En İyi Üniversite Hangisi?
En iyi üniversite hangisi, sorusuna verilebilecek kaç yanıt var sizce? Ülkemizin eğitim sistemi içerisinde akıllara yerleşmiş onlarca üniversite isminin olduğunu kabullenmek lazım. En iyi üniversite sizin mezun olduğunuz üniversite olabilir mi? En fazla haber olan üniversite desem… Hayır, aslında en popüler ve en çok öğrenci kapasitesine sahip olan. Hayır, hayır… Özel olan, devlete bağlı olan. Bu konuda var olan onlarca ölçüt herkesin kafasında bu şekilde kafa karışıklıklarına sebep oluyor. Birimizin kabul ettiği kritere, diğerimiz karşı çıkabiliyor. Bu nedenle her yerde birbirinden farklı reyting listeleri görmeniz mümkün. Bu listelerde yer alan üniversiteleri ancak araştırma yaparak eleyebiliriz.
Her şeyden önemlisi dünya ölçeğinde, üniversitelerimiz hangi sırada? İlk 100.sırada, ilk 500.sırada kaç üniversitemiz bulunuyor? Bu üniversitelerin listeye girmesi ya da girmemesi iyi üniversite, kötü üniversite ölçütüne yetiyor mu bilmiyorum, fakat öğrencilerin tercihlerini büyük ölçüde etkiliyor. HANGİSİeniyi.com okuyucuları ve değerli takipçiler. Bugün sizlerle tamamen tarafsız bir şekilde Türkiye’nin en iyi üniversitelerini paylaşacağım. Birbirinden farklı kaynaklar ve üniversite öğrencileri olarak yaşadığımız deneyimler en iyi üniversite hangisi? sorusuna ziyadesiyle yeterli bir cevap olacaktır. Öncelikle üniversite tercihi yaparken önceliğimizin ne olması konusuna değinmek istiyorum.
Üniversite Tercihi Yaparken Önceliğimiz Ne Olmalı?
Üniversite sınav sonuçları belli oldu. Başarı ve başarısızlık üzerine yazılıp çizilen sonuç grafikleri uzmanların elinde. En iyi üniversite hangisi sorusuna yanıt arayan binlerce üniversite tercihi yapacak öğrenci mevcut. Çünkü doğal olarak herkes bu ülkenin en iyi üniversitelerinde eğitim almak, kaliteli bir üniversite hayatı yaşamak istiyor. Haksız değiller, bugün bir iş başvurusuna dâhil olduğumuz zaman bizlere yöneltilen ilk soru “Nereden mezunsun?”.
Diploma eskisi kadar işe girme aşamasında etkili değil ancak holding ve şirket iş başvurusunda kontak sağlamak iyi bir diplomaya sahip olmadan mümkün olmuyor. Elinizdeki puana göre gidebileceğiniz en iyi üniversiteler hangisi olabilir, bunu düşünmek gerekiyor. Peki, şu sorusunun cevabını verebilir miyiz? Popülaritede ele alınması gereken temel koşul nedir? YÖK’ten işverenlere, üniversite kurucularından rektörlere kadar hepsinden farklı cevaplar duymanız mümkün. Bu durumda popülarite önemli ancak bakış açısına göre hangi üniversitenin popüler olduğu değişebiliyor.
Üniversite mi Önemli Yoksa Meslek mi?
Üniversite tercihi yaparken yüksek puan alan öğrencilerin seçimi genel olarak marka olmuş üniversitelerden yana oluyor. Onlara en iyi üniversite hangisi diye sorduğunuz zaman Türkiye’nin dört büyük üniversitesini saymaları mümkün. Sınavdan düşük puan alanlar, iş bulmayı en çok hangi meslek kolaylaştırır? Sorusuna yöneliyor. Yapılan en büyük hata ise “Üniversiteyi kazanayım da ne olursa olsun” mantığı. Bunun yanında “Şu üniversiteyi kazanayım da hangi bölüm gelirse gelsin” düşüncesi var. Öğrencilik süresi ya da yıl sürüyor fakat meslek bir ömür boyu bireylerin üstünde etiket gibi duruyor. Bu konuda size yardımcı olabilecek en doğru rota, gitmeyi en çok istediğiniz üniversitenin en iyi bölümünü okumak olacaktır. “Ben bu üniversitede, bu bölümü okumak istiyorum” diyorsanız istediğiniz bölüme çok iyi hazırlanmalısınız. Çünkü kimi zaman üniversite ile bölüm istediğimiz gibi denk gelmiyor. Bence, üniversitenin popüler olmasından öte meslek tercihi daha önemli bir olgu.
Türkiye’de mi Okumalıyım, Yurtdışında Mı?
En iyi üniversite hangisi listesinde vereceğim okul isimlerinde öncelik olarak Türkiye’de bulunan üniversitelere yer verecek olsam da, yurtdışındaki üniversitelerin de hakkını yememek gerekiyor. Artık sürekli değişime maruz kalan bir evrende yaşadığımızı kabul etmeliyiz.
Ülkemizde ve Dünya’da büyük şirketlerin çoğu uluslararası evliliklere imza attı bile. Gençler artık iş ararken sadece ülkemizdeki üniversitelerden mezun olanlarla değil, dünyanın her yerindeki üniversite mezunlarıyla yarışmak durumunda kalıyor. Geçmiş dönemlerde üniversite diplomasının olması işe girmek için yeterli bir faktördü. Ancak bugün sorulan soru “yurtiçi ya da yurtdışından mastırın, doktoran var mı?” sorusu. Özellikle yurtdışından alınan belgeler kabul görülüyor. Birkaç sene önce yurtdışından alınan diploma yeterliyken, şimdilerde mastır, doktora sorulur oldu. Üniversiteler her ne kadar kendi içlerinde yarışsalar da, üniversitelerimizin dünya sıralamasındaki yeri daha çok ön plana çıkıyor.
Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Sıralaması
Türkiye’de en iyi üniversite hangisi sorusu ilk cevabını Orta Doğu Teknik Üniversitesi olarak alıyor. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi listeyi takip ediyor. Ankara, Ege ve Gazi ve Boğaziçi üniversitesi en iyi devlet üniversitesi sıralamasında yer alıyor.
Erciyes Üniversitesi, Dokuz Eylül, Yıldız Teknik, Marmara, Koç, Çukurova, Süleyman Demirel, Sabancı, Uludağ, Kocaeli üniversitesi gibi onlarca isim bu listede sayılabilir. Bu isimlerden ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Galatasaray ve KOÇ üniversitesi öğrencilerin sınav tercih dönemlerinden en çok tercih ettikleri isimler arasında. İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da kurulmuş olan üniversiteler büyükşehir statüsünden dolayı cazip görülüyor.
Üniversiteler ve Seviye Sıralamaları
Türkiye’de A seviyesinde 23 üniversite bulunuyor. A seviyesinde yer alan üniversiteler öğrencilerin beklentilerini oldukça iyi bir şekilde karşılayabiliyor. Kısaca ifade edecek olursam ülkemizdeki 164 üniversite arasından 22 tanesi yüksek düzey olarak adlandırılırken, 23 tanesi üst düzey olarak adlandırılıyor. Bu durumda 45 üniversite öğrencilere ve velilere gelecek kaygısını az yaşatıyor. Bu üniversitelerde yaşam kalitesi ve eğitim kalitesi de maksimum oranda. Bunun yanında FF seviyesindeki üniversitelerin kapasitesine göz atacak olursak 31 devlet üniversitesinin ve 9 vakıf üniversitesinin olduğunu söylemek mümkün. Üniversitelerin 169’undan 89’u C ve alt seviyede yer alıyor.
Türkiye’nin En Köklü Üniversiteleri
Hangi üniversite en iyi eğitimi veriyor sorusuna verilecek onlarca yanıt var fakat değiştirilemeyecek bir gerçek varsa da bazı üniversitelerin konumu yıllar geçse de değişmiyor. Yıllar sonra en iyi eğitimi veren üniversiteler, bu okullar gibi köklü bir tarihe sahip olamadan sıralamanın üstünde yer alamayacak gibi.
Bu sıralamanın en tepesinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi yer alıyor. ODTÜ Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla 1956 yılında kuruldu. ODTÜ oldukça köklü bir tarihe sahip. Ankara Hacettepe Üniversitesi temelleri ise 1954 senesinde atılmış. Ankara Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi en çok tercih edilen üniversiteler listesinde adını kazıyan isimler arasında.
Dünya’nın En İyi Üniversiteleri Hangisi?
Türkiye’nin en iyi, en köklü ve en çok tercih edilen üniversitelerini sizlerle paylaştım. Ancak yazımda da belirttiğim gibi artık öğrenciler yalnızca kendi ülkelerindeki üniversitelerle değil, Dünya çapında kurulmuş en iyi üniversitelerle de yarışıyor. Yarışın başını ise Dünya’da Oxford Üniversitesi çekiyor. Oxford, içinde yer aldığı güçlü prestijiyle basın dünyasında adından sıklıkla söz ettiriyor. Araştırma ve eğitim üslerinden biri olmayı başarmış olan üniversite THE’nın 2017 ve 2018 dünya sıralamasına girerek ABD’li rakiplerini geride bıraktı.
İngiltere’de kurulan bir diğer en iyi üniversite Cambrigde Üniversitesi. Oxford ile rekabet etmesi bir yana bırakılırsa ABD’li temsilcilerin 2018 sıralamasına kadar geride kalmasına rağmen bu sene çok iyi bir çıkış sergileyerek dördüncü sıradan ikinci sıraya yükselmeyi başarmış. Bu şekilde Dünya Üniversiteleri sıralamasında İngiltere, ilk üç üniversitesinden ikisini yükseköğretim kurumu adı altında temsil ediyor.