En Sık Görülen Psikolojik Rahatsızlıklar
Toplum ve aile içindeki sorumluluklar kimi zaman stres kaynağı olabiliyor. Ruh sağlığı sorunları, kişiler arası iletişimi etkileyerek sosyal yaşamın bozulmasına yol açtığı gibi vücudun fizyolojik işleyişinde ortaya çıkan aksaklılara da sebep olabiliyor. Psikiyatr ve psikologların en popüler sağlık çalışanları olduğu düşünüldüğünde psikolojik rahatsızlığın yaygın olduğu anlaşılabiliyor. Peki, en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar hangileri?
1. Bipolar Bozukluk (Manik Depresif)
İki uçlu bozukluk olarak tanımlanan bu hastalık, bireyin ruh halinin dengesiz şekilde değişmesiyle kendini gösteriyor. Psikoterapi ve ilaçla tedavisi mümkün olan bipolar bozukluk, 20’li yaşlarda başlıyor ve bahar aylarında atak yapıyor. Almanya’da yaklaşık 2 milyon insan, tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan bu psikolojik hastalık ile mücadele içinde.
2. Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu
En sık görülen psikolojik rahatsızlıklar arasında bulunan anksiyete, sürekli ve aşırı bir şekilde endişe duymak şeklinde kendini gösteriyor. Kadınlarda görülme oranı daha fazla olan hastalığın yaygın belirtileri çarpıntı, boğulma korkusu ve baş dönmesidir. Hastalığın antidepresanlarla tedavisi mümkün.
3. Depresyon
Depresyonda olan kişiler, kendilerini her zaman ümitsiz, çaresiz, karamsar, yetersiz ve değersiz hisseder. Depresyon; günlük etkinliklere ilginin azalması, iştah sorunları, yorgunluk, odaklama sorunları şeklinde kendini belli eder.
4. Obsesif Kompülsif Bozukluk
Düşünce ve davranışların sürekli tekrar etmesi olarak tanımlanan obsesif kompülsif bozukluk, en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar arasındadır. Birçok çeşidi olan bu psikolojik sorunun en sık rastlanan çeşidi, temizlik ve takıntılardır. Bu rahatsızlık, sosyal ilişkilerin de zarar görmesine neden olur.
5. Şizofreni
Eleştiriye tahammülsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, aşırı tepkiler, uykusuzluk şeklinde belirtileri olan şizofreni, gerçekle gerçek olmayanı ayırt edemeyen, normal davranmayı engelleyen bir rahatsızlıktır. Nedeni bilinmeyen bu hastalık, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
6. Narsist Kişilik Bozukluğu
Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler; kendilerine aşırı hayran, diğer insanları düşünmeyen ve empati kurmayan, benmerkezci kişilerdir. Bu kişiler eleştiriye tahammül edemez ve onaylanmadığında saygısızca davranırlar.
7. Borderline Bozukluğu
Çok bilinmeyen fakat en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar arasında bulunan Borderline bozukluğu, günlük hayatta sorunlara neden olur. Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar, terk edilmekten korkar ve yalnız kalmaya tahammül edemezler. Kişilerin kendini yaralayabildiği bu tehlikeli psikolojik hastalık, tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır.
8. Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde hızla yayılan tükenmişlik sendromu, aşırı stres, depresyon, uykusuzluk ve korkulara maruz kalan insanların yaşadığı psikolojik sorundur. Tükenmişlik sendromunun en önemli nedeni çalışma hayatındaki olumsuz koşullardır.
9. Sosyal Fobi
Sosyal anksiyete olarak da adlandırılan sosyal fobi, kişinin diğer insanlar tarafından tuhaf, utanç verici veya gülünç olarak değerlendirilmekten kaygı duyması şeklinde tanımlanabilir.
10. Anoreksiya Nevroza
Genellikle kadınların yaşadığı bu psikolojik sorun, kişinin yeterince zayıf olmadığını düşünüp sürekli zayıflamak için çabalamasıdır. Yeme bozuklukları kategorisi içinde değerlendirilen anoreksiya nevroza, hem bedeni hem de zihni etkiler.
Erken teşhis, her hastalıkta olduğu gibi psikolojik hastalıklarda da büyük önem taşır. Bu nedenle en sık görülen psikolojik rahatsızlıklar listemizdeki sorunlardan birini yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa zamanda uzman psikoloğa danışmalısınız.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Hangimiz Merak Etmedik: Psikolojim Bozuk Mu?
Hangisi En İyi: Psikolog mu Psikiyatr mı?
En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?