bu sayede limon, gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerin yok olmasını sağlar.
Midedeki Asit Dengelerini Azaltan Besin: Elma Sirkesi
Elma sirkesi, mide iç yüzeyinin rahatlamasını sağlar ve bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur. Bu nedenle bir bardak sıcak su ve 2 çorba kaşığı elma sirkesi karışımı, gıda zehirlenmesine iyi gelir.
Mis Kokulu Fesleğen
Anti-mikrobiyal özelliklere sahip olan fesleğen, vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı savunmasında etkindir.
Zencefil
Bir bardak su içerisine konulan bir çay kaşığı rendelenmiş zencefili kaynatıp içtiğinizde gıda zehirlenmesinin semptomlarının büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz.
Gıda zehirlenmesi tedavisi evde nasıl yapılır sorusuna bahsetmiş olduğumuz yöntemler cevap olabilir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi doğru olan hastaya bir uzman doktorun müdahale etmesidir.