En Popüler Azerbaycan Şehirleri
Kafkaslar bölgesinde, hem Doğu Avrupa’yı hem de Batı Asya’yı kucaklayan, dilden kültüre gastronomiden tarihe kadar Türkiye ile ortaklıkları barındıran ülke Azerbaycan şirin bir denizaltı, yanan bir dağ, çamur volkana sahip renkli bir ülkedir. Zengin petrol ve doğalgaz rezervleriyle adını duyuran ülke, zengin kültürel mirası ve tarihi yapılarıyla göz dolduruyor. Sizler için popüler Azerbaycan şehirleri ve özelliklerini derledik. İşte karşınızda en popüler Azerbaycan şehirleri.
Bakü
En popüler Azerbaycan şehirleri denildiğinde elbette akla gelen ilk şehir, başkent Bakü oluyor. Bakü, “rüzgar, tepe, rüzgarlar şehri” veya “tepe üzerindeki şehir” anlamlarına geliyor. Hazar’ın batı kıyısında, Apsheron Yarımadası’nın güneyinde körfez kıyısında yer alan liman kenti, modern ve iddialı mimarisi olan binalarla dikkat çekiyor. Bakü; 30 müze, 7 tiyatro, 11 yüksek öğretim kurumu, filarmoni, opera tiyatrosu, sinema stüdyosu, sinema salonu ve kütüphanesi gibi mekânlar barındırıyor.
Şamahı
M.Ö. 5. yüzyılda kurulan eski bir Azerbaycan şehri olan Şamahı, doğunun en güzel şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yedi Kubbe Türbesi ve Gülistan kalesi ile dikkat çeken şehir, şarap yapımı ve halı dokuması üzerine markalaşmış bir merkez konumunda bulunuyor.
Şeki
Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden birisi olan Şeki, Büyük Kafkas Sıradağları eteğinde yer alıyor. Kafkasya’daki en eski şehirlerden biri olan Şeki; tek bir çivi kullanmadan yapılan Şeki Hanlar Sarayı Gelersen-Gerersen Kalesi (8-9. Yüzyıllar), kervansaraylar, Gileilin Minaresi (18. yüzyıl) ve ortaçağ hamamları dahil olmak üzere çeşitli mimari eserleri ve ünlü yazar filozof M.F. Ahundov’un müzesiyle dikkat çekiyor.
Küba
En popüler Azerbaycan şehirleri arasında bulunan Küba, dünya standartlarına uygun bir kayak merkezi olan Shahdag Ski Resort ve mimari ve tarihi eserlere ev sahipliği yapan Gilgilchay Kalesi ile öne çıkıyor.
Gabala
Azerbaycan’ın eski şehirleri arasında bulunan Gabala, çok sayıda tarihi ve mimari esere ev sahipliği yapıyor. Kafkas Arnavutluk’un 600 yıl başkentliğini yapan Gabala kalıntıları, şu anda şehre 15 km uzaklıkta bulunuyor. Antik yerleşim yerinden yapılan kazılar, kent müzesinde sergileniyor.
Gence
Azerbaycan’ın ulusal rengiyle çok sayıda tarihi ve mimari esere sahiplik yapan Gence; Gei-İmam kült Kompleksi, çeşitli eski pitoresk evler, dağlarda bol miktarda bulunan atlar ve diğer evcil hayvanların taş heykellere ev sahipliği yapıyor. Turistlerin cazibe merkezi ise Azerbaycan’ın en büyük şairi Nizami Gyanjevi’nin türbesi. Gence, Azerbaycan’ın en büyük ikinci sanayi ve kültür şehridir.
Lankaran
Tropikal bir cennet ve tatil beldesi Lankaran, Lankaran Kalesi (18. yüzyıl), Kichik-Bazar camisi, şehirdeki ilk çok katlı bina olduğu düşünülen Mirakhmad Han Sarayı ile dikkat çekiyor.
Nahçıvan
MÖ 6. yy’da Kafkas Arnavutluk kentlerinden biri olarak ortaya çıkan Nahçıvan, Ortaçağ mimarisinin anıtlarıyla turistik cazibe merkezi kabul ediliyor. Ardından Yusuf ibn Kuseiyr (11. yüzyıl) ve Momine Khatun (12. yüzyıl) türbesi, Gyaur-Kala kalesi (Şahtahty, M.Ö. 2.000), Khudaferin Araks köprüsü ve Alindzha-Kala kalesi (11. – 13. yüzyıllar) kentin diğer cazibe merkezleri arasında bulunuyor.
Gobustan
En popüler Azerbaycan şehirleri arasında bulunan Gobustan şehri, yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla ülkenin en küçük şehirleri arasında bulunuyor. Bakü’ye 90 km uzaklıkta yer alan Gobustan; Tunç Devri’nden kalma eserler, silah ve süs eşyaları ve çeşitli seramik ürünlerle turistitk anlamda cazip bir şehir olarak kabul ediliyor.
Haçmaz
Hazar Denizi’ne 10 km uzaklıkta, Bakü’ye 170 kilometrelik bir mesafede bulunan Haçmaz, 15 ve 16 yüzyılda yapılan cami, kilise ve müze gibi yapılar ve eserlere ev sahipliği yapıyor. Hun İmparatorluğu’ndan gelen bir kabile olan Khachmatakiler sonrası bu isimle anılan şehir, kültürel ve turistik açıdan oldukça zengin bir yerleşim yeri diyebiliriz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Azerbaycan Türkleri Hakkında İlginç Bilgiler
Ülke İsimlerinin Birebir Çevirileri
Yemeden Dönmeyin: Hangi Ülkenin Hangi Yemeği Meşhur?