Evde Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. Dünyanın temiz su kaynakları giderek azalıyor ve bireysel olarak da bize su tasarrufu yapmak düşüyor. Suyun sonsuz bir kaynak olmadığını hatırlayarak idareli kullanmak, hem bütçenize hem de doğaya katkı sağlar. Her ay 10 liralık bir tasarruf ile yılda 120 lira cebinizde kalır. Evde su tasarrufu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız buyrun yazımıza…
Evde su tasarrufu nasıl yapılır?
Makarnayı, sebzeleri ya da yumurtayı haşladığınız suyu çiçeklerinize dökebilirsiniz. Bu su bitkiler için çok besleyicidir.
Bulaşıklarınızı elinizde değil bulaşık makinesinde yıkayarak 100 litre yerine sadece 12 litre su harcayabilirsiniz. Bu yılda 40 ton suyu tek başınıza kurtarmak demektir!
Meyve ve sebzeleri açık musluğun altında değil de bir kaba su doldurarak yıkayın.
Tuvalet kağıdını tuvaletin içine değil çöp kutusuna atın. Böylece tuvalette takılan kağıtları göndermek için 2-3 kere sifonu çekmek zorunda kalmazsınız.
Çift basmalı olan tasarruflu sifon kullanın. Ya da 1,5 litrelik bir pet şişeyi sifonun içine koyarak her seferinde 1,5 litre sudan tasarruf edin. Bu yöntemle yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
Sifondaki su kaçaklarının farkında olmayabilirsiniz. Bunu anlamak için sifonun suyuna gıda boyası koyun ve kaçakları gözlemleyin. Kaçağı olan bir sifon günde 1500 litreye kadar suyu boşa harcayabilir!
Sürekli sifonu çekmeyin. Sifonu her çektiğinizde 9 litre temiz su harcarsınız.
Uzun uzun banyo keyfi yapmadan da temizlenebilirsiniz. Duş süresini sadece 1 dakika azaltarak yılda 5 ton su kurtarabilirsiniz. Suyun tazyiğini çoğaltan duş başlıkları kullanarak daha az su ile daha çok su kullanıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Sıcak su gelene kadar akan soğuk suyu ev işlerinde kullanmak için bir kovaya doldurabilirsiniz. Yıkanırken de durulanana kadar suyu açık bırakmayın.
Su damlatan musluklarınızı tamir ederek yılda 1 ton suyun boşa akmasını önleyebilirsiniz. Evdeki su tesisatındaki kaçakları kontrol etmek için de suyu birkaç saat kullanmayın ve bu sürede su saatini kontrol edin; değişiklik varsa kaçak var demektir, hemen tamir ettirin.
Belki 3 yaşından beri herkesin bildiği ama neredeyse kimsenin yapmadığı bu ufak detaya dikkat edin: Elinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, traş olurken lütfen muslukları kapatın. Boşa akan muslukların harcadığı su miktarı yılda 12 tondur!
Tıraş bıçağınızı musluktan akan suyla değil, tıpasını kapatıp suyla doldurduğunuz lavaboda temizleyin.
Çamaşır ve bulaşık makineleri yılda 180-200 litreye kadar su harcar. Bu yüzden çamaşır ve bulaşık makinesi tam dolmadan asla çalıştırmayın. Mümkünse su tasarrufu yapan A+ enerji sınıfı makineler tercih edin. Koyu renkli çamaşırlarınızı düşük sıcaklıkta yıkayın.
Bahçede hortum ya da fıskiye yerine damlama sistemi kullanın. Fıskiyelere zamanlayıcı taktırın. Bahçeyi ve çimenleri gece sulayın. Sulamayı gece yapmanız fazladan buharlaşma olmadan suyun emilmesini sağlar. Az yağmur alan bir yerde yaşıyorsanız çimen dikmeyin ve az su isteyen bitkiler kullanın.
Termostat ayarını 40 dereceden fazla tutmayın. Aşırı ısınmış suyu ılıtarak kullanmak daha fazla su harcamanıza sebep olur.
Buz küplerini düşürürseniz bunları lavaboya atmayın, bitkilerinize verin.
Tabaklarınızdaki yemek artıklarını bulaşık makinesine koymadan önce musluğa tutarak temizliyorsanız, onun yerine bir bıçak ya da peçete kullanın.
Durulanması zor temizlik ürünleri kullanmaktan kaçının.
Sadece havalandırarak tekrar giyebileceğiniz kıyafetlerinizi daha az yıkayarak su tasarrufuna katkıda bulunabilirsiniz. Sadece iç çamaşırlarınızı ve çoraplarınızı her gün değiştirerek giysilerinizi daha uzun süre temiz kullanabilirsiniz. Küçük parçaları kısa programda yıkayarak daha az su harcayabilirsiniz.
Arabanızı kendiniz hortumla yıkamayın, oto yıkama yerlerinde yıkatın. Oto yıkamacılar sizin evinizde kullandığınızdan daha az su kullanır.
Yüzme havuzunuz varsa üzerini örterek suyun buharlaşmasını önleyin.
Bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşarak onları da evde su tasarrufu nasıl yapılır hakkında bilgilendirin 🙂
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Kredileri Karşılaştırma Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Faturalarımızdaki Tüm Bedeller ve Vergiler Nelerdir?
Eşiniz Sizden Çok Kazanıyorsa Ne Yaparsınız?