En Meşhur Türkiye Festivalleri
Festivaller, yörelerin kültürel dokusunu yansıtan en önemli tanıtım araçlarından biridir. En meşhur Türkiye festivalleri, tıpkı dünyanın diğer ülkelerindeki festivallerde olduğu gibi sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda çekicilik unsurudur. İşte en meşhur Türkiye festivalleri…
Cappadox
Kapadokya isminin kaynaklarından birinin, Kızılırmak’ın Delice Çayı olarak anılan Cappadox kolu olduğu bilinmektedir. Kapadokya’nın ilham veren coğrafyasında müzik, çağdaş sanat, gastronominin iç içe geçtiği festival, Cappadox ilk olarak 2015 yılında düzenlenmiştir. Festivalin merkezi ise, Kapadokya’nın zirvesi olan Uçhisar Kasabası’dır.
Antalya Film Festivali
Türkiye’nin en eski film festivali olan Antalya film festivali, tüm dünyadaki sinemacıların ortak platformda buluşmasını sağlamıştır. Festival, en son 29 Eylül 2018 ve 05 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Zeytinli Rock Festivali
Umut Kuzey’in önderliğinde hayata geçirilen Balıkesir Zeytinli Rock Festivali, Türkiye’nin en büyük müzik festivalidir. “Türk rock müziğinin geçit töreni” olarak anılan festival, her yıl 75’in üzerinde yerli müzisyen ve grubu rock tutkunlarıyla buluşturuyor.
Festivalin, Akçay’ın masmavi denizinin hemen yanı başında bir kamp alanı bulunuyor. Müziğin ve eğlencenin doruk noktasına ulaştığı festival, en son 29-30-31 Ağustos ve 1-2 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Akbank Caz Festivali
İlki 1991 yılında İstanbul’da düzenlenen Akbank caz festivali, Türkiye’nin farklı şehirlerinde de konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin en köklü caz festivali; atölyeler, paneller, film gösterimleri, dinletiler ve sosyal sorumluluk projeleriyle çok yönlü bir organizasyon haline gelmiştir. Festivalde, müzikal yelpaze geniştir. Klasik ve modern cazın yanı sıra elektronik müzik ve dünya müziğinin farklı projeleri de festivalde yer almaktadır.
İstanbul Film Festivali
Uluslararası İstanbul Film Festivali, 1982’den beri her sene Nisan ayında çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir. Festivalin izleyici sayısı, 2017 yılında 100.000’i bulmuştur. Festival, Türkiye’nin en büyük film festivali sayılmaktadır. Türkiye’deki en kapsamlı film festivali olan İstanbul Film Festivali’nde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma düzenlenir. İstanbul film festivali, dünyanın önde gelen festivalleri arasındadır.
Beypazarı Havuç Festivali
İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara’ya bağlı bir ilçe olan Beypazarı, Türkiye’nin havuç deposu durumundadır. Dolayısıyla havuç, Beypazarı’nın simgesi haline gelmiştir. İlçeye girişte görülen havuç heykeli, Beypazarı havuç festivalinin başlayacağının göstergesidir. Festival, her yıl Haziran ayının ilk Cuma günü başlar ve 3 gün devam eder. Konserler ve yarışmanın düzenlendiği festivale katılanlar, tarihi güzellikleri izlerken meşhur havuç, Beypazarı Kurusu ve karadut şurubunu da tadıyor.
Diyarbakır Karpuz Festivali
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğundan tarihin en önemli kentlerinden biri olan Diyarbakır’ın sembolü, yöreye özgü yöntemlerle yetiştirilen karpuzdur. Ağırlığı 15-70 kilogram arasında değişen Diyarbakır karpuzları; sürme, pembe, ferik olmak üzere üç cinstir. Dünyanın en meşhur ve sevilen meyvesi karpuzun tanıtılması amacıyla düzenlenen Diyarbakır karpuz festivali, yöresel kültüre katkı sunmaktadır. Karpuzun başrolde olduğu pek çok yarışmanın düzenlendiği festival, Türkiye’deki en eğlenceli festivallerden biridir.
Bartın Kültür Sanat ve Turizm Çilek Festivali
Bartın Belediyesi’nin her yıl çilek toplama zamanı Mayıs ayında düzenlediği festival, zengin bir içerikle Bartın’ın ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlıyor.
Bozcaada Bağbozumu Festivali
Çanakkale iline bağlı bir ilçe olan Bozcaada’da, her yıl Eylül ayının başında düzenlenen Bağbozumu Festivali, hep birlikte yapılan bağbozumundan sonra toplanan üzümlerin meydanda davul-zurna eşliğinde coşkulu bir şekilde karşılanmasıyla başlar. Festivalde; konserler, çeşitli gösteriler, sergiler, söyleşiler keyifli anlar yaşatır.
Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali
İnanca göre, Nevruz günü mesir macunu yiyenler 1 yıl boyunca ağrı sızı çekmez, yılan ve çiyan sokmalarından korunurmuş. Bu inanç nedeniyle her yıl 21 Mart’ta Manisa ilinde kutlanan Mesir Macunu Festivali, özellikle macun saçma töreniyle yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çekmektedir.
En meşhur Türkiye festivalleri, kırsal turizm tanıtımında önemli bir araçtır. Siz de bu festivallere katılarak hem eğlenebilir hem de kültürel mirasımıza sahip çıkabilirsiniz.