Faturadaki Tüm Bedel ve Vergiler Nelerdir?
Faturadaki tüm bedel nedir, faturadaki vergiler nedir, su faturası hesaplama nasıl yapılır? Soruların yanıtlarını yazımızın devamında bilirsiniz.
Elektrik Faturası ;
- Vergiler
- Aktif Enerji Tüketim Tutarı
- Dağıtım Bedeli
Bunların dışında bazı durumlarda, bir defaya mahsus olmak üzere verilir ve devamlı faturaya yansımadığı için ele alınmaz. Bunlar da: Kesme-Bağlama Bedeli, Gecikme Bedeli, Sayaç Değiştirme vb. bedellerdir.
Sıradan bir elektrik faturasının bedelleri dağılımı %53.1 birim enerji, %17.5 Vergi, %29.4 Diğer bedeller şeklindedir.
- Aktif Enerji Tüketim Tutarı (AETT):
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) elektrik birim bedellerini 1 yılda 4 çeyrek olarak ayarlar. Bu genel olarak Ekim, Haziran, Nisan ve Ocak aylarından itibaren geçerli olur. Yani her yıl 4 farklı elektrik tarifesi oluşur. Ve bu fiyat birim üzerindendir. 1 kWh elektrik enerjisinin fiyatıdır. Elektriğimizin fiyatındaki zamlar ve indirimler bu aktif enerji tüketim tutarına doğrudan etki eder. Enerji harcamamızın asıl bedeli budur ve bu tutar neredeyse faturanın yarısını hatta yarısından çoğunu oluşturur. 2017 yılının Ocak ayı itibariyle bize açıklanan elektrik fiyatlarına göre, mesken tüketiciler 1 kWh enerji için 0.21 TL (yani yirmi bir kuruş) ile ücretlendirileceklerdir. Toplamda harcadığımız elektrik enerjisi miktarı ile birim fiyat çarpıldığında harcadığımız elektriğin fiyatını yani Aktif Enerji Tüketim Tutarını (AETT) bulmuş oluruz.
- Dağıtım Bedeli:
Elektriği harcamamız dışında faturamıza eklenen diğer bir bedel de dağıtım bedelidir. Dağıtım bedeli elektriğimizin bize ulaşması ile ilgili tüm masrafların ele alındığı (toplandığı) ana kalemdir. Şirketin yaptığı dağıtım ile ilgili yatırımlar, bakım-onarım giderleri, işletmenin giderleri vs. bu bedelde görülür. Bu da aynı şekilde elektrik birim fiyatları gibi EPDK tarafından yılda sadece 4 kez yeniden duyurulur. 2017’nin ocak ayından itibaren mesken aboneler için Dağıtım Bedeli 1kWh tüketim için 0.12 TL (yani on iki kuruş) olarak açıklama yapılmıştır. Dağıtım bedeli tüketimimize oranla hesap yapılan ve Faturamıza eklenen bir bedeldir. Dağıtım Tüketimle doğru orantılı olarak tüketim arttıkça bu bedelde artmaktadır. Dağıtım bedeli ortalama olarak Faturanın %30’una yakın bir civarına oluşturur.
FON BEDELLERİ ve VERGİLER
Elektrik faturasının içinde bulunan fon bedeller ve vergiler kendi içinde 4 dala ayrılır..
- KDV
- TRT PAYI
- ETV (BTV)
- Enerji Fonu Bedeli
Enerji Fonu Bedeli:
Genellikle etütler için, yapılan projeleri denetleyebilmek için, kurulmuş ya da kurulacak olan tesislerin maliyetlerini karşılayabilmek, AR-GE çalışmalarını finansal yönde desteklemek için vs. elektrik faturalarına yansıtılan bir bedeldir. Bu bedelde Aktif Enerji Tüketim Tutarı üzerinden hesaplanır. Aktif Enerji Tüketim Tutarının %1’i olarak hesaplanır.
TRT Payı:
TRT’nin gelirlerinin büyük bir bölümünü meydana getiren TRT Payı da elektrik faturasına yansıyan bir vergi türüdür. Aktif Enerji Tüketim Tutarının %2’si olarak belirlenir.
Belediye (Elektrik) Tüketim Vergisi – BTV (ETV):
Elektrik Tüketim Vergisinin 2. adı da Belediye Tüketim Vergisidir. Aynı anlama gelirler. Bu vergiden elde edilen gelirler belediyeye verilir Böylece belediyeye katkı yapılmış olur. Bu vergiyi devlet belirli bazı kurumlardan, işyerlerinden, devlet kurumlarından almaz. Mesken ve Ticarethaneler için Aktif Tüketim Tutarı %5 i ETV, Sanayi grubu için %1’i olarak belirlenir.
Katma Değer Vergisi (KDV):
Bildiğimiz gibi KDV sadece elektrik de değil devletin bir çok hizmetinde ve ürününde tahsil edilen bir vergi türüdür. Faturada ki KDV hariç tüm vergilerin toplamının %18’i KDVyi oluşturur.
Su Faturası
Bu durum tükettiğimiz su içinde pek farklı değil. Burada ödenen Fatura içerisinde 5 ayrı vergi dalı bulunmakta. Su tüketimimizin üstüne, Katı Atık Bedeli, Katı Atık Vergi Bedeli, Çevre Vergisi, Atık Su Bedeli ve KDV eklenince bir hayli kabarık bir fatura ile karşı karşıya kalıyoruz.
Suyun birim fiyatları belediye tarafından konut ve iş yeri olmak üzere 2 fiyattan belirleniyor. 10m3 ve 20m3 tüketimden sonra suyun birim fiyatı kabartılıyor. Bu durumda büyük şehirlerde ki ailelerimiz daha zor bir duruma giriyor.
Doğal Gaz Faturası
Doğalgazın satış fiyatı üzerinden KDV,ÖTV gibi vergi türleri alınmaktadır. Doğal gaz faturasının yaklaşık olarak %17.3’ünü meydana getiren bu vergiler ve Sistem Kullanım Bedeli gibi vergilerin yüzdeye vurulmuş hali aşağıdaki gibidir;
- %76.2’si Doğal gaz Alış Fiyatı
- %17’si Vergiler (ÖTV + KDV)
- %6.8’i Sistem Kullanım Bedeli ( SKB)
Doğal Gaz Faturasındaki Diğer Bedeller
- Abone bağlantı bedeli
- Gaz kesme-açma
- Sayaç bakım ve kalibrasyon
- Usulsüz kullanım bedeli
Abone Bağlantı Bedeli:
Dağıtım yapan şebekenin (firmanın) abonenin tesisatına bağlantıyı yapabilmek için gereken işçilik payı, proje, malzeme, kalite kontrol ve onay harcamaları gibi harcamaların abone başına düşen parayı gösteren bedeldir. Bu bedel diğer bedeller arasında en büyük yeri teşkil eden bedeldir.
Bu hesaplama Bağımsız birim sayısı (BBS) üzerinden yapılmaktadır. Evin 200 m2 ye kadar olan brüt alanı için bir BBS ve 200m2 den sonra her 100m2 için artı 1 BBS şeklinde hesaplanır.
Abone bağlantı ücreti üst sınır 1. BBS en (200m2) 425 TL + KDV şeklindedir. Bundan sonra her BBS içinse 350 TL + KDV şeklinde artar.
Gaz Kesme- Açma Bedeli:
Bu bedel her yıl EPDK tarafından belirlenir ve tüm dağıtım şirketleri bunu uygulamak zorundadır. Güncel kesme-açma bedeli 28 TL’dir.
Gaz Kesme Şartları :
- Mahkeme veya kurul kararıyla veya kaçak ve usulsüz doğalgaz kullanıldığının tespiti halinde
- Abonenin başka bir adreste bulunan doğalgaz aboneliğine dair borçlarını ödeyememesi halinde
- Abonenin belirli bir süre kullanmak istememesi halinde ( Tabi ki o döneme kadar tükettiği gazın parasını ödemesi şartıyla 3 iş günü içinde kesilebilir.)
Sayaç Bakım ve Kalibrasyon Bedeli:
Sayacın değiştirilmesi, sökülmesi, takılması, kontrol vb. bütün işlemler şirket tarafından sağlanır. Şirket tarafından sayacın her türlü ayar ve bakımı için düzenli olarak muayene ettirilmesi gerekmektedir.
Usulsüz Kullanım Bedeli:
Usulsüz kullanım bedeli gaz kesme – açma bedelinin 3 katı olarak belirlenmiştir.
Usulsüz kullanım sayılması için gerekli şartlar:
- Abonenin dağıtıcı şirketin yazılı onayı olmaksızın doğalgaz kullanması
- Abonenin dağıtıcı şirketin yazılı onayı olmaksızın başka bir bölüme sayaç üzerinden doğalgaz bağlantısı yapması
- İç tesisatta dağıtıcı şirketin onayı olmadan tadilat yaptırmak
Katma Değer Vergisi:
Katma Değer Vergisi doğal gaz perakende satış fiyatı üzerinden gerçekleşir. Her üründe olduğu gibi doğal gaz satışında da KDV var elbette. Doğal gaz satışından alınan KDV’nin oranı %18 olarak açıklanmıştır.
Özel Tüketim Vergisi- ÖTV
Doğal gaz bildiğiniz gibi ÖTV’ye bağlı bir üründür, kanunlara göre doğalgaz (Sm3) standart metre küp üzerinden vergilendirilir.
ÖTV ORANLARı:
- Motorlu taşıtlarda yakıt olarak doğal gaz kullananlar için % 0.6964 TL / Sm3
- Diğer tüm tüketiciler ( konuk, serbest tüketim, vb. ) içinse % 0.0230 TL / Sm3 olarak açıklama yapılmıştır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Evde Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?